Eerste ziekenhuislocatie van Bakker Bart in Rijnstate Elst


De Bakker Bart in Rijnstate is er niet alleen voor voor de bezoekers van het dagziekenhuis, maar ook voor de eigen mensen en de omwonenden

Interview – Het is de grootste Bakker Bart van Nederland en het is de eerste vestiging in een ziekenhuis. De nieuwste locatie van het horecaconcept in het net geopende Rijnstate Elst in Elst is in meerdere opzichten bijzonder. Ook voor de ondernemer zelf, want voor John Macleane, die twee Jumbo’s runt in het Gelderse plaatsje is het zijn eerste foodservicebedrijf.

Eerst maar eens enkele feiten: in Rijnstate Elst werken op volle sterkte 300 tot 350 mensen, inclusief vrijwilligers. Die maken gebruik van de Bakker Bart-vestiging omdat de locatie ook dienstdoet als bedrijfsrestaurant. Dan bezoeken er dagelijks 2500 patiënten het ziekenhuis voor polibehandelingen. En als dat allemaal nog niet voldoende is voor een interessant verzorgingsgebied voor de Bakker Bart-locatie, ligt er bij de locatie ook nog een treinstation en een bedrijventerrein. John Macleane ziet daarom de toekomst op de locatie met vertrouwen tegemoet. Hij is blij dat hij gefaseerd met de groei op de locatie kan meegroeien. Vooral voor de medewerkers.

Huiskamer

Maar Macleane heeft ook persoonlijke ambities met de Bakker Bart. Hij wil het meest gastvrije restaurant van Nederland neerzetten. De locatie die gerund wordt door zijn zoon moet empathie uitstralen voor de mensen die er zitten. Ze moeten zich thuis voelen. “We zitten natuurlijk op een hele bijzondere locatie. Mensen komen hier in de regel niet voor niets. Deze Bakker Bart moet daarom een plek zijn waar mensen zich op hun gemak voelen, een plek waar een slechte boodschap is te verwerken. Het team dat hier werkt moet zich realiseren dat er veel emoties kunnen zijn en daar moeten ze mee om leren gaan. We willen daarom echt de huiskamer zijn van het ziekenhuis.”

Gezond aanbod

De locatie van Bakker Bart telt 150 zitplaatsen binnen en heeft een terras met nog eens 80 zitplaatsen. Ook de banqueting in het ziekenhuis wordt verzorgd door de Bakker Bart-locatie, net als de 21 koffieautomaten in Rijstate. Na de uitgeschreven tender gaf Rijnstate de voorkeur aan Bakker Bart als onderdeel van de VFG, vanwege de duidelijke visie op gezond eten en een praktische duurzaamheidsstrategie. Vanuit Bakker Bart werd vervolgens Macleane gevraagd de zaak te runnen. “Wat in belangrijke mate meespeelde is dat ik al twee supermarkten heb en dat ik de mensen in de omgeving   goed ken. Bovendien was het voor mij als ondernemer gemakkelijker om te investeren in deze locatie. Als zelfstandig lunchroomondernemer is toch lastiger om in een startfase de noodzakelijke investering op tafel te leggen voor de inrichting van een dergelijke locatie”.

Suikervrije frisdrank

Door Bakker Bart en Rijnstate zijn ook gezamenlijke doelstellingen geformuleerd om eten en drinken gezonder aan te bieden. Macleane: “Zo schenken wij hier suikervrije frisdrank en doen we standaard geen boter op de broodjes. Ook het assortiment in de breedte hebben we samen gezonder gemaakt. Vooral door sommige producten plantaardiger te maken. Sommige producten zijn volledig plantaardig, maar we hebben ook saucijzenbroodjes die deels plantaardig zijn. In het kader van de Green Deal 3.0 Zorg, een akkoord dat de zorgsector met de overheid heeft gesloten, moet het assortiment ook gezonder worden. Inzet bij die afspraak is dat cliënten, patiënten en medewerkers gezonde en gevarieerde voeding krijgen. Voeding die ook duurzaam is geproduceerd en vaker plantaardig is.”

Verbreding

Moederbedrijf Vital Food Group, waar Bakker Bart onderdeel van is, heeft met Bakker Bart de ambitie om de grootste lunchverzorger te worden van Nederland. Daarom had de organisatie ook een bidbook uitgebracht voor de ziekenhuislocatie in Elst. Eerder was de formule niet terug te vinden in een bedrijfsomgeving, laat staan een ziekenhuis. Maar qua aanbod vanuit de Vital Food Groep met Bakerstreet en Bagels&Beans is verbreding in locaties van de foodformule Bakker Bart geen onlogische. Dat vindt ook Macleane: “Bakker Bart werkt niet met afbakproducten, maar met deeg dat we zelf op locatie laten rijzen. Dat is onderscheidend. En doordat we alles op locatie zelf maken, kunnen we gericht inspelen op de vraag. We willen hier kwaliteit leveren, maar wel tegen een betaalbare prijs. Dat moet ook omdat ook eigen medewerkers van het ziekenhuis hier komen. De prijzen liggen hier weliswaar iets hoger dan bij mij in de supermarkt, maar dat kan niet anders want dit is wel een restaurantformule.”

Orderkiosken

Veel aandacht is besteed aan een efficiënte bedrijfsvoering. Zo kan er besteld worden met een QR-code aan tafel, bij een medewerker aan de counter of bij de twee orderkiosken bij de ingang. Macleane wil het allemaal zo simpel mogelijk houden voor alle mensen. Dat klanten het gemakkelijk willen hebben kent hij vanuit zijn supermarkten. De foodservicemarkt is weliswaar nieuw voor hem, het heeft hem   altijd geïnteresseerd. Macleane is daarom blij dat hij de kans heeft gekregen van Vital Food Groep om deze locatie in te vullen. Macleane: “Ze zochten een ondernemende ondernemer,   dan ben je bij mij aan het goede adres. Mooi dat ik dan ook nog een zoon heb die het vak wil leren en deze locatie gaat invullen met mijn steun. Dat maakt het toch wat eenvoudiger om op deze uitdagende locatie te starten. Daarom is het mooi dat er niet direct vol gestart hoeft te worden, maar dat de groei de komende tijd vanzelf komt.”

(Dit artikel is eerder verschenen in de printeditie van @FoodClicks. Nog geen abonnee? Neem hier een abonnement)

Bron: @FoodClicks

Zoon Julian die de Bakker Bart runt en ondernemer John Macleane
Dagelijks bezoeken er zo'n 2500 patiënten en bezoekers Rijnstate Elst
De locatie van Bakker Bart telt 150 zitplaatsen binnen en heeft een terras met nog eens 80 zitplaatsen

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Jumbo wil met impactfonds vaart maken met verduurzaming

Duurzamheid - Jumbo heeft ambitieuze klimaatdoelstellingen. De supermarktketen wil de eigen CO2-uitstoot – de zogenaamde scope 1 en 2 – in 2030 met 85% hebben gereduceerd (ten opzichte van 2022). Ook wil Jumbo de CO2-uitstoot in de productketens (scope 3) met 50% terugbrengen. Om versnelling in verduurzaming te realiseren heeft Jumbo zelfs een Impactfonds opgezet.

Lees bericht


Omzet La Place stijgt met 24% naar €133 miljoen

Formulenieuws – De restaurantformule La Place heeft een goede groei doorgemaakt in 2023. De consumentenomzet nam toe met 24 procent naar €133 miljoen euro, zo laat Jumbo Food Group weten. Die omzettoename was inclusief een viertal nieuwe locaties.

Lees bericht

Succesvolle introductie statiegeldmachine Jumbo Eerbeek

Statiegeld - Na een grootse introductie in september van de nieuwe TOMRA R1-emballachemachine kijkt Jumbo Eerbeek terug op een uiterst succesvolle periode. Ondernemer Christiaan Heine krijgt veel enthousiaste reacties van bestaande en nieuwe klanten. De machine verwerkt tot wel 100 stuks statiegeldverpakkingen per keer en trekt zelfs klanten vanuit het hele land.

Lees bericht

Ondernemersfamilie Macleane neemt Jumbo Beuningen over

Supermarkten - De Jumbo winkel in Beuningen van de familie Kalkman wordt op 20 november overgedragen aan de ondernemersfamilie Macleane. Na 32 jaar ondernemerschap in Beuningen, neemt de familie Kalkman afscheid van de vestiging om van hun vrije tijd te genieten. De familie Macleane beheert momenteel al twee Jumbo winkels in Elst en een Bakker Bart in Rijnstate Elst.

Lees bericht


Jumbo sluit zich aan bij twee internationale inkooppartijen

Inkoop - Jumbo Supermarkten gaat samenwerken op het gebied van inkoop met andere Europese supermarktketens. Jumbo sluit zich hiervoor aan bij Everest en Epic Partners, twee Europese inkooporganisaties. De samenwerking gaat per direct van start en biedt vanaf 2024 voor Jumbo belangrijke schaalvoordelen.

Lees bericht

Jumbo Eerbeek plaatst eerste bulkfeed emballage-automaat

Statiegeld – Klanten van Jumbo Eerbeek kunnen vanaf woensdag in één keer - tot 100 stuks - zowel PET als blik leegschudden in de emballage-automaat van Tomra. De zogenaamde ‘bulkfeed-automaat’ is de eerste in Nederland. Bovendien vindt de uitbetaling van het statiegeld direct en snel plaats via een Tikkie QR-code.

Lees bericht© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid