McDonald’s Nederland in 2023 over op groene energie


Formulenieuws - McDonald’s gaat in Nederland samenwerken met energiebedrijf Eneco. Vanaf 2023 schakelen alle Nederlandse restaurants over op volledig groene energie uit Nederland uit nieuw te ontwikkelen zon- en windparken.

Eneco en McDonald’s gaan samenwerken om de energie bij de restaurantketen verder te verduurzamen. McDonald’s wil in Nederland de broeikasgasuitstoot vanuit d restaurants en de productieketen fors reduceren voor 2030. Om dat doel te bereiken stapt McDonald’s per januari 2023 over op volledige groene energie uit nieuw te ontwikkelen zon- en windparken in Nederland. Ook kijken de partners samen naar mogelijkheden om het energieverbruik van de restaurants te reduceren en de energievoorziening verder te verduurzamen door zelf energie op te wekken.

Doelstelling is om samen met Eneco het energieverbruik in 2030 met 15% te hebben verminderd en daarnaast de energie te betrekken  van lokaal gewonnen duurzame energie. Het bedrijf draagt op die manier bij aan de wereldwijde ambitie om in 2030 een reductie van 36% broeikasgasuitstoot van restaurants en kantoren te realiseren.  

Regionaal

Om de energievoorziening van de 254 restaurants in Nederland te verduurzamen stapt McDonald’s vanaf januari 2023 over op regionaal opgewekte zonne- en windenergie van Eneco. Daarnaast worden ook de restaurants zelf opgeroepen acties te ondernemen. Zo kunnen zij zonnepanelen op het dak leggen of een solar carport aanleggen. Voor de momenten dat de zon niet schijnt en het windstil is, wordt gekeken naar de mogelijkheid van energieopslag.

Verschillen

McDonald’s moet hiervoor ook in gesprek met de franchisers omdat de lokale verschillen bij ondernemers groot zijn. Sommige ondernemers zijn bijvoorbeeld aangesloten op het gas. En een restaurant midden in de stad kan wellicht heel beperkt zonnepanelen plaatsen, waar een restaurant langs de snelweg afhankelijk is van een aardgasvoorziening. Samen gaan we werken aan slimme oplossingen om de energievoorziening en energieverbruik van de restaurants verder te verduurzamen.

Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Anne&Max strijdt tegen verspilling met vers wortelsap

Formulenieuws - Koffie- en lunchketen Anne&Max zet zich de komende weken in tegen voedselverspilling door samen te werken met No Waste Army. De populaire verse sap Energie krijgt tijdelijk een extra ingrediënt: appel-wortelsap gemaakt van een worteloverschot van boer Jan-Willem.

Lees bericht






AnyTyme opgetuigd voor verdere franchise-uitrol

Interview - Een nieuw logo, een eigentijdse uitstraling binnen en buiten, verpakkingen die in lijn zijn met de nieuwe uitstraling. Er is veel veranderd bij cafetariaformule AnyTyme. Maar de belangrijkste wijzigingen zijn misschien onzichtbaar. Aan de achterkant van het bedrijf zijn namelijk de inkoopcondities, de infrastructuur en de afspraken verbeterd en is er een organisatie opgetuigd waarmee de formule geschikt...

Lees bericht




© 2025 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid