‘Coalitieakkoord nieuwe kabinet vermindert voedselverspilling’


Voedselverspilling - Samen Tegen Voedselverspilling kijkt uit naar samenwerking met het nieuwe kabinet, omdat een aantal geformuleerde doelstellingen direct of indirect een bijdrage levert aan het verminderen van voedselverspilling.

Uitstoot van broeigassen van 55% en de realisatie van 50% minder voedselverspilling in 2030 zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, zo geeft Samen Tegen Voedselverspilling aan. In een motivatie schrijft de organisatie: “Wij zijn verheugd dat het nieuwe coalitieakkoord hier veel aanknopingspunten voor biedt. Onder andere door een betere aansluiting tussen klimaatbeleid en circulariteit, gebruik van reststromen in veevoer voor verduurzaming van de landbouw, het leveren van een grotere bijdrage aan de Sustainable Development Goals en het investeren in publiek-private samenwerking voor kennis en innovatie”.

Stevige bijdrage

Het voorkomen van voedselverspilling is een van de meest effectieve oplossingen om de klimaatdoelstelling van maximaal 1,5 graad van het Klimaatakkoord van Parijs te behalen en het heeft een enorm effect op het behoud van biodiversiteit, bijvoorbeeld doordat ontbossing voor landgebruik wordt voorkomen. Door in Nederland jaarlijks 1 miljard kilo goed voedsel binnen de keten te houden, voorkomen we ongeveer 3 miljard kilo broeikasgassen-uitstoot. Dit effect is vele malen groter naarmate we voedselgrondstoffen structureel effectiever benutten en daardoor minder land in productie brengen, aldus Samen Tegen Voedselverspilling.

Circulaire economie

Het coalitieakkoord kondigt een ambitieus klimaatdoel voor de circulaire economie en een uitvoeringsprogramma aan. Klimaatbeleid en circulariteit moeten beter op elkaar aansluiten: een visie waar Samen Tegen Voedselverspilling al langer voor pleit. Grondstofbehoud in de voedselketen is een zeer kosteneffectieve maatregel waarbij klimaat en circulariteit hand in hand gaan.

Opstap

Samen Tegen Voedselverspilling ziet het nieuwe coalitieakkoord dan ook als mooie opstap voor een versnelling van onze op impact gerichte en bewezen aanpak, waar al meer dan 100 bedrijven (van grote retailers tot mkb-producenten tot tech-start-ups), overheden, kennisinstellingen en maatschappelijke organisaties zich aan hebben gecommitteerd.

Bron: Samen Tegen Voedselverspilling/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuwsInstockMarket ontvangt B Corp-certificering

Certificering - InstockMarket, de duurzame horecagroothandel, laat weten dat het bedrijf officieel een B Corp is. Om deze erkenning te verdienen, moet een organisatie voldoen aan strenge normen op het gebied van sociale en ecologische duurzaamheid.

Lees bericht


Regionaal project Orbisk ook in Barneveld van start

Voedselverspilling - Alberto’s Italian in Barneveld, partner van cateringplatform Zakelijk Bezorgd, is de tweede locatie die meedoet aan het regionale project Orbisk in Regio Foodvalley. De gemeenten Ede, Veenendaal, Wageningen en Barneveld van Regio Foodvalley zetten de komende twee jaar twee Orbisk systemen in voor regionale horeca.

Lees berichtInstockMarket verdubbelt de groei en impact in 2023

Voedselverspilling - Duurzame horecagroothandel InstockMarket heeft er een goed jaar opzitten. Dit jaar redde het bedrijf ruim 800 duizend kilo aan voedselproducten en werden er veel veranderingen doorgevoerd. Zo sloot de groothandel meerdere zakelijke contracten met grote cateraars en merken, maar kreeg het ook een nieuwe behuizing in Diemen. Ook werd een nieuw ERP-systeem geïmplementeerd en een nieuwe website gelanceerd.

Lees bericht© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid