KHN: ‘Compenseer energielasten en verlaag werkgeverslasten’


KHN-voorzitter Robèr Willemsen: “Compenseer horeca voor stijgende energielasten en verlaag werkgeverslasten." / Foto bij: KHN

Horeca – KHN roept het kabinet op om de stijgende energielasten te compenseren en de werkgeverslasten te verlagen. Volgens de koepelorganisatie staat de horeca nog steeds onder zware druk.

Volgens KHN zijn de effecten van twee jaar corona, de torenhoge inflatie, grote personeelstekorten en een laag consumentenvertrouwen, waardoor mensen minder geld uitgeven, zaken waar de horeca nog volop mee te maken heeft. De horecasector staat hierdoor nog steeds onder druk. Horecaondernemers vrezen nog grotere problemen als gevolg van de uitgelekte koopkrachtmaatregelen die het kabinet naar verwachting op Prinsjesdag zal aankondigen. De rekening dreigt met name bij ondernemers terecht te komen. KHN roept het kabinet daarom op: compenseer de stijgende energielasten van particulieren én mkb-ondernemers en verlaag de werkgeverslasten.

Rekening

De belangenvereniging van horecabedrijven is bang dat met name de kleinere ondernemers de rekening mogen betalen van de crisis. ‘Maar menig ondernemer kán die lastenverzwaring niet aan; zij worden net zo hard geraakt in deze koopkrachtcrisis. Veel ondernemers kampen met vaak hoge coronaschulden die moeten worden afgelost vanaf 1 oktober, terwijl ze nog niet (financieel) zijn hersteld van de coronaperiode. Daarnaast incasseren ze op dit moment al enorme stijgingen van o.a. inkoop-, energie-, huur- en personeelskosten,’ aldus KHN in een reactie. De belangenvereniging ziet de voorgestelde lastenverzwaringen, de verhoogde vennootschapsbelasting en de beperkingen van de fiscale voorzieningen voor directeur-grootaandeelhouders (DGA’s), gecombineerd met de verhoging per 1 januari van het minimumloon (WML) - 10 procent in één keer – als de nekslag voor veel horecaondernemers. KHN-voorzitter Robèr Willemsen: “Ondanks een goed tweede en derde kwartaal staat de horeca nog steeds onder druk. De horeca is corona gewoon nog niet te boven”.

Oplossingen

KHN roept het kabinet op om ondernemers financieel tegemoet te komen. KHN pleit bij het kabinet voor twee concrete oplossingsrichtingen: Compenseer stijgende energielasten. Dat kan door meer teruggaaf op de energiebelastingen en door het instellen van een maximumprijs voor elektriciteit en gas en verlaag de werkgeverslasten, zoals de SER al eerder adviseerde aan het kabinet. Dat kan concreet door het generieke Lage Inkomensvoordeel (LIV) weer in te voeren én door de gelegenheid te creëren voor ondernemers - die daarvoor in de mogelijkheid zijn – om eenmalige uitkeringen voor hun medewerkers netto in plaats van bruto uit te betalen.

Bron: KHN/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Schiphol opent met Avolta nieuw horecaconcept Salon

Luchthaven – Schiphol heeft in samenwerking met travel retailer Avolta (voorheen HMSHost) twee nieuwe horecaconcepten geopend in Lounge 1 op de luchthaven. Salon, geïnspireerd door de grachten en terrassen van Amsterdam, bestaat uit een Grand Café en Deli.

Lees bericht


Compass Group nieuwe horecapartner WEC

Catering - Compass Group Nederland en het WEC (Werelderfgoedcentrum Waddenzee) gaan een samenwerking aan. Als de nieuwe horecapartner van het WEC zal Compass Group Nederland een bijzonder horecaconcept ontwikkelen dat de schoonheid en het belang van het Waddengebied weerspiegelt.

Lees bericht


CIRFOOD nieuwe cateraar Evides Waterbedrijf

Catering - Evides is na Vitens het tweede waterbedrijf in het portfolio van CIRFOOD. De cateraar uit Hoofddorp breidt hiermee het portfolio in het B&I segment wederom verder uit.  Evides heeft CIRFOOD als nieuwe horecapartner gecontracteerd voor zowel de restaurant als de banqueting voor de locaties Kralingen en Spijkenisse.

Lees bericht


Eventseizoen 2024 geopend met fors meer eventcateraars

Analyse – In april start het evenementenseizoen en volgens cijfers van de Kamer van Koophandel is het aantal fors gegroeid. Het gaat dan om cateringpartijen die zowel festivals, bruiloften, verjaardagen en andere feesten verzorgen. Het handelsregister van de KvK telde er in het eerste kwartaal van 2024 ruim 27.000, dat zijn er bijna 16.000 meer dan vijf jaar geleden, een stijging van 133%.

Lees bericht

Foodsector bewust van invloed Gen-Z maar actie blijft uit

Onderzoek – In de foodsector is meer dan de helft (63%) zich ervan bewust dat Gen-Z andere behoeftes en wensen heeft op het gebied van buitenshuis eten. Toch past niet iedereen zich direct aan op de opkomst van met name Gen-Z. Dit blijkt uit onderzoek van de GROUP7 Professional Community onder respondenten uit Nederland (443), uit de segmenten Horeca, Fastservice en Catering, dat...

Lees bericht



© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid