KHN heeft begrip voor verlenging van de horecasluiting


Horeca – Koninklijke Horeca Nederland (KHN) heeft ‘alle begrip’ voor het besluit van het kabinet om de coronamaatregelen met nog eens drie weken te verlengen. Wel maakt de belangenvereniging zich grote zorgen over de financiële gevolgen. Vooral het feit dat een aantal belangrijke data, zoals het paasweekend, Koningsdag en een deel van de meivakantie in het water vallen.

KHN signaleert dat tienduizenden bedrijven het water aan de lippen heeft staan. Het feit dat de kosten doorlopen, terwijl de inkomsten in een klap zijn weggevallen, heeft veel bedrijven in de problemen gebracht. Horecaondernemers maken zich veel zorgen, omdat ze niet weten hoe lang het gaat duren voordat ze weer een goede bezetting hebben. KHN schatte de schade twee weken geleden al op 5,1 miljard euro.

Het is cruciaal dat niet alleen de overheidsloketten snel opengaan, maar vooral dat er snel wordt uitbetaald. De ministeries werken hard aan uitwerking van de steunmaatregelen, maar er is nog maar een loket open. Op 31 maart zijn de details van de NOW (loonkostensubsidie) bekend gemaakt, het loket gaat niet eerder dat 6 april open. Dirk Beljaarts, directeur KHN: “Liquiditeit is nu belangrijk. De salarissen van de medewerkers moeten immers betaald worden.”

Coulante verhuurders?

Ook verhuurders kunnen de lasten verlichten. “Ondernemers hebben 0 omzet, terwijl de vaste kosten wel doorlopen. Dat kan nooit lang goed gaan, want uit 0 omzet kun je geen huur betalen.” Verhuurders moeten daarom meedenken met de ondernemers en huur opschorten of voor een stuk kwijtschelden, volgens de directeur. “Maar er zijn te veel geluiden van verhuurders die niet willen bewegen. Als de meerderheid van de verhuurders de poot stijf blijft houden, dan zal de overheid ook hier moeten ingrijpen en bijvoorbeeld moeten besluiten dat een huurkorting mogelijk is. Misschien een paardenmiddel maar het kan dan niet anders om de sector te redden”, aldus Beljaarts.

Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

SVH en KHN komen met gratis e-learning Hygiëne & Veiligheid in coronatijd

Opleiding – Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH) en Koninklijke Horeca Nederland (KHN) komen met een nieuwe gratis e-learning Hygiëne & Veiligheid in coronatijd. Nu de horeca vanaf 1 juni weer voorzichtig open mag, hebben de beide organisaties besloten om een speciale e-learning in coronatijd voor de bedrijfstak te ontwikkelen op het gebied van Hygiëne & Veiligheid.

Lees bericht


‘Je favoriete terrasplekje reserveren met BarBooking’

Reserveringssysteem – Hoe kun je nu met beperkte ruimte en mogelijkheid toch een plekje reserveren bij je favoriete bar of terras. Die vraag stond centraal bij een tweetal horecaliefhebbers. Om zowel ondernemers te helpen als de mogelijkheid voor de gasten te bieden een plek te reserveren, ontwikkelde zij Barbooking.nl, een platform volgens het principe: zoek, boek en geniet.

Lees bericht

Speciale e-learning: coronasafe ondernemen in de horeca

Opleiding – Speciaal om de horeca te helpen bij de (gedeeltelijke) heropening van de locaties heeft opleider Horeca & Toerisme College van ROC Midden Nederland in samenwerking met adviesbureau Kroonenburg Advies de e-learning ‘Corona safe ondernemen in de horeca (HACCP)’ ontwikkeld.

Lees bericht


App voor corona-checkgesprek van het horecabezoek

Horeca – Voor het verplichte persoonlijke checkgesprek aan de deur voor gasten die een horecabedrijf willen bezoeken, is nu een app ontwikkeld. Een groep techneuten heeft sinds vandaag checkgesprek.nl gelanceerd dat als platform dit verplichte vraaggesprek kan vervangen. Wie klachtenvrij is kan via de app een groen kaart laten zien aan het horecabedrijf, waarmee de toegang gewaarborgd is.

Lees bericht

Oisterwijk biedt horeca hulp met ruimere terrassen

Gastvrij – Zodra de horeca weer gasten op het terras mag toelaten, staat de gemeente Oisterwijk verruiming van de terrassen toe. Horecaondernemers kunnen hun terrassen dan ruimer inrichten en meer mensen een veilige plek bieden. De gemeente sluit zelfs twee straten in de weekenden af om ondernemers extra ruimte voor hun terras te geven.

Lees bericht© 2020 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid