CBS: Laagste aantal faillissementen in ruim 21 jaar


Marktcijfers - Het aantal failliet verklaarde bedrijven, voor zittingsdagen gecorrigeerd, is gedaald. Er zijn in oktober zelfs 12 bedrijven minder failliet verklaard dan in september. Het CBS geeft zelfs aan dat het aantal uitgesproken faillissementen op het laagste niveau zit van de afgelopen 21 jaar.

Het aantal faillissementen fluctueert wel; dalingen en stijgingen volgen elkaar snel op. Terugkijkend: het aantal uitgesproken faillissementen piekte met name in mei 2013. Toen viel het doek voor 816 bedrijven. Daarna nam het aantal faillissementen tot en met augustus 2017 verder af, zo laat het CBS weten. Vervolgens bleef de trend tot juli 2020 redelijk vlak. Sindsdien is de trend dalend. In de maand oktober bereikte het aantal faillissementen sinds augustus 1999 het laagste niveau in meer dan 20 jaar.

Voor de afgelopen periode had van alle bedrijfstakken de handel het grootste aantal faillissementen, namelijk 30, 10 minder dan in september. Het totaal aantal faillissementen van bedrijven en instellingenkwam in de maand oktober uit op 162. De handel behoort ook tot de bedrijfstakken met de meeste bedrijven. Relatief gezien werden er in september de meeste faillissementen uitgesproken in de sector horeca.

Het aantal faillissementen van bedrijven en instellingen (exclusief eenmanszaken) in week 45 (2-8 november) kwam uit op 53, zo becijferde het CBS. Dat waren er 19 meer dan in week 44. Daarnaast zijn 11 eenmanszaken failliet verklaard, 5 meer dan een week eerder. In de eerste 45 weken van 2020 zijn 2.869 bedrijven en instellingen (inclusief eenmanszaken) failliet verklaard. Dat zijn er 373 minder dan in dezelfde periode van 2019.

Bron: CBS/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Aantal bezoeken buitenshuis nog boven niveaus eerste lockdown

Analyse – De Horeca – inclusief de segmenten  fastservice, vervoer en catering - liggen tezamen -38% lager in P11 (week 41 tot en met  week 44),  in vergelijking met de zelfde periode in voorgaande jaren. Cumulatief gezien tot en met periode P11 is dit -33%. In p4 en P5 lag dit gemiddeld op -56%.

Lees bericht


Gelderland stelt 1 miljoen beschikbaar voor getroffen ondernemers

Overheid - De provincie Gelderland gaat ondernemers in de horeca-, toerisme- en vrijetijdsector extra helpen door 1 miljoen euro beschikbaar te stellen. De door de coronamaatregelen getroffen bedrijven in deze sectoren kunnen met de voucherregeling ‘Steuntje in de rug’ een bedrag tot 5000 euro inzetten voor adviesdiensten en ondersteuning.

Lees bericht


UFS en Orbisk strijden samen tegen voedselverspilling

Voedselverspilling - Unilever Food Solutions (UFS) en voedselafvalmonitor Orbisk gaan gezamenlijk strijden tegen voedselverspilling in de horeca. De samenwerking sluit aan bij Unilevers ‘Future Foods’ plan, dat de milieu-impact van de voedselketen moet verminderen en mensen gaat helpen met de transitie naar gezondere voedingspatronen.

Lees bericht


Horeca blijft dicht, misschien begin december kleine tussenstap

Corona – ‘De cijfers zijn lager, maar nog altijd te hoog’, met die woorden maakten minister-president Mark Rutte en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid duidelijk dat het de goede kant opgaat, maar niet goed genoeg om de maatregelen al te veel te versoepelen. In ieder geval niet voor de horeca. Berekeningen over de besmettingscijfers en ziekenhuisopnames geven aan dat er...

Lees bericht
© 2020 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid