CBS: Groei in horecazaken ondanks corona


Analyse - Ondanks de sterke terugval van de bedrijfsoprichtingen in de horeca in het tweede en derde kwartaal van 2020 steeg het aantal horecabedrijven vorig jaar met 5,2 procent, iets langzamer weliswaar dan in 2019 (6,2 procent), maar nog altijd aanzienlijk. Dit is waarschijnlijk niet los te zien van de coronasteun door de overheid en het daarmee samenhangende lage aantal bedrijfsopheffingen vanaf het tweede kwartaal van 2020. Dat schrijft het CBS naar aanleiding van de woensdag gepubliceerde groeicijfers van bedrijven.

Ook in het tweede en derde kwartaal bleef de horeca aantrekkelijk voor startende ondernemers. Het CBS registreerde ruim 3.000 nieuwe horecazaken in die periode. Daarbij ging het vooral om kleine cateringbedrijven en eetbedrijven, laat een woordvoerder weten tegenover nu.nl.

Groei in het aantal horecabedrijven was er vooral in het eerste kwartaal van 2020. Toen opende ruim 2.500 nieuwe horecabedrijven de deuren. De groei deed zich niet in alle segmenten voor. Het aantal nieuwe cafés daalde bijvoorbeeld met 45 procent en het aantal restaurants en andere eetgelegenheden met 35 procent ten opzichte van het jaar ervoor.

In de sportsector daalde het aantal bedrijfsoprichtingen met 44 procent. Daarbinnen nam het aantal nieuwe fitnesscentra af met 33 procent, het aantal bedrijfsoprichtingen in de binnensport daalde met 43 procent.

Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuwsCBS: Laagste aantal faillissementen in ruim 21 jaar

Marktcijfers - Het aantal failliet verklaarde bedrijven, voor zittingsdagen gecorrigeerd, is gedaald. Er zijn in oktober zelfs 12 bedrijven minder failliet verklaard dan in september. Het CBS geeft zelfs aan dat het aantal uitgesproken faillissementen op het laagste niveau zit van de afgelopen 21 jaar.

Lees bericht

KHN: ‘Veel hotels structureel verliesgevend’

otels – Met uitzondering van de hotels aan de Nederlandse kust en de traditionele binnenlandse toeristische bestemmingen, draaien de meeste hotels structureel verliesgevend. Volgens Koninklijke Horeca Nederland (KHN) zitten de meeste hotels met een bezettingsgraad sinds juni van amper 60 tot 70 procent.

Lees berichtRookwaren dit jaar 20 procent duurder geworden

Tabak - Rookwaren zijn in Nederland het afgelopen jaar fors duurder geworden. In juli 2020 waren de prijzen van tabak bijna 19 procent hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder. Deze prijsstijging is met name het gevolg van twee accijnsverhogingen dit jaar. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

Lees bericht

Aantal faillissementen gedaald in juni

Marktcijfers - Het aantal failliet verklaarde bedrijven, voor zittingsdagen gecorrigeerd, is gedaald. Er zijn in juni 34 bedrijven minder failliet verklaard dan in mei, meldt het CBS. In het eerste halfjaar van 2020 zijn evenveel faillissementen uitgesproken als in dezelfde periode een jaar eerder.

Lees bericht© 2021 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid