'Driekwart horecabeslissers heeft vertrouwen in beleid, maar 27% vreest sluiting'


Analyse – Hoewel meer dan een kwart van de cafetaria-  en horecaondernemers verwacht dat als de coronamaatregelen langer dan drie maanden aanhoudt, zij in 2021 niet meer bestaan, is het vertrouwen in het overheidsbeleid groot. 73% van de horecabeslissers heeft vertrouwen in het beleid dat de Nederlandse overheid op dit moment voert.

Binnen restaurants (77%) ligt het vertrouwen iets hoger dan binnen cafetaria’s (70%). Beslissers geven aan vertrouwen te hebben in de gekozen aanpak: de overheid maakt beslissingen op basis van experts en een totale lockdown is (nog) niet aan de orde. Er bestaan wel grote twijfels over hoe lang de maatregelen gaan aanhouden en welke gevolgen dit zal hebben voor de horecamarkt. De angst is groot dat er bedrijven zullen omvallen.

De resultaten zijn afkomstig van Foodservice Denktank, een samenwerking tussen he bureau Marketing4Results en Sligro. Binnen de cafetaria- en horecabedrijven is onderzoek gedaan naar het vertrouwen dat zij hebben in de toekomst en de mogelijkheden die zij zien voor hun bedrijf in relatie tot de maatregelen die genomen moeten worden oom de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Grootste zorg gezondheid

Beslissers hebben veel zorgen over hun eigen gezondheid, maar nog meer over de gezondheid van de (kwetsbare) mensen om hen heen en het personeel in de zaak. Daarnaast bestaat er veel onzekerheid over hoe lang de huidige maatregelen gaan duren en welke gevolgen dit voor de economie en de eigen zaak gaat hebben (bestaat mijn zaak straks nog wel?). Zorgen om personeel en de kosten die daarmee gemoeid zijn, hebben beslissers nu (nog) niet. De overgrote meerderheid geeft aan om personeel (ook korte contracten) zo lang mogelijk te behouden indien mogelijk. Mochten de maatregelen nog veel langer aanhouden, kan dit wel noodzakelijk worden.

Drie maanden

Mochten de maatregelen langer aanhouden dan de aangekondigde drie weken, dan houden horecabedrijven het gemiddeld nog drie maanden vol. Echter, 18% geeft aan het slechts drie weken of minder vol te kunnen houden. Cafetariabeslissers geven gemiddeld aan het langer vol te kunnen houden (14 weken) dan hun collega’s vanuit de restaurantmarkt (10 weken). Dit heeft onder andere te maken met grote verschillen tussen beide segmenten in de verwachting over omzetverlies over 2020.

Omzetterugval

De gemiddelde cafetaria verwacht €45.000,- minder omzet te genereren, terwijl restaurants het verlies voor dit jaar gemiddeld op €107.500,- inschatten. Op basis van deze cijfers schat 27% van de beslissers in dat de kans groot is dat zij met hun zaak in 2021 niet meer bestaan.

Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuwsHorecavakbeurs Gastvrij Rotterdam breekt alle records

Vakbeurzen - Ruim 450 exposanten en 16.757 bezoekers bezochten tijdens de afgelopen dagen Gastvrij Rotterdam. Daarmee is het eerdere record in 2019 met 16.303 bezoekers verslagen en werd de horecavakbeurs afgelopen dagen in Rotterdam Ahoy de grootste editie tot nog toe.

Lees bericht

Horeca Alliantie wil energiestress in kaart brengen

Energiecrisis - De Horeca Alliantie wil onder de noemer ‘Horeca In Nood’ de energiestress in de horecabranche in kaart brengen. Ondernemers kunnen via de Horeca Alliantie hun energienood delen. De binnengekomen reacties worden gepubliceerd en gebundeld voor politiek Den Haag.

Lees bericht

SIAL Paris komt met nieuwe digitale catalogus

Vakbeurzen – SIAL Paris, internationale vakbeurs die van 15 tot en met 19 oktober wordt gehouden,  komt met een nieuwe digitale catalogus. Op de CXMP marktplaats treft de gebruiker een overzicht aan van ruim 7.000 aanwezige exposanten en hun producten. De digitale catalogus moet een hulpmiddel zijn voor exposanten en bezoekers om 365 dagen van het jaar commercieel in contact te zijn.

Lees bericht


‘Gastvrij Rotterdam moet vastigheid bieden in onzekere tijden’

Interview - Gastvrij Rotterdam had bij de editie van vorig jaar het geluk dat ze plaatsvond in een periode dat de coronamaatregelen werden versoepeld. Toch schaalde de beursorganisatie de veiligheidsmaatregelen voor de bezoekers niet af. ‘We hadden van tevoren afgesproken om de beurs veilig te organiseren voor deelnemers en bezoekers en dat hebben we gedaan’, aldus beursorganisator Robert Melaard aan...

Lees bericht
© 2022 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid