‘Laat #BlackMonday woensdag een #SunnyWednesday worden’


Demonstraties - ‘Laat #BlackMonday woensdag een #SunnyWednesday worden.’ Deze uitspraak deed Geert Wilders, fractieleider van de PVV, tijdens de protestdemonstratie van maandag in Den Haag, georganiseerd door de Horeca Alliantie. Enkele honderden horecaondernemers demonstreerden op het Malieveld voor meer steun en perspectief voor de horecabedrijven.

Onder het mom van ‘Géén Dreun, Maar Steun’ waren diverse ondernemers naar Den Haag gekomen om extra steun te vragen aan het kabinet, omdat het water niet tot aan de lippen staat, maar inmiddels tot ver boven de mond. Ook elders in Den Haag waren demonstraties gaande. Zo werden in het centrum van de Hofstad door KHN aan diverse Kamerleden de sleutels van horecabedrijven overhandigd van bedrijven die het niet hebben gered. Ook daar werd een oproep gedaan voor extra steun en perspectief. De oproep voor extra steun op het Malieveld werd onderbouwd met emotionele verhalen van horecaondernemers op het actiepodium. Zoals een startende onderneemster uit Haarlem die op 10 maart haar nieuwe zaak opende en deze op 16 maart weer dicht moest doen vanwege de eerste lockdown. Als starter heeft zij geen euro steun ontvangen, maar wel de huur en het personeel moeten doorbetalen. Inmiddels heeft zij een schuld opgebouwd van 42.000 euro en wanneer zij open mag is niet bekend.

Kapot

Zij staat niet alleen. Enkele honderden ondernemers die vlak voor corona zijn gestart, hebben op grond van het criterium ‘omzetverlies door corona’ geen recht op steun, omdat zij voor de lockdown immers geen omzet hadden. Ook geëmotioneerde, boze ondernemers die hun zaken op 17 januari willen openen beklommen het podium. Enkele prominente leden vanuit het bestuur van drie aangesloten bonden van de Horeca Alliantie, te weten de Vereniging Chinese-Aziatische Horeca Ondernemers (VCHO), Vereniging Professionele Frituurders (ProFri) en Nederlands Horeca Gilde (NHG) onderstreepten de emotie en gaven aan dat er iets moet gebeuren.

De bekendste horecaondernemer die het podium beklom was wellicht Khalid Oubaha met diverse horecazaken in Nijmegen. Hij herhaalde zijn boodschap die hij ook met regelmaat bij diverse praatprogramma’s verkondigt: geef meer steun, want de bedrijven gaan kapot. De reserves die de bedrijven nog hadden zijn inmiddels verdwenen en dus moeten zij nu snel en veilig open, anders volgt faillissement. Hij voegde daaraan toe dat de horeca door het kabinet niet echt serieus wordt genomen: "Er gaat géén technologie verloren of iets anders fundamenteels. Voor ons staan er straks makkelijk anderen weer op."

Horeca is van ons allemaal

Naast diverse Kamerleden van politieke partijen deed ook Geert Wilders van de PVV een belofte aan de aanwezige ondernemers. Hij zou zich in het debat met het kabinet over de coronamaatregelen voor de horeca van aanstaande woensdag sterk maken voor extra steun. ‘Laat #BlackMonday dan een #SunnyWednesday worden voor jullie’, zo liet hij de toeschouwers weten. Hij toonde zich duidelijk voorstander van verdere verruiming van de horeca. ‘De horeca is van ons allemaal, als het goed gaat met de horeca gaat het goed met ons en goed met de economie’, aldus Wilders. Hiermee raakte de PVV-voorman bij veel ondernemers een gevoelige snaar. En dat was merkbaar bij de toehoorders. De horeca voelt zich 100% slachtoffer van alle genomen coronamaatregelen, maar krijgt daar steeds minder steun voor.

Vergeten

Het gevoel dat er maar één KLM is en duizenden horecabedrijven, is voor het kabinet reden de steun aan al die bedrijven maar te vergeten. Terwijl daar honderdduizenden mensen en met toeleveranciers misschien wel meer dan een miljoen mensen van afhankelijk zijn. Zo schrijnend als het weer aanvoelde op het Malieveld, zo schrijnend ervaren veel horecaondernemer de politieke steun vanuit Den Haag.

Bron: @FoodClicks

Geen Dreun, Maar Steun willen de horecaondernemers
Onderneemster uit Haarlem met een opgebouwde schuld van inmiddels 42.000 euro
Horecaondernemer Khalid Oubaha roept op tot meer steun
Netjes anderhalvemeter afstand werd er gehouden tijdens de demonstratie

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Eventseizoen 2024 geopend met fors meer eventcateraars

Analyse – In april start het evenementenseizoen en volgens cijfers van de Kamer van Koophandel is het aantal fors gegroeid. Het gaat dan om cateringpartijen die zowel festivals, bruiloften, verjaardagen en andere feesten verzorgen. Het handelsregister van de KvK telde er in het eerste kwartaal van 2024 ruim 27.000, dat zijn er bijna 16.000 meer dan vijf jaar geleden, een stijging van 133%.

Lees bericht


Dirk Beljaarts neemt afscheid als Algemeen Directeur KHN

Persoonlijk – Dirk Beljaarts vertrekt nog voor de zomer na een periode van negen jaar bij Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Beljaarts begon zijn loopbaan bij KHN als lid van het Landelijk Bestuur en diende vervolgens de laatste vijf jaar als Algemeen Directeur. Hij vindt het nu voor een nieuwe uitdaging.

Lees bericht

Oud-bestuurders Booking.com en Ahold aan boord bij Amigos

Platform - Social platform Amigos heeft drie voormalige directeuren van Booking.com, Hyves en Ahold als investeerders aangetrokken, plus een bestuurslid KHN Amsterdam. De Amigos app heeft ruim 800.000 gebruikers, maar wil verder groeien. Ook internationaal. De nieuw aangetrokken investeerders gaan daarbij helpen.

Lees bericht

Nieuw huurcontract voor winkel- en horecapanden

Winkelpanden – Branche- en werkgeversorganisaties hebben een nieuwe Huurdersvariant’ van het ROZ-model gemaakt. In het ROZ zijn de verhuurders vertegenwoordigd. Het model moet huurcontractbesprekingen tussen partijen evenwichtiger maken en onwenselijke situaties voorkomen.

Lees bericht


Horeca akkoord met cao-onderhandelingsresultaat

Horeca - KHN is samen met FNV Horeca en CNV Vakmensen een nieuwe cao voor de horeca overeengekomen. Vandaag werd bekend dat de achterbannen akkoord zijn met het eerder bekendgemaakte onderhandelingsresultaat. Daarmee is de nieuwe Horeca-cao een feit. De nieuwe Horeca-cao gaat per 1 januari 2024 in en loopt tot en met 31 december 2024.

Lees bericht




© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid