Het blijft druk met Nederlanders in Antwerpen


Volle terrassen in Antwerpen

Analyse - Het blijft druk in Antwerpen; ook op maandag zijn er weer veel Nederlanders de grens overgetrokken om bij onze zuiderburen inkopen te doen en uit eten te gaan. Dit ondanks het negatieve advies vanuit politiek Nederland.

Het is frustrerend voor veel Nederlandse ondernemers om te zien dat in België de winkels en restaurants open zijn, terwijl Nederland in een lockdown zit. Mede door de vakantiedagen rondom Kerst en Nieuwjaar zijn veel Nederlanders op zoek naar afleiding en die wordt gevonden bij onze ooster- en zuiderburen. Als dan ook nog eens de uitverkoop begint in België en de terrassen allemaal open zijn, is er voor veel Nederlanders geen reden om thuis te blijven. De Belgische winkelcentra worden zelfs zo massaal bezocht, dat er extra treinen moeten worden ingezet. En ook het aantal Nederlanders dat blijft overnachten groeit.

Toch voelen veel Nederlanders zich ook schuldig en willen zij niet allemaal met naam en toenaam in de media. Bang op reacties vanuit het thuisfront blijkt dan vaak niet eens de belangrijkste reden te zijn, maar meer de schaamte over het eigen gedrag. Het past voor veel mensen niet in de bestrijding van de pandemie en zorgt bij velen ook voor een knagend geweten. En dat laatste is opmerkelijk, want als iets niet goed voelt, doe je het niet zou je zeggen.

Politiek is er zelfs nog iets anders aan de hand. Toen de Belgen aan het begin van de pandemie in een lockdown gingen en de Nederlandse horeca nog open was, stroomden de Zeeuwse eilanden vol met Belgen. Politiek Den Haag haastte zich toen om ook de horecavoorzieningen in Zeeland te sluiten. Grensoverschrijdend verkeer in coronatijd moest immers worden voorkomen. Een beslissing die goed paste binnen de Europese gedachte en ook een bepaalde mate van internationale solidariteit kende. Maar waarom is daar nu dan geen sprake van en waarom heeft in Den Haag niemand de telefoon gepakt om een Belgische, of Duitse collega-minister te vragen of er niet wat meer solidariteit kan worden getoond? Soevereiniteit van een land is een belangrijk goed als het gaat om eigen maatregelen, maar Europese gelijkschakeling in een pandemiebestrijding hoeft daar niet haaks op te staan.

Bron:@FoodClicks

Horeca kan voorlopig weer open tot 01.00 uur, daarna weer normale sluitingstijden
Horeca kan veilig open vanaf woensdag 26 januari volgens Horeca Alliantie

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

CIRFOOD nieuwe cateraar Evides Waterbedrijf

Catering - Evides is na Vitens het tweede waterbedrijf in het portfolio van CIRFOOD. De cateraar uit Hoofddorp breidt hiermee het portfolio in het B&I segment wederom verder uit.  Evides heeft CIRFOOD als nieuwe horecapartner gecontracteerd voor zowel de restaurant als de banqueting voor de locaties Kralingen en Spijkenisse.

Lees bericht


Foodsector bewust van invloed Gen-Z maar actie blijft uit

Onderzoek – In de foodsector is meer dan de helft (63%) zich ervan bewust dat Gen-Z andere behoeftes en wensen heeft op het gebied van buitenshuis eten. Toch past niet iedereen zich direct aan op de opkomst van met name Gen-Z. Dit blijkt uit onderzoek van de GROUP7 Professional Community onder respondenten uit Nederland (443), uit de segmenten Horeca, Fastservice en Catering, dat...

Lees bericht


Steeds vaker worden flessen en blikjes ingeleverd

Statiegeld - Eén jaar na de invoering van statiegeld op blikjes, wordt op dit moment ongeveer 65% ingeleverd. Naar inschatting komt het inzamelpercentage voor alle plastic drankflessen, groot en klein, met én zonder statiegeld over 2023 op 71% uit. Dit is in lijn met de verwachting. Dat laat Verpact, voorheen Stichting Afvalfonds Verpakkingen, weten.

Lees bericht



Sfeervolle Belgische Tavola laat bezoekers echt genieten

Vakbeurs – Aan culinaire hoogtepuntjes geen gebrek op de Belgische vakbeurs Tavola in Kortrijk. Dit driedaagse horecaevenement trekt traditioneel ook altijd veel Nederlandse vakbezoekers. Belangrijkste reden is dat de horecabeurs veel specialiteiten laat zien en de foodprofessional ook echt kan genieten van de kwaliteit van de producten.

Lees bericht



© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid