Landelijke ZERO Food Waste Challenge van start


Beeld uit de Zero Food Waste Challenge van HAS Hogeschool

Voedselverspilling - HAS Hogeschool houdt samen met Aeres Hogeschool, Hogeschool Inholland, Fontys Hogescholen, Food Valley Circulair, Stichting Jong Leren Eten, Stichting Samen Tegen Voedselverspilling en Rabobank de eerste landelijke ZERO Food Waste Challenge. De challenge start op 13 september.

Het doel van de  ZERO Food Waste Challenge is zoveel mogelijk hbo-studenten door heel Nederland bewustmaken van de hoeveelheid voedsel dat nodeloos verspild wordt in scholen, instellingen en in de voedingsindustrie. Via de challenge bedenken en implementeren ze samen oplossingen hiervoor. Het moet bijdragen aan de Sustainable Development Goal 12.3 van de verenigde Naties: vóór 2030 50% minder voedsel verspillen.

Brabantse editie

Vorig jaar hield HAS Hogeschool al  de eerste Brabantse editie van de ZERO Food Waste Challenge met en relatief kleine groep studenten van 4 hogescholen.  Antien Zuidberg, lector Design Methoden in Food bij HAS Hogeschool: “Onze ervaringen zetten we nu in voor de landelijke editie.”

Online masterclasses

De landelijke challenge trappen de partners op 13 september af met een fysieke kick-off bijeenkomst. Vervolgens kunnen studenten online een serie masterclasses volgen die bestaan uit webinars en SMALL challenges. Zuidberg: “De masterclasses zijn in de avond en Engelstalig. We hebben bewust voor deze vorm gekozen zodat studenten uit heel Nederland makkelijk kunnen aansluiten. De bijeenkomsten gaan onder meer over de laatste stand van zaken met betrekking tot voedselverspilling, maar ook over werkwijzen/methoden om tot innovatieve én werkende oplossingen te komen.”

Certificaat en award

Alle deelnemers krijgen aan het eind een certificaat en de groep studenten of de student met het meest impactvolle voedselverspillingsproject ontvangt een ZERO Food waste challenge Award. Deze zal worden uitgereikt rond 12 maart 2023 door de Stichting Samen Tegen Voedselverspilling.

Bron: HAS Hogeschool/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Nu ook ‘bio-puree’ van afgekeurde biologische bananen

Voedselverspilling  – The Banana Factory opende begin 2023 haar deuren om anders afgekeurde bananen, te redden van onnodige vernietiging door hier bananenpuree van te maken. Naast reguliere bananenpuree, maakt het bedrijf in samenwerking met Coroos nu ook biologisch gecertificeerde bananenpuree zodat ook bio producenten kunnen werken met “no-waste” bananenpuree.

Lees bericht


Minder verspilling brood en banket blijkt uit NVB Monitor

Voedselverspilling – Brood is het product dat het meest wordt verspild. Dat komt vooral omdat het een dagvers product is. Daarom zet de Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij (NVB) zich in om de reststromen en verspilling in de keten inzichtelijk te maken, zodat ze gericht kunnen werken aan reductie. En met resultaat, zo laat de NVB weten. Op basis van de...

Lees bericht

Orbisk bestaat 5 jaar en heeft inmiddels 737.520 kilo voedsel gered

Voedselverspilling - Orbisk, een Nederlandse scale-up die zich inzet voor een duurzamer voedselsysteem, bestaat vijf jaar. Het jubileum wordt gevierd met de lancering van een Impact Report. Uit dit eerste rapport blijkt onder andere dat Orbisk wereldwijd 737.520 kilo voedsel heeft gered uit de afvalbak, wat neerkomt op zo'n 1,6 miljoen maaltijden.

Lees bericht

Orbisk en Accor-hotels streven naar halvering voedselverspilling

Voedselverspilling - Accor Group is één van de eerste grote hotelketen die haar wereldwijde voedselverspilling actief gaat terugdringen. In een samenwerking met de voedselafvalmonitor van Orbisk gaat de hotelorganisatie in honderden Accor hotels de komende maanden een start maken met het tegengaan van voedselverspilling. Die slimme technologie moet chefs helpen hun voedselafval te meten en met de helft terug te...

Lees bericht



InstockMarket ontvangt B Corp-certificering

Certificering - InstockMarket, de duurzame horecagroothandel, laat weten dat het bedrijf officieel een B Corp is. Om deze erkenning te verdienen, moet een organisatie voldoen aan strenge normen op het gebied van sociale en ecologische duurzaamheid.

Lees bericht



© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid