Meer dan 4000 horecazaken in half jaar dicht volgens KvK


Met een gemiddelde prijs van 5 euro voor een 0,5l biertje in een restaurant staat Nederland op de negende plek als duurste Europese land voor een biertje

Horeca – Volgens cijfers van de Kamer van Koophandel zouden tussen begin januari en eind juni dit jaar 4.058 horecaondernemers hun bedrijf hebben beëindigd. Dat zijn er aanmerkelijk meer dan de 141 horecazaken die KvK meldt in de periodieke faillissementscijfers.

De sluitingscijfers zijn gedeeld met Nu.nl en vandaag gepubliceerd door de nieuwssite. Het aantal van 4.058 horeca dat de deuren heeft gesloten ligt zo’n 20 procent hoger dan het jaar er voor. Volgens een toelichting van KvK in het bericht zijn het ondernemers die zelf hun horeca-activiteiten beëindigen omdat zij geen winstgevende toekomst zien voor hun bedrijf. De stijgende kosten door hogere inkoopprijzen, energielasten en personeel zijn volgens die ondernemers niet meer door te belasten in de prijzen, waardoor de marges steeds verder onder druk komen te staan. Dit zorgt voor onvoldoende rendement om de zaken winstgevend te maken. Voor ondernemers vaak een reden niet het faillissement af te wachten maar zelf te besluiten het bedrijf te sluiten.

Bron: NU.nl/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

ING Research: Beperkte groei voor de horeca in 2026

Analyse - De vooruitzichten voor de Nederlandse horecasector in 2026 zijn gematigd positief, maar blijven uitdagend. Volgens ING Research nemen de bestedingen in de horeca licht toe dankzij een verdere verbetering van de koopkracht door hogere lonen en afnemende inflatie.

Lees bericht




Nieuw certificaat Anosmieproof in de horeca

Horeca - Restaurant Bij de Burgemeester in Bleskensgraaf heeft als eerste restaurant in Nederland het nieuwe certificaat Anosmieproof ontvangen. Het keurmerk, ontwikkeld door patiƫntenvereniging Reuksmaakstoornis.nl, bekroont horecazaken die zorgen voor een volwaardige eetbeleving voor mensen die weinig tot niets kunnen ruiken of proeven.

Lees bericht



Anantara Krasnapolsky zet in op luxe en toegankelijke gastronomie

Hotel - Het Anantara Grand Hotel Krasnapolsky aan de Dam in Amsterdam is al vanaf 1 november actief met een uitgebreid feestdagenprogramma dat afloopt 4 januari 2026. Het iconische hotel zet stevig in op culinaire beleving tijdens de feestmaanden, met vernieuwde concepten die interessant zijn voor horeca- en foodprofessionals.

Lees bericht



© 2025 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid