Kerstomzet restaurants in het niet bij groei omzet supers


De kerstmenu's werden in de meeste gevallen afgehaald zonder drank

Data-analyse - Eindelijk was het weer druk voor sommige restaurants. Veel restaurants die zich tijdens de feestmaand december hadden gericht op de kerstmenu’s deden goed zaken. In veel gevallen overtrof de vraag zelfs het aantal kerstmenu’s. Die menu’s moesten wel zelf worden afgehaald.

Bij restaurant Moerstede waren de kerstmenu’s bijvoorbeeld uitverkocht en ook Mijn Keuken in Wouw kon een veelvoud aan kerstdiners nog verkopen, net als chef kok Joris Bijdendijk van het Amsterdamse restaurant RIJKS. Toch betekende dat niet dat het allemaal rozengeur en maneschijn was bij de restaurants en zeker niet in relatie tot de supermarkten, die met de kerstdagen een recordomzet wisten te realiseren van 1,02 miljard euro en daarmee 13,3 procent hoger uitkwam dan vorig jaar.

Een inschatting die eerder in november 2020 was gedaan door onderzoeker Rien de Koning van Datlinq, die nu ook deze recente analyse deelt met @FoodClicks. De Koning stelde toen op basis van 0% groei voor de horeca vast dat foodretail in totaliteit op een groei zou kunnen uitkomen van 15,4% boven vorig jaar.

Uitgaande van de 2% lagere omzetgroei (13% vs. 15%) betekent dit dat horeca nog 75 mln. van de ‘normale’ 400 mln. met kerst heeft kunnen omzetten. Overigens vormt de 400 mln. 35% van de jaar omzet van een restaurant (nl. alleen de food excl. de dranken). Normaal zou de omzet voor de horeca met eten ter plekke en met consumpties, maar zonder afhalen, 1,1 mrd. euro geweest zijn in december. De prijs voor een thuismenu is echter meestal zonder drank en gebaseerd op afhalen, zodat nog maar een 7% van de omzet gemaakt wordt.

1 miljoen

Opvallend was dat het aantal bezoeken in de laatste periode (P13) van het jaar met ruim 1 miljoen op hetzelfde niveau lag als tijdens de eerste lockdown in P4 en P5. De feestdagen zorgde du niet directe voor meer afhalers, maar wel menu’s voor een hogere gemiddelde menuprijs. Aan de andere kant ook niet veel meer thuisbezorgen in de kerstperiode. Blijkbaar moesten de kerstmenu’s in de meeste gevallen toch worden afgehaald, dat percentage daalde namelijk van 7% naar 6%. Nog steeds bijna 1 miljoen maaltijden per dag, maar wel ruim 10% minder dan de voorgaande periode. Thuisbezorgmenu en kerst is blijkbaar nog geen perfecte combinatie.

Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws



Sfeervolle Belgische Tavola laat bezoekers echt genieten

Vakbeurs – Aan culinaire hoogtepuntjes geen gebrek op de Belgische vakbeurs Tavola in Kortrijk. Dit driedaagse horecaevenement trekt traditioneel ook altijd veel Nederlandse vakbezoekers. Belangrijkste reden is dat de horecabeurs veel specialiteiten laat zien en de foodprofessional ook echt kan genieten van de kwaliteit van de producten.

Lees bericht

Schiphol vernieuwt Lounge 2 met nieuwe horecaconcepten

Luchthaven - Schiphol werkt aan de vernieuwing van Lounge 2, het gebied dat zich bevindt na de securitycontrole voor passagiers met bestemmingen veelal buiten Europa. Het horeca- winkelgebied krijgt een nieuwe inrichting, waarbij de beleving van passagiers centraal staat. Er wordt ruimte gemaakt voor nieuwe luxe merken en een vernieuwd aanbod aan horeca- en winkelmogelijkheden. 

Lees bericht



Minder faillissementen in februari, maar horeca stijgt

Analyse - In februari zijn 26 minder bedrijven failliet verklaard dan in januari, meldt het CBS. Dat is een daling van 7 procent. De onderliggende trend van het aantal faillissementen is echter bijna 2 jaar stijgend. Relatief gezien werden er in februari de meeste faillissementen uitgesproken in de sector horeca.

Lees bericht

Strandpaviljoenondernemers verwend met pizza bij opbouw

Strandpaviljoens - De strandpaviljoens zijn volop bezig met de start van het nieuwe seizoen. De tijdelijke locaties worden weer opgebouwd en de jaarrond paviljoens worden klaargemaakt voor het buitenseizoen. Dr. Oetker Professional speelde hierop in om een aantal van hen langs de Nederlandse kust te verrassen met warme pizza’s.

Lees bericht



© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid