‘Duizenden horecazaken er bij tijdens coronaperiode’
Horeca – Van maart tot en met september zijn er bijna 4.700 nieuwe horecabedrijven opgericht. Dat meldt nieuwszender BNR vandaag op basis van opgevraagde cijfers van de Kamer van Koophandel.
De toename lag weliswaar lager dan vorig jaar, maar gezien alle problemen in de horeca als gevolg van de coronamaatregelen is de forse groei wel opmerkelijk. In de zomermaanden, toen de horeca na de lockdown weer beperkt open mocht, lag de stijging in het aantal nieuwe horecazaken slechts 10 procent onder vorig jaar, aldus de nieuwszender.
Voorbereiding
In een reactie aan BNR laat voorzitter Robèr Willemsen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) weten dat een deel van de ondernemers al bezig was met een nieuwe zaak, nog voordat de coronapandemie uitbrak. Volgens Willemsen begin je immers niet zomaar een horecazaak en ben je daar lange tijd mee bezig. Maar wat ook mogelijk zou kunnen zijn, is de beschikbaarheid van goede locaties. Voor ondernemers die zich financieel de tijd kunnen veroorloven een tijd lang weinig tot geen omzet te draaien, maar wel hun droomlocatie hebben gevonden, kan nu starten een optie zijn.
KHN verwacht evenwel de komende periode nog een faillissementsgolf in de horeca. Zeker als verdere aanvullende steunmaatregelen vanuit het kabinet achterwege blijven. Vooralsnog wordt die verwachting niet bevestigd door cijfers.
Bron: @FoodClicks
Auteur: Steffen van Beek
Gerelateerd nieuws
Compass Group nieuwe horecapartner WEC
Catering - Compass Group Nederland en het WEC (Werelderfgoedcentrum Waddenzee) gaan een samenwerking aan. Als de nieuwe horecapartner van het WEC zal Compass Group Nederland een bijzonder horecaconcept ontwikkelen dat de schoonheid en het belang van het Waddengebied weerspiegelt.
Lees berichtBiertje in Europees restaurant het duurst in Noorwegen
Prijsvergelijking – Van alle Europese steden is de gemiddelde prijs van een biertje in Noorwegen het duurst. Portugal is het goedkoopst, maar voor wie echt voor een dubbeltje op de eerste rang wil zitten voor zijn biertje in een restaurant moet naar Noord-Macedonië.
Lees berichtCIRFOOD nieuwe cateraar Evides Waterbedrijf
Catering - Evides is na Vitens het tweede waterbedrijf in het portfolio van CIRFOOD. De cateraar uit Hoofddorp breidt hiermee het portfolio in het B&I segment wederom verder uit. Evides heeft CIRFOOD als nieuwe horecapartner gecontracteerd voor zowel de restaurant als de banqueting voor de locaties Kralingen en Spijkenisse.
Lees berichtEventseizoen 2024 geopend met fors meer eventcateraars
Analyse – In april start het evenementenseizoen en volgens cijfers van de Kamer van Koophandel is het aantal fors gegroeid. Het gaat dan om cateringpartijen die zowel festivals, bruiloften, verjaardagen en andere feesten verzorgen. Het handelsregister van de KvK telde er in het eerste kwartaal van 2024 ruim 27.000, dat zijn er bijna 16.000 meer dan vijf jaar geleden, een stijging van 133%.
Lees berichtFoodsector bewust van invloed Gen-Z maar actie blijft uit
Onderzoek – In de foodsector is meer dan de helft (63%) zich ervan bewust dat Gen-Z andere behoeftes en wensen heeft op het gebied van buitenshuis eten. Toch past niet iedereen zich direct aan op de opkomst van met name Gen-Z. Dit blijkt uit onderzoek van de GROUP7 Professional Community onder respondenten uit Nederland (443), uit de segmenten Horeca, Fastservice en Catering, dat...
Lees berichtPlant FWD Week wil inspireren vaker plantaardig te kiezen
Actie - Plant FWD organiseert de eerste Plant FWD Week, waar ruim 40 restaurants, waaronder Cannibale Royale, Restaurant Flore **, The Lobby, Chez Nina, Yerba en Madre, mensen worden geïnspireerd vaker plantaardig te eten.
Lees bericht