‘Een gezonder frisaanbod in ziekenhuizen, start met juiste automatenaanbod’


Een automaat met gezonde frisdranken

Frisdranken - De frisdrankautomaat verwijderen is de oplossing voor een gezonder leefpatroon van patiënten en bezoekers in een ziekenhuis. Deze indruk werd gewekt naar aanleiding van berichtgeving over de belofte van elf ziekenhuizen die het aanbod eten en drinken op de locaties versneld gezonder willen maken. Een goed streven, alleen hoeft daarvoor de frisdrankautomaat niet weg.

De frisdrankautomaat mag blijven, wel moet het aanbod gezonder worden gemaakt. En laat dat nu gewoon heel goed mogelijk zijn. Sterker nog: een gezonder aanbod in ziekenhuizen kan juist beginnen bij frisdranken. Van de elf ziekenhuizen, die samen met de Alliantie Gezonde Voeding in hoog tempo het aanbod in ziekenhuizen gezonder willen maken, heeft alleen ziekenhuis Gelderse Vallei de frisdrankautomaten in de ban gedaan. Omdat dit regionale ziekenhuis in Ede zich profileert als hét Voedingsziekenhuis lijkt het erop alsof het verwijderen van de frisdrankautomaat de oplossing is voor het zetten van de eerste stappen naar een gezonder aanbod. Niets is minder waar, het aanbod in de automaten is de laatste jaren op tal van plaatsen, zoals op scholen, sportclubs en andere publieke locaties aanzienlijk veranderd.

Niet de juiste weg

Ook Vrumona, een van de grootste Nederlandse leveranciers op het gebied van frisdranken, vindt dat het verwijderen van frisdrankautomaten uit ziekenhuizen niet de juiste weg is. ‘We respecteren deze keuze natuurlijk. Maar toch is het niet nodig om frisdranken helemaal uit ziekenhuizen te laten verdwijnen. Inmiddels is er al zo’n variëteit aan frisdranken beschikbaar: van waters met een smaakje tot frisdranken zonder suiker en nauwelijks calorieën’. Op scholen zie je bijvoorbeeld dat sinds twee jaar, in alle frisdrankenautomaten het suikerhoudende frisdrankenassortiment vervangen is voor een laagcalorisch assortiment zoals laagcalorische dranken zonder suiker of water met een smaakje. Zo genieten mensen wel van frisdrank maar dan zonder de calorieën en de mensen worden gelijk de juiste richting opgestuurd.’

Gezonde keuze

De frisdrankautomaat als symbool van ongezonde voeding is al enige jaren sterk aan het veranderen. Op scholen en in sportkantines is samen met Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG) en het Voedingscentrum het aanbod aan ongezonde producten ook drastisch teruggebracht. Niet alleen in verkrijgbaarheid bij de balie, maar ook in de automaten. De mate waarin dit gebeurt op die locaties, wordt aangeduid in schalen, oplopend van brons naar goud.

Verkeerd signaal

Het aanbod aan gezonde frisdranken is mede door dit soort initiatieven de afgelopen jaren enorm gegroeid. Het aanbod aan waters met een smaakje is zelfs meer dan verdubbeld en ook het gebruik ervan. Nederlanders kiezen dus al vaker gezondere frisdranken. En ook het aantal waterpunten waar mensen zelf water kunnen tappen is aanzienlijk gegroeid. Waters en frisdranken zijn noodzakelijk voor een goede vochtbalans. Helemaal voor patiënten. Het aanbod aan frisdranken weghalen in een ziekenhuis is daarom een verkeerd signaal. Het gezonder maken van het aanbod aan eten en drinken in een ziekenhuis, zou wat dat betreft juist moeten beginnen met een gezonder aanbod aan frisdranken. En daarvoor is het noodzakelijk dat de automaten in de ziekenhuizen blijven staan. Het is net als met ongezond eten, je hoeft het eten niet te verbieden, maar je kan wel mensen bewegen het juiste te kiezen.

Bron: FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

‘Nederlanders zijn gezonder fris gaan drinken’

Onderzoek – ‘De Nederlander is gezonder gaan drinken’, dat meldt Taco Juriaanse, directeur van FWS, de koepelorganisatie van fris- en mineraalwaterproducenten, naar aanleiding van het Nationale Frisse Dranken Onderzoek 2021. Drie op de vijf Nederlander let nu, na corona, op de hoeveelheid suikers in frisse dranken.

Lees berichtVrumona verwijdert één miljard suikerklontjes uit frisdranken

Frisdranken - Vrumona heeft eerder de belofte gedaan goed en gezond drinken voor iedereen mogelijk te maken. Daarom is het bedrijf sinds 2015 bezig om het suikergehalte in haar frisdranken sterk te verminderen. Die missie heeft geleid tot een belangrijk mijlpaal: tot nu toe zijn er één miljard suikerklontjes uit de totale portfolio verdwenen.

Lees bericht

Kapteijn: ‘Statiegeldregeling past bij duurzaamheidstrategie Vrumona’

Interview - De statiegeldregeling voor de kleine plasticflesjes en een aantal buitenhuislocaties gaat in per 1 juli aanstaande. Maar per 1 juni hebben consumenten al de mogelijkheid plastic flesjes in te leveren. Niet elke organisatie of ondernemer, die de verplichting heeft de flesje in te leveren, is er al klaar voor. En hoe zit dat bij de frisdrankproducten? Is een bedrijf als...

Lees bericht


© 2021 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid