Dirk introduceert bodycams in supermarkten


Discounter zet na succesvolle pilot met bodycams als eerste supermarkt in Nederland dit hulpmiddel in voor veiligheid van medewerkers en klanten

Veiligheid – Discounter zet na succesvolle pilot met bodycams als eerste supermarkt in Nederland dit hulpmiddel in voor veiligheid van medewerkers en klanten. De bodycams worden ingezet bij gespannen of dreigende situaties. Daarmee worden de kleine camera’s een extra middel om onveilige incidenten in de winkels tegen te gaan, volgens de discounter.

Het doel van Dirk is de-escaleren. Ervaringen in de sector (en daarbuiten) wijzen uit dat de bodycams met scherm, waardoor iemand op beeld geconfronteerd wordt met het eigen gedrag, de-escalerend werken. En na een succesvolle pilot in 2023 werkt de discountformule nu met dit type bodycam. Dirk start in veertig winkels met het gebruik van de bodycams. Marcel Huizing, algemeen directeur Dirk van den Broek: “Als supermarkt staan wij midden in de samenleving en hebben daarmee een verantwoordelijkheid voor klanten en onze medewerkers. Voor preventie hebben we altijd gebruikgemaakt van cameratoezicht in de winkels. De bodycams zijn voor ons een aanvulling op de werkvloer om dreigende situaties snel te de-escaleren, want elk incident is er één te veel voor onze collega’s en klanten.”

Hoe het werkt

Wanneer een onveilige situatie dreigt te ontstaan, kan een van de getrainde medewerkers van een Dirk-winkel daar de bodycam aanzetten. De medewerker vertelt aan de betreffende persoon dat de bodycam aangezet wordt. Vanaf dat moment neemt de bodycam beeld en geluid op, maar ziet de persoon in kwestie ook zichzelf terug. Net als bij andere camera’s in de winkel, worden beelden en geluid alleen opgeslagen en gebruikt indien dat nodig is voor overhandiging aan de politie bijvoorbeeld.

Bodycam met extern scherm

De bodycam op de winkelvloer is anders dan de standaard bodycam die men al jaren kent bij bijvoorbeeld de politie en de NS. Hier registreert de camera beelden die later in de rechtszaal als bewijsmateriaal gebruikt kunnen worden. De bodycam zoals Dirk van den Broek die introduceert, is een kleine camera mét een scherm aan de buitenzijde. Dat betekent dat iemand die zich misdraagt, dit direct terugziet op het scherm van de bodycam. Daarnaast wordt bij de bodycams die Dirk gebruikt geluid opgenomen.

Bron: Dirk van den Broek/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws



Ketenpartijen willen 0% btw op groenten en fruit

Politiek – Ketenpartijen, retailers en politici staan vierkant achter 'Maatschappelijk akkoord 0% btw op groenten en fruit'. Zij hebben daarvoor donderdag gezamenlijk een akkoord ondertekend. Bij de ondertekening beloofden retailers dat zij bij afschaffing van de 9% btw- op groenten en fruit deze zouden doorvoeren in een prijsverlaging.

Lees bericht


Gebruik creditcards vaak ongewenst bij retail in Nederland

Betaalmethode - Het gebruik van creditcards in Nederlandse supermarkten en conveniencestores ligt Europees gezien laag. Opmerkelijk want veel Nederlanders betalen wel in het buitenland met hun creditcard. Amper 2,5 procent van de kassabetalingen in Nederland wordt afgerekend met een creditcard.

Lees bericht


Voortaan ook betalen met Apple Pay bij Aldi Shop & Go

Formulenieuws - Aldi heeft de betaalmogelijkheden in Aldi Shop & Go in Utrecht uitgebreid. Voortaan kan de klant in het kassaloze filiaal naast creditcard ook betalen met Apple Pay. Veel gehoorde kritiek bij de Aldi Shop & Go was dat er alleen betaald kon worden met creditcard.

Lees bericht

Dirk steekt medewerkers in nieuw volledig circulair jasje

Formulenieuws - Dirk van den Broek heeft alle medewerkers in een nieuwe outfit gestoken. De bedrijfskleding, geproduceerd in samenwerking met Schijvens Corporate Fashion, is volledig circulair. De stoffen voor de kleding zijn gemaakt door ingezameld oude Dirk-kleding te combineren met gerecyclede PET-flessen, oceaanplastic en biologisch katoen.

Lees bericht



© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid