CBS: Laagste aantal faillissementen in ruim 21 jaar


Marktcijfers - Het aantal failliet verklaarde bedrijven, voor zittingsdagen gecorrigeerd, is gedaald. Er zijn in oktober zelfs 12 bedrijven minder failliet verklaard dan in september. Het CBS geeft zelfs aan dat het aantal uitgesproken faillissementen op het laagste niveau zit van de afgelopen 21 jaar.

Het aantal faillissementen fluctueert wel; dalingen en stijgingen volgen elkaar snel op. Terugkijkend: het aantal uitgesproken faillissementen piekte met name in mei 2013. Toen viel het doek voor 816 bedrijven. Daarna nam het aantal faillissementen tot en met augustus 2017 verder af, zo laat het CBS weten. Vervolgens bleef de trend tot juli 2020 redelijk vlak. Sindsdien is de trend dalend. In de maand oktober bereikte het aantal faillissementen sinds augustus 1999 het laagste niveau in meer dan 20 jaar.

Voor de afgelopen periode had van alle bedrijfstakken de handel het grootste aantal faillissementen, namelijk 30, 10 minder dan in september. Het totaal aantal faillissementen van bedrijven en instellingenkwam in de maand oktober uit op 162. De handel behoort ook tot de bedrijfstakken met de meeste bedrijven. Relatief gezien werden er in september de meeste faillissementen uitgesproken in de sector horeca.

Het aantal faillissementen van bedrijven en instellingen (exclusief eenmanszaken) in week 45 (2-8 november) kwam uit op 53, zo becijferde het CBS. Dat waren er 19 meer dan in week 44. Daarnaast zijn 11 eenmanszaken failliet verklaard, 5 meer dan een week eerder. In de eerste 45 weken van 2020 zijn 2.869 bedrijven en instellingen (inclusief eenmanszaken) failliet verklaard. Dat zijn er 373 minder dan in dezelfde periode van 2019.

Bron: CBS/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Foodservice groeit met 44,4% in periode 5

Cijfers – De periodemonitor van Foodservice XS laat over periode 5, week 17 t/m 20, (25 april t/m 22 mei 2022) met een groei van 44,4% een zeer goede ontwikkeling zien van de foodservicemarkt. Tegelijkertijd wordt gewaarschuwd voor een al te positief beeld van de omzetgroei op termijn, want oplopende inflatie en toenemende kosten bij de consument kunnen gaan zorgen voor krimp.

Lees bericht


Omzet horeca mogelijk tien procent hoger dan in 2019

Analyse - Rien de Koning van More2market heeft drie scenario’s opgesteld van te verwachten ontwikkelingen in de Nederlandse horeca. De scenario’s zijn gebaseerd op de cijfers van het Foodservice Instituut Nederland (FSIN) en het CBS. De drie scenario’s laten in alle drie de gevallen een positief beeld zien.

Lees bericht


Kick-off Week van de horeca tijdens Gastvrij Rotterdam

Actieweek - Na een succesvolle editie vorig jaar wordt ook dit jaar weer de Week van de horeca georganiseerd. De week, die van 19 tot en met 24 september wordt gehouden, staat volledig in het teken van alle horecaprofessionals, ondernemers, leveranciers, opleiders – en studenten binnen de horeca. De week wordt afgetrapt samen met de officiële opening van Gastvrij Rotterdam op 19 september...

Lees bericht


Baro, bohemien kustplaats aan de Amsterdamse gracht

Horeca - Openluchtrestaurant Baro brengt de bohemien flair van badplaatsen op Ibiza en de energie van Tulum aan de Postjesweg in Amsterdam West. Met kleurrijk streetfood en verfrissende tequilacocktails serveert Baro zorgeloze vakantiedagen. Donderdag ging de locatie open.

Lees bericht

CBS ziet forse groei horeca in eerste kwartaal 2022

Analyse - De omzet in de horeca groeide in het eerste kwartaal van 2022 met 9,7 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Dat komt vooral door versoepeling van de coronamaatregelen. Vergeleken met het eerste kwartaal vorig jaar lag de horecaomzet 92,2 procent hoger, maar ook dat werd veroorzaakt door een strenge lockdown in het eerste kwartaal 2021. De cijfers zijn afkomstig van het...

Lees bericht© 2022 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid