CBS: Laagste aantal faillissementen in ruim 21 jaar


Marktcijfers - Het aantal failliet verklaarde bedrijven, voor zittingsdagen gecorrigeerd, is gedaald. Er zijn in oktober zelfs 12 bedrijven minder failliet verklaard dan in september. Het CBS geeft zelfs aan dat het aantal uitgesproken faillissementen op het laagste niveau zit van de afgelopen 21 jaar.

Het aantal faillissementen fluctueert wel; dalingen en stijgingen volgen elkaar snel op. Terugkijkend: het aantal uitgesproken faillissementen piekte met name in mei 2013. Toen viel het doek voor 816 bedrijven. Daarna nam het aantal faillissementen tot en met augustus 2017 verder af, zo laat het CBS weten. Vervolgens bleef de trend tot juli 2020 redelijk vlak. Sindsdien is de trend dalend. In de maand oktober bereikte het aantal faillissementen sinds augustus 1999 het laagste niveau in meer dan 20 jaar.

Voor de afgelopen periode had van alle bedrijfstakken de handel het grootste aantal faillissementen, namelijk 30, 10 minder dan in september. Het totaal aantal faillissementen van bedrijven en instellingenkwam in de maand oktober uit op 162. De handel behoort ook tot de bedrijfstakken met de meeste bedrijven. Relatief gezien werden er in september de meeste faillissementen uitgesproken in de sector horeca.

Het aantal faillissementen van bedrijven en instellingen (exclusief eenmanszaken) in week 45 (2-8 november) kwam uit op 53, zo becijferde het CBS. Dat waren er 19 meer dan in week 44. Daarnaast zijn 11 eenmanszaken failliet verklaard, 5 meer dan een week eerder. In de eerste 45 weken van 2020 zijn 2.869 bedrijven en instellingen (inclusief eenmanszaken) failliet verklaard. Dat zijn er 373 minder dan in dezelfde periode van 2019.

Bron: CBS/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Omzet horeca nagenoeg gelijk in vierde kwartaal

Analyse - In 2023 heeft de horeca 13,2 procent meer omgezet dan in 2022. Ook in het vierde kwartaal steeg de omzet, zij het licht met 0,1 procent ten opzichte van het derde kwartaal. Het volume (de voor prijsveranderingen gecorrigeerde omzet) daalde in het laatste kwartaal van 2023 wel met 0,6 procent, zo meldt het CBS.

Lees bericht


Minder bestellingen, maar beter resultaat bij Just Eat Takeaway

Bezorgdienst - Minder bestellingen, maar toch een beter resultaat. Dat is de kern van de jaarcijfers van moederbedrijf Just Eat Takeaway van het Nederlandse Thuisbezorgd. Het betere resultaat werd vooral geboekt omdat ondernemers meer betaalden aan de maaltijdenbezorgdienst. Het bedrijf wist te melden dat het operationeel resultaat in 2023 naar 324 miljoen euro steeg.

Lees bericht


Oud-bestuurders Booking.com en Ahold aan boord bij Amigos

Platform - Social platform Amigos heeft drie voormalige directeuren van Booking.com, Hyves en Ahold als investeerders aangetrokken, plus een bestuurslid KHN Amsterdam. De Amigos app heeft ruim 800.000 gebruikers, maar wil verder groeien. Ook internationaal. De nieuw aangetrokken investeerders gaan daarbij helpen.

Lees berichtBOER&NLekker en platform Lokalist bundelen krachten

Samenwerken - Het korte ketenconcept BOER&NLekker, een initiatief van boerencoöperatie Agrifirm, en bestel- en transportplatform voor lokaal eten Lokalist bundelen hun krachten, met een nieuwe focus op de zakelijke markt. Beide partijen willen met de samenwerking een ‘one-stop shop’ inrichten voor retail, catering en horeca voor directe inkoop bij lokale duurzame boeren.

Lees bericht© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid