ING: Horeca laat gematigd positief beeld zien in 2023


Nieuwe dispenser van Remia, waarvoor momenteel de belangstelling wordt getest

Analyse - De horeca maakt dit jaar een grote inhaalslag met een verwachte volumegroei van rond de 30%. Desondanks is de horeca eind 2022 qua volume nog altijd niet terug op het pre-coronaniveau van eind 2019. De vooruitzichten voor de sector voor 2023 zijn gematigd positief met een volumegroei van circa 5%.

Dit stelt ING Research in het vandaag gepubliceerde Vooruitzicht Sectoren, waarin een analyse wordt gemaakt van verschillende branches tegen de achtergrond van actuele zaken als oplopende energiekosten. In die analyse gaat ING Research er van uit dat de recent sterk gedaalde groothandelsprijzen voor gas en elektriciteit volgend jaar toch weer oplopen. Vooral energie-intensieve deelsectoren in de industrie gaan hieronder gebukt.   

Horeca

De volumegroei van 5% voor de horeca betreft volgens ING Research deels nog herstel van de coronapandemie, aangezien de horeca in de eerste twee maanden van 2022 nog met beperkingen te maken had. Maar met een historisch laag consumentenvertrouwen, hoge inkoop- en energiekosten en stijgende lonen blijven het uitdagende tijden voor de sector, zo waarschuwt de bank. Bij aanhouden hoge prijzen zullen veel huishoudens vroeg of laat moeten gaan bezuinigen. Dat zal vooral zijn op minder essentiële consumptie, zoals etentjes en uitstapjes buiten de deur, zo verwacht ING Research. Het is te danken aan het financiële steunpakket van de overheid dat de koopkracht volgend jaar nog enigszins op peil blijft. ‘Dit zal de vraaguitval in de horeca naar verwachting enigszins dempen’, schrijft de bank.

Bron: ING Research/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuwsOud-bestuurders Booking.com en Ahold aan boord bij Amigos

Platform - Social platform Amigos heeft drie voormalige directeuren van Booking.com, Hyves en Ahold als investeerders aangetrokken, plus een bestuurslid KHN Amsterdam. De Amigos app heeft ruim 800.000 gebruikers, maar wil verder groeien. Ook internationaal. De nieuw aangetrokken investeerders gaan daarbij helpen.

Lees bericht

BOER&NLekker en platform Lokalist bundelen krachten

Samenwerken - Het korte ketenconcept BOER&NLekker, een initiatief van boerencoöperatie Agrifirm, en bestel- en transportplatform voor lokaal eten Lokalist bundelen hun krachten, met een nieuwe focus op de zakelijke markt. Beide partijen willen met de samenwerking een ‘one-stop shop’ inrichten voor retail, catering en horeca voor directe inkoop bij lokale duurzame boeren.

Lees bericht

De winnaars van de Gault&Millau Awards 2024

Verkiezing – Maandagmiddag werd in het Utrechtse Tivoli Vredenburg de winnaars bekend gemaakt van de Gault & Millau Awards 2024. Onder het toeziend oog van de top van de Nederlandse restaurantwereld werden zij op het podium bekroond, in 18 categorieën als ‘Chef van het Jaar’, ‘Jonge Chef van het Jaar’ en ‘Gastheer van het Jaar’. Na afloop van de bijeenkomst werd de nieuwe...

Lees bericht


Nieuw huurcontract voor winkel- en horecapanden

Winkelpanden – Branche- en werkgeversorganisaties hebben een nieuwe Huurdersvariant’ van het ROZ-model gemaakt. In het ROZ zijn de verhuurders vertegenwoordigd. Het model moet huurcontractbesprekingen tussen partijen evenwichtiger maken en onwenselijke situaties voorkomen.

Lees bericht

Vakjury Awards uitgereikt in bomvol Theater Figi

Verkiezing - De Award Uitreiking van de Nederlandse Horeca Prijzen vond deze week plaats in het sfeervolle Theater Figi in Zeist. Doelstelling van de Nederlandse Horeca Prijzen is om een podium te bieden aan uitblinkers in de horecabranche om daarmee ook anderen te inspireren.

Lees bericht© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid