Gebruik creditcards vaak ongewenst bij retail in Nederland


Creditcards een normaal betaalmiddel in het buitenland voor Nederlanders, maar niet in Nederland zelf

Betaalmethode - Het gebruik van creditcards in Nederlandse supermarkten en conveniencestores ligt Europees gezien laag. Opmerkelijk want veel Nederlanders betalen wel in het buitenland met hun creditcard. Amper 2,5 procent van de kassabetalingen in Nederland wordt afgerekend met een creditcard.

Volgens Creditcardvergelijking, die naar het gebruik van de betaalkaarten heeft gekeken, ligt er een aantal oorzaken ten grondslag aan het geringe gebruik in Nederland. Een daarvan is dat supermarkten en conveniencewinkels niet graag creditcards accepteren. En dat begint al bij de kassamedewerkers die je raar aankijken op het moment dat je een kaart aanbiedt. Andere reden is dat sommige ketens de creditcard simpelweg weigeren, zoals Albert Heijn en COOP. De reden waarom zij dat doen wordt meestal niet uitgelegd aan de consument, laat Creditcardvergelijking weten.

Kosten

Een belangrijke reden waarom organisaties de creditcards niet accepteren is dat winkeliers relatief hoge kosten op elke betaling moeten afdragen aan de creditcardmerken. Dat vinden ze niet leuk en daarom zien ze klanten liever met hun pinpas afrekenen. De andere twee oorzaken berusten op misverstanden bij de Nederlandse consument. De consument is nog vaak in de veronderstelling dat hij een toeslag moet betalen bij gebruik van een creditcard. Maar binnen de EU is dat al jarenlang verboden. Op grond van wetgeving mag een winkelier geen extra kosten rekenen voor een bepaald betaalmiddel. Dat betekent dat voor de consument het betalen met een creditcard net zo gratis is als het betalen met een pinpas. Ander punt dat volgens Creditcardvergelijking een rol speelt bij de consument is dat de creditcard geassocieerd wordt met schulden. Omdat er niet direct een transactie vanaf de eigen rekening bij consumenten plaatsvindt en er dus een soort krediet wordt verstrekt. In het verleden konden mensen met een negatief saldo in termijn terugbetalen, maar ook dat is veranderd. De bank rekent nu aan het einde van de maand volledig af.

Wel bij discounters

Volgens Creditcardvergelijking zouden meer supermarktketens en coveniencestores de creditcard moeten accepteren. Het is niet alleen een veilig betaalmiddel voor de consument, maar het biedt de gebruiker ook nog eens maandelijks een helder overzicht. Ook de EU zou daar voorstander van zijn, omdat zij pleiten voor meer betaalmogelijkheden voor de consument. Opvallend is dat discount ketens als Dirk, Aldi en Lidl wel creditcards accepteren, maar een gewone Albert Heijn niet. Betalen met creditcards kan bij de Zaanse grootgrutter alleen in de AH to Go-winkels op treinstations, op Schiphol en in het centrum van Amsterdam.

Bron: Creditcardvergelijking/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws





Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel start zevende editie

Actie – De zevende editie van de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel is maandag van start gegaan. Bedoeling van de actieweek is mensen laten zien hoe eenvoudig het is om zonder vlees en zuivel te leven en wat de impact daarvan is op het klimaat. Deze editie is er extra aandacht voor Gen Z en Gen Alpha. Zij worden uitgedaagd om...

Lees bericht


AH geeft zakelijke klant 10% korting op plantaardig en biologisch

Formulenieuws- Albert Heijn biedt geeft alle zakelijke klanten voortaan standaard 10% korting op alle biologische en AH Terra-producten. Deze laatste is de volledig plantaardige lijn van het eigenmerk. Albert Heijn is de eerste supermarkt in Nederland met een standaardkorting op Bio en AH Terra voor zakelijke klanten.

Lees bericht

‘Kwart supermarktomzet tabak naar tankstations en tabakszaken’

Tankstations - In de eerste vier weken van het jaar is de verkoop van tabak hard gedaald bij de supermarkten, terwijl de tankstations en de tabaks- en gemakszaken de omzet fors zagen toenemen. Volgens cijfers van marktonderzoekbureau Circana lag de omzet bij supermarkten 25% lager. Opvallend want vooralsnog zijn alleen de eigen filialen van Albert Heijn gestopt met de verkoop van...

Lees bericht



© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid