KHN: ‘TEK-regeling moet toegankelijker worden’


Veel horecaondernemers kunnen de hoge energiekosten niet doorberekenen aan de gasten

Actie – De TEK-regeling voor horecaondernemers moet verbeteren en de toetredingsdrempels voor bedrijven moeten fors omlaag. Dat is de mening van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) omdat zij zien dat veel ondernemers de hogere kosten niet kunnen doorberekenen aan de gast.

Vooral horecabedrijven die op dit moment een varianel energiecontract hebben, of waarvan het contract afloopt hebben het moeilijk. En de TEK-regeling is vanwege de hoge toetredingsdrempels slechts voor een zeer beperkt deel van de horeca beschikbaar, zo stelt KHN. Om horecaondernemers toch de winter door te helpen, is een verbetering van de TEK-regeling dringend noodzakelijk.

In oktober maakte het kabinet een prijsplafond voor burgers en ‘kleinverbruikers’, waaronder het kleine mkb, bekend.  Redelijk veel horecaondernemers vallen onder die regeling: 65% heeft een kleinverbruikersaansluiting voor elektriciteit en 57% voor gas. Die regeling biedt helaas in de praktijk maar weinig verlichting, omdat het verbruik van gas en/of elektra in een horecaonderneming vele malen hoger is dan de gebruiksmaxima die zijn gebaseerd op een gemiddeld huishouden. 

Hoge drempels

Gehoopt werd dat de TEK-regeling voor energie-intensieve bedrijven soelaas zou bieden. Maar de toetredingsdrempels zijn dermate hoog dat er maar zeer weinig ondernemers zijn die hier straks aanspraak op kunnen maken. Uit een recente enquête van KHN blijkt dat slechts 10% van de horeca op dit moment voldoet aan de criteria om in aanmerking te komen voor de TEK-regeling. Dit betekent dat 90% van de horeca geen aanspraak kan maken op een tegemoetkoming. Dit komt volgens KHN door de dubbele toetredingsdrempel; de energiekosten moeten minimaal 12,5% van de omzet bedragen én er moet een minimum verbruik zijn van 5.000m3 gas of 50.000 kWh elektriciteit. Hierdoor vallen veel bedrijven en ondernemers tussen wal en schip voor een eventuele compensatieregeling.

Grote gevolgen

Ondernemers zitten met de handen in het haar. De stijgende prijzen kunnen ze niet (54%) of nauwelijks (43%) doorberekenen aan hun gasten en ze kunnen ook niet uit eigen zak blijven bijleggen. Na twee jaar corona hebben ondernemers geen buffer meer om deze hoge lasten te kunnen dragen, zonder dat hier compensatie tegenover staat. 27% van de horecaondernemers heeft door de energieproblematiek al bepaalde diensten, services of faciliteiten afgeschaald. In de meeste gevallen gaat het om het verkorten van de openingstijden.

Onwenselijk

Volgens KHN moet de voorwaarde dat energiekosten minimaal 12,5% uitmaken van de omzet fors omlaag, net zoals de verbruiksminima. Daarnaast vindt KHN dat de regeling voor kleinverbruikers geen belemmering moet zijn voor deelname aan de TEK-regeling. Daarnaast stelt KHN voor om de TEK-regeling per locatie toe te passen, in plaats van per groep. Net als bij de TVL-regeling in coronatijd gelden de toetredingseisen voor de TEK-regeling voor de totale onderneming, inclusief partnerondernemingen en verbonden ondernemingen. Volgens KHN is dat is een oneerlijke en onwenselijke situatie met name voor wat betreft het maximum van de vergoeding.

Bron: KHN/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Eventseizoen 2024 geopend met fors meer eventcateraars

Analyse – In april start het evenementenseizoen en volgens cijfers van de Kamer van Koophandel is het aantal fors gegroeid. Het gaat dan om cateringpartijen die zowel festivals, bruiloften, verjaardagen en andere feesten verzorgen. Het handelsregister van de KvK telde er in het eerste kwartaal van 2024 ruim 27.000, dat zijn er bijna 16.000 meer dan vijf jaar geleden, een stijging van 133%.

Lees bericht


Dirk Beljaarts neemt afscheid als Algemeen Directeur KHN

Persoonlijk – Dirk Beljaarts vertrekt nog voor de zomer na een periode van negen jaar bij Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Beljaarts begon zijn loopbaan bij KHN als lid van het Landelijk Bestuur en diende vervolgens de laatste vijf jaar als Algemeen Directeur. Hij vindt het nu voor een nieuwe uitdaging.

Lees bericht

Oud-bestuurders Booking.com en Ahold aan boord bij Amigos

Platform - Social platform Amigos heeft drie voormalige directeuren van Booking.com, Hyves en Ahold als investeerders aangetrokken, plus een bestuurslid KHN Amsterdam. De Amigos app heeft ruim 800.000 gebruikers, maar wil verder groeien. Ook internationaal. De nieuw aangetrokken investeerders gaan daarbij helpen.

Lees bericht

Nieuw huurcontract voor winkel- en horecapanden

Winkelpanden – Branche- en werkgeversorganisaties hebben een nieuwe Huurdersvariant’ van het ROZ-model gemaakt. In het ROZ zijn de verhuurders vertegenwoordigd. Het model moet huurcontractbesprekingen tussen partijen evenwichtiger maken en onwenselijke situaties voorkomen.

Lees bericht


Horeca akkoord met cao-onderhandelingsresultaat

Horeca - KHN is samen met FNV Horeca en CNV Vakmensen een nieuwe cao voor de horeca overeengekomen. Vandaag werd bekend dat de achterbannen akkoord zijn met het eerder bekendgemaakte onderhandelingsresultaat. Daarmee is de nieuwe Horeca-cao een feit. De nieuwe Horeca-cao gaat per 1 januari 2024 in en loopt tot en met 31 december 2024.

Lees bericht




© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid