‘Coalitieakkoord nieuwe kabinet vermindert voedselverspilling’


Voedselverspilling - Samen Tegen Voedselverspilling kijkt uit naar samenwerking met het nieuwe kabinet, omdat een aantal geformuleerde doelstellingen direct of indirect een bijdrage levert aan het verminderen van voedselverspilling.

Uitstoot van broeigassen van 55% en de realisatie van 50% minder voedselverspilling in 2030 zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, zo geeft Samen Tegen Voedselverspilling aan. In een motivatie schrijft de organisatie: “Wij zijn verheugd dat het nieuwe coalitieakkoord hier veel aanknopingspunten voor biedt. Onder andere door een betere aansluiting tussen klimaatbeleid en circulariteit, gebruik van reststromen in veevoer voor verduurzaming van de landbouw, het leveren van een grotere bijdrage aan de Sustainable Development Goals en het investeren in publiek-private samenwerking voor kennis en innovatie”.

Stevige bijdrage

Het voorkomen van voedselverspilling is een van de meest effectieve oplossingen om de klimaatdoelstelling van maximaal 1,5 graad van het Klimaatakkoord van Parijs te behalen en het heeft een enorm effect op het behoud van biodiversiteit, bijvoorbeeld doordat ontbossing voor landgebruik wordt voorkomen. Door in Nederland jaarlijks 1 miljard kilo goed voedsel binnen de keten te houden, voorkomen we ongeveer 3 miljard kilo broeikasgassen-uitstoot. Dit effect is vele malen groter naarmate we voedselgrondstoffen structureel effectiever benutten en daardoor minder land in productie brengen, aldus Samen Tegen Voedselverspilling.

Circulaire economie

Het coalitieakkoord kondigt een ambitieus klimaatdoel voor de circulaire economie en een uitvoeringsprogramma aan. Klimaatbeleid en circulariteit moeten beter op elkaar aansluiten: een visie waar Samen Tegen Voedselverspilling al langer voor pleit. Grondstofbehoud in de voedselketen is een zeer kosteneffectieve maatregel waarbij klimaat en circulariteit hand in hand gaan.

Opstap

Samen Tegen Voedselverspilling ziet het nieuwe coalitieakkoord dan ook als mooie opstap voor een versnelling van onze op impact gerichte en bewezen aanpak, waar al meer dan 100 bedrijven (van grote retailers tot mkb-producenten tot tech-start-ups), overheden, kennisinstellingen en maatschappelijke organisaties zich aan hebben gecommitteerd.

Bron: Samen Tegen Voedselverspilling/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Minder verspilling brood en banket blijkt uit NVB Monitor

Voedselverspilling – Brood is het product dat het meest wordt verspild. Dat komt vooral omdat het een dagvers product is. Daarom zet de Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij (NVB) zich in om de reststromen en verspilling in de keten inzichtelijk te maken, zodat ze gericht kunnen werken aan reductie. En met resultaat, zo laat de NVB weten. Op basis van de...

Lees bericht


Orbisk bestaat 5 jaar en heeft inmiddels 737.520 kilo voedsel gered

Voedselverspilling - Orbisk, een Nederlandse scale-up die zich inzet voor een duurzamer voedselsysteem, bestaat vijf jaar. Het jubileum wordt gevierd met de lancering van een Impact Report. Uit dit eerste rapport blijkt onder andere dat Orbisk wereldwijd 737.520 kilo voedsel heeft gered uit de afvalbak, wat neerkomt op zo'n 1,6 miljoen maaltijden.

Lees bericht

Orbisk en Accor-hotels streven naar halvering voedselverspilling

Voedselverspilling - Accor Group is één van de eerste grote hotelketen die haar wereldwijde voedselverspilling actief gaat terugdringen. In een samenwerking met de voedselafvalmonitor van Orbisk gaat de hotelorganisatie in honderden Accor hotels de komende maanden een start maken met het tegengaan van voedselverspilling. Die slimme technologie moet chefs helpen hun voedselafval te meten en met de helft terug te...

Lees bericht



InstockMarket ontvangt B Corp-certificering

Certificering - InstockMarket, de duurzame horecagroothandel, laat weten dat het bedrijf officieel een B Corp is. Om deze erkenning te verdienen, moet een organisatie voldoen aan strenge normen op het gebied van sociale en ecologische duurzaamheid.

Lees bericht




© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid