Erasmus MC doet gezonde voedingspilot met Health Food Wall
_768_1267_90.jpg)
Zorg - De eerste Health Food Wall is nog altijd te zien op Schiphol. Sterker nog: het contract is net verlengd. Maar verder leek het een beetje stil rondom de vendingautomaat met gezonde producten. Totdat Erasmus MC in Rotterdam zich meldde met de installatie van vier automaten als pilot voor een periode van zes maanden.
Initiatiefnemer Anouk Snelders van Health Food Wall is blij met de plaatsing in het ziekenhuis, maar ziet vooral de markt voor gezonde producten plotsklap groeien. Dat plantaardige voeding in de belangstelling staat, wordt dagelijks gemeld in de media. Dat de media-aandacht groter is dan de vraag is ook duidelijk, want landelijk gezien liggen de verkooppercentages nog laag. Toch ondergaat de markt voor plant-based producten wel degelijk een groeispurt. Vooral omdat op steeds meer locaties de plantaardige producten minder als plantaardige variant worden aangeboden, maar gewoon als eigen product en goed van smaak. En daar draait het bij de consument uiteindelijk om: producten moeten lekker zijn. De plaatsing van de Health Food Wall bij het Erasmus MC maakt onderdeel uit van het landelijk project ‘Goede zorg proef je’. Dit project wordt gerealiseerd door Alliantie Voeding in de Zorg als onderdeel van het Nationaal Preventieakkoord in 2018. Inmiddels hebben 70 instellingen het akkoord ondertekend Ook de zorgsector heeft zich aan dat convenant gecommitteerd en daarin aangegeven om het aanbod binnen de ziekenhuizen tot 2030 fasegewijs gezonder te maken.
Intelligente fridges
De Health Food Wall vendingautomaat met een gezond productaanbod past in die plannen. En dus kwamen beide partijen met elkaar in gesprek. Snelders: “Nadat ik gestart was op de Kinkerstraat in Amsterdam, is er een Health Food Wall geplaatst op Schiphol. Deze automaat loopt inmiddels goed en wordt gevonden door zowel de reizigers als mensen die werken op de luchthaven. Vervolgens zijn er automaten geplaatst bij de RAI en het Amsterdam UMC. Eind 2019 zijn we ook gestart met intelligente fridges. Zeker tijdens de coronaperiode deden deze ‘slimme koelkasten’ het goed. Zo goed dat ik inschat dat we er dit jaar nog zo’n vijftig gaan plaatsen. Niet alleen in ziekenhuizen, maar ook bij hogescholen en universiteiten.” De slimme koelkasten zijn makkelijker neer te zetten dan de Health Food Wall omdat ze minder ruimte innemen. Snelders: “Maar ze zijn ook gemakkelijker te bevoorraden. Bij de Health Food Wall moet steeds iemand de automaat bijvullen als er is verkocht. Dat is veel bewerkelijker. Daar hadden we dus ook veel vaker te kampen met out-of-stock. Bij de fridges is dat niet het geval, omdat die gemakkelijk zijn bij te houden qua voorraden, ook op afstand. Wat verkocht wordt, wordt gelijk geregistreerd.” Voor de betaling werkt de automaat met RFID-tags in combinatie met de Health Food Wall app of bankpas. Die RFID-tags registreert niet alleen het artikel, maar zorgt er ook voor dat het artikel automatisch van de rekening wordt afgeschreven.
Impact
Het assortiment van de Health Food Wall automaten is voornamelijk plantaardig. Snelders: “Tachtig procent is vegan. Maar we gaan daar verdere stappen in zetten. Nog deze maand wordt alles vegan. Als je impact wilt hebben, móet je stappen zetten. En dat doen we. De TU Delft heeft al een vegan-kantine, maar wil in 2030 helemaal vegan zijn.” Snelders haalt de producten bij een beperkt aantal leveranciers. “De maaltijden en salades worden bij één partij besteld. Daarnaast heb ik nog een producent voor de sappen en eentje voor suikervrij snoepgoed. Ook werk ik samen met het Amsterdamse bedrijf Grünten, dat producten samenstelt op basis van groenten.”
Erasmus MC in voorhoede
Het Erasmus MC is als voorhoede begonnen maar inmiddels doen er al 70 instellingen mee die zich inzetten voor een gezond aanbod voor gasten, patiënten en werknemers. Het verse 24/7-aanbod van de Health Food Wall past helemaal in die missie. In het kader van ‘Goede Zorg Proef je’ vanuit de Alliantie Voeding in de Zorg, heeft het ziekenhuis gekozen voor een duidelijke voortrekkersrol en onder het mom van ‘Trek in een gezonde snack’ vier gezonde vendingautomaten geplaatst. Verantwoordelijk voor die stappen binnen het Rotterdamse ziekenhuis zijn Marcel Vermeulen en Ton van der Poel. Zij beheren samen de contracten met leveranciers binnen Erasmus MC en ook voor de installatie van de ‘Health Food Wall’ en de ‘Healthy Fridge’ zijn zij verantwoordelijk. Beiden tonen zich enthousiast over het initiatief om de automaten te plaatsen en willen werk maken van een gezonder aanbod binnen het ziekenhuis. Van der Poel: “Problemen rond obesitas, roken en alcohol zijn de grootste veroorzakers van ziekte. Dan is het logisch dat je als ziekenhuis daaraan iets wilt doen. Dat kan met het aanbieden van gezond eten en drinken.”
Afschalen
Eerder zette Erasmus MC al stappen in een van de restaurants door een samenwerking aan te gaan met bedrijfscateraar Appél en het gezonde restaurantconcept van Foodmaker van de Belgische initiatiefnemer Lieven Vanlommel. Volgens Van der Poel laten de ervaringen daar zien dat het best lastig is om een gezonder aanbod onder de aandacht van mensen te brengen. “Mensen willen toch gewoon ook hun kroketje, daarom zijn we hier voorzichtig begonnen met vier automaten, als pilot voor zes maanden. Maar het is wel de bedoeling dit aantal verder uit te breiden. En kijken hoe we de mensen gaan overtuigen. Daarvoor moeten we ook kijken naar de contracten die we met andere partijen hebben.” Binnen Erasmus MC staan er zo’n dertig automaten opgesteld voor eten en drinken en snacks. Van der Poel: “Die automaten gaan we de komende tijd geleidelijk afschalen.”
Nog geen conclusies
De gezonde automaten die er nu staan, zijn voorzien van salades, wraps, gembershots, tussendoortjes en yoghurts. Daarmee wordt een vrij brede groep consumenten en medewerkers aangesproken. De komende periode gaan het Erasmus MC en het Onderwijscentrum, waar ook een Health Food Wall staat, monitoren wat de hardlopers zijn. Ook het moment waarop er gebruik van wordt gemaakt is belangrijk. Van der Poel: “Wat we nu zien is dat er bij
vooral overdag gebruik van wordt gemaakt, maar die is logisch omdat het een onderwijscentrum betreft. In het Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis wordt er vooral ’s avonds gebruik van gemaakt. Maar een maand is nog te vroeg om al conclusies te trekken. We moeten het nog evalueren.” Wat wel al duidelijk is, is dat interne communicatie voor de medewerkers werkt. “Een tweet van dr. Koen Joosten, kinderarts-intensivist bij Intensive care kinderen in het Erasmus MC Sophia, leidde direct al tot een duidelijk piek in de verkopen”, vult Snelders aan.
Corona zorgt voor gezondere vraag
Snelders ziet de markt naar gezonde producten de laatste tijd fors toenemen. Mede door corona zijn consumenten zich bewuster geworden van gezonde voeding. Daarnaast moeten bedrijven in het kader van gemaakte convenantafspraken stappen zetten in een gezonder aanbod. Snelders verwacht van die ontwikkelingen te kunnen profiteren en merkt dat al. “Het aantal aanvragen gaat nu hard. Ik verwacht aan het einde van het jaar nog zo’n vijftig ‘slimme koelkasten’ te kunnen plaatsen. Niet alleen in ziekenhuizen, maar ook bij bedrijven en universiteiten.”
(Dit artikel is eerder verschenen in @FoodClicks. Nog geen abonnee? Neem hier een abonnement)
Bron: @FoodClicks
Auteur: Steffen van Beek
Gerelateerd nieuws
Eerste Nederlandse Wingstop landt op Schiphol Plaza
Luchthaven - Het Amerikaanse chicken wings-concept Wingstop heeft zijn eerste Nederlandse restaurant geopend op Schiphol Plaza. De locatie is in het openbaar toegankelijke deel van de luchthaven en wordt geëxploiteerd door Vermaat.
Lees berichtEerste vestiging van Nederlandse Eataly geopend op Schiphol
Schiphol - Luchthaven Schiphol is sinds woensdag een culinaire hotspot rijker. In Lounge 1 opende de eerste Nederlandse vestiging van het internationaal gerenommeerde Eataly. Een Italiaanse foodformule die wereldwijd bekend staat om haar hoogwaardige producten en authentieke gastronomie.
Lees berichtSchoonhoven krijgt een gezonde automatiek
Vendingatelier - Op vrijdag 18 juli opent in het centrum van Schoonhoven een nieuw foodconcept, het atelier van Jan Dros, lekker eten! Deze onbemande automatiek focust zich volledig op gezonde, dagverse maaltijden. Zeven dagen per week kunnen klanten er terecht voor onder andere wraps, maaltijdsalades, sportvoeding, verse soepen en sappen.
Lees berichtStarbucks heropent in vernieuwde Lounge 1 Schiphol
Luchthaven - Schiphol heeft er een nieuwe eyecatcher bij: een ruim 500 m² grote Starbucks in de onlangs vernieuwde Lounge 1. De vestiging telt zo’n 180 zitplaatsen en is gerealiseerd in samenwerking met Avolta AG (voorheen HMSHost, red.) en Starbucks. De koffieketen keert hiermee terug op exact dezelfde plek waar in 2007 de allereerste Starbucks van Nederland opende.
Lees berichtSchiphol opent nieuw duty free-concept
Luchthaven - Airport Schiphol en Lagardère Travel Retail hebben deze week de grootste winkel op de luchthaven geopend: de flagshipstore van het nieuwe retailconcept Today Duty Free. De winkel van 1.500 m² biedt een compleet vernieuwd aanbod in parfums, cosmetica, zoetwaren en dranken.
Lees berichtSchiphol en Avolta openen nieuw Frans bakkerijconcept LOAF
Luchthaven –Schiphol en horecapartner Avolta introduceren een nieuw bakkerijconcept met Franse signatuur in Lounge 1, genaamd LOAF. De opening van de bakkerij markeert een volgende stap in de herontwikkeling van de lounge en sluit aan bij Schiphols strategie om de kwaliteit van het retail- en horecaportfolio te verbeteren.
Lees bericht