JOGG-aanpak gemeenten werkt niet

Analyse – Gemeente en wijken die met de zogenaamde JOGG-aanpak het aantal kinderen met overgewicht willen tegengaan, kunnen de gelden beter aan andere zaken uitgeven. Daar waar er met de JOGG-aanpak wordt gewerkt is er namelijk na acht jaar geen afname van het aantal kinderen met overgewicht te zien. Dat blijkt uit een analyse van het RIVM, waarvan Binnenlandsbestuur melding maakt.
De JOGG-aanpak, voorheen voluit Jongeren Op Gezond Gewicht genoemd, heeft sinds de invoering in 2015 geen enkel effect gehad op de mate van overgewicht, laat het RIVM weten. Ook het beweeggedrag van jongeren is niet gewijzigd. Sterker nog, volgens het RIVM is in wijken waar de JOGG-aanpak is ingezet lijkt acht jaar later meer overgewicht voor te komen dan in wijken zonder JOGG-aanpak.
Leefruimte
De JOGG-aanpak heeft jaren als voorbeeld gediend voor veel gemeente om het eetgedrag van jongeren te verbeteren en diende ook om de leefomgeving van jongeren aan te passen. Gekeken werd hoe de openbare ruimte bijvoorbeeld beter kon worden ingericht, zodat jongeren meer gingen spelen. Gemeente konden hiervoor gebruik maken van adviseurs en aanwezige kennis. De ruim 2000 aangesloten gemeenten ontvingen hiervoor subsidie van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), maar zorgde ook voor eigen financiering.
Hoewel eerdere onderzoeken uitwezen dat de JOGG-aanpak werkte, blijkt nu dat de aanpak minder succesvol is dan verondersteld. Nadat in de eerste vier jaar nog wel positieve effecten werden gemeten, zijn die effecten nu volledig verdwenen. Een reden darvoor kan zijn dat de aandacht voor de aanpak na verloop van tijd afzwakt. Voor Maarten van Ooijen, verantwoordelijk staatssecretaris, zijn de resultaten van het RIVM in ieder geval aanleiding om de JOGG-aanpak eens kritisch te bekijken. In een brief aan de Tweede Kamer laat hij weten dat hij de afspraken met het JOGG wil intensiveren. Voor het afschaffen van de JOGG-aanpak vindt hij het nog te vroeg
Bron: Binnenlandsbestuur/@FoodClicks
Auteur: Steffen van Beek
Gerelateerd nieuws
Jeremy Vermolen lanceert gezonde Vita Pizza voor jongeren
Catering – TV-kok Jeremy Vermolen en zijn zus, mediaondernemer Ellemieke Vermolen, introduceren de Vita Pizza: een volwaardige, gezonde pizzavariant die speciaal ontwikkeld is voor jongeren. In samenwerking met Innergy Catering, meesterbakker Patrick van der Meer (Uljee) en wetenschappers van Wageningen Universiteit is een product ontwikkeld dat smaakt als een traditionele pizza, maar voldoet aan alle richtlijnen voor een gezonde schoolkantine.
Lees berichtAftrap Groentecoalitie op basisschool in Amsterdam
Actie - Alle gemeenten moeten vanaf januari 2025 een aanpak hebben tegen overgewicht bij kinderen, zoals vastgelegd in het Gezond en Actief Leven Akkoord. In Amsterdam hebben TommyTomato (leverancier van warme schoollunches en voedseleducatie op basisscholen) en Rabobank de handen ineen geslagen. Zij zijn gestart met de Groentecoalitie. Afgelopen week was de aftrap op basisschool De Polsstok in Amsterdam Zuid-Oost.
Lees bericht‘Gezonde Pannenkoek’ in Blijdorp en Opluchtmuseum slaat aan
Pilot - Diergaarde Blijdorp in Rotterdam en het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem hebben samen met het Voedingscentrum en JOGG een pilot gehouden met een gezonde pannenkoekvariant. Zonder dat mensen het wisten kregen zij voedzame en toegankelijke pannenkoek geserveerd bij hun bestelling.
Lees berichtALDI en JOGG breiden Groenteboxjes uit naar 14 extra gemeenten
Actie - Acht kinderdagverblijven in de gemeente Midden-Drenthe nemen vanaf deze week deel aan het programma Groenteboxjes van Aldi en Jogg. Bij dit programma krijgen kinderen op het kinderdagverblijf gedurende drie maanden dagelijks groente aangeboden en worden zij beloond voor het eten ervan. Het programma is effectief gebleken in het stimuleren van de groenteconsumptie bij kinderen.
Lees berichtVBZ: RIVM meet structurele daling inname suiker
Onderzoek - Inwoners van Nederland krijgen gemiddeld minder suiker en zout binnen en meer vezels. Dit blijkt uit cijfers van de Voedselconsumptiepeiling van RIVM, waarover de branchevereniging VBZ bericht.
Lees berichtRIVM ziet suikerinname door frisdranken snel dalen
Onderzoek - De totale suikerinname is in de periode 2019-2021 met 10,2% gedaald; dat is voor het grootste deel dankzij de daling van het suikergehalte in niet-alcoholische dranken. Nederlanders krijgen op die manier steeds minder suiker binnen via non-alcoholische dranken, zo blijkt uit een vorige week gepubliceerde Voedselconsumptiepeiling 2019-2021 (VCP) van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
Lees bericht