Mona Keijzer in gesprek met Amsterdamse horeca
Actie - Mona Keijzer, tweede op de lijst van de BBB, bracht vrijdag, tijdens de Dag van de Ondernemer, een bezoek aan de Amsterdamse horeca. Op deze dag worden ondernemers in het zonnetje gezet en wordt het belang van ondernemers voor Nederland nog eens extra benadrukt. Samen met horecaondernemers gingen Mona Keijzer en KHN in op thema’s, zoals arbeid, regeldruk, en de gezonde voedselomgeving.
Het werkbezoek komt voort uit de behoefte van horecaondernemers om hun zorgen en uitdagingen te delen met de politiek. Keijzer werd ontvangen door KHN-voorzitter Marijke Vuik, ondernemer en voorzitter KHN-Amsterdam Pim Evers en ondernemers Jan Keijnberg, Sahand Nourozi Oranje en Remi Oerlemans. Tijdens het werkbezoek is er gesproken over het ondernemersklimaat, de regeldruk en de ambities van de huidige regering op het gebied van duurzaamheid en gezondheid. De ondernemers brachten met hun eigen praktijkvoorbeelden over dat het de opeenstapeling is van de hoge werkgeverslasten en regeldruk die innovatie en groei belemmeren.
Vanuit de horecaondernemers en vanuit KHN waren er verschillende zaken die zij de politiek wilden meegeven, zoals de recente stijging van het minimumloon en uitkeringen, die de horecasector voor aanzienlijke uitdagingen heeft gesteld. Volgens de horecaondernemers brengen verdere verhogingen de bestaanszekerheid van ondernemers en werknemers in gevaar. Daarom pleit KHN voor een integrale herziening van belastingmaatregelen en toeslagen om werknemers meer te laten profiteren, zonder de lasten volledig bij werkgevers neer te leggen. Een evenwichtige balans tussen zekerheid voor werknemers en flexibiliteit voor werkgevers is volgens de ondernemers enorm belangrijk om met vertrouwen te kunnen blijven ondernemen.
Regeldruk
Ook het feit dat de horecabedrijven worden geconfronteerd met talloze wettelijke verplichtingen die hoge kosten met zich meebrengen was een kritiekpunt. Net als de lokale regeldruk die steeds groter wordt. Het kost niet alleen veel geld (aan leges en vergunningskosten) maar ook veel tijd. Het verminderen van de regeldruk zou daarom een prominentere plaats krijgen, met name in een nieuw regeerakkoord.
Gezonde voedselomgeving
Waar KHN absoluut niet over is te spreken, is het voorstel van de demissionair staatssecretaris van VWS om gemeenten de bevoegdheid te geven om de locaties van ongezonde voedselaanbieders te weren. De fastfoodsector onderneemt stappen om gezondere keuzes te stimuleren en vraagt om een eerlijk speelveld en duidelijke definities van gezond en ongezond voedsel.
Bron: KHN/@FoodClicks
Auteur: Steffen van Beek
Gerelateerd nieuws
Samenwerking KHN en Horeca Vakbeurs Hardenberg
Vakbeurzen - Koninklijke Horeca Nederland (KHN) regio Overijssel en Horeca Vakbeurs gaan de komende editie samenwerken. De samenwerking richt zich niet alleen op het hebben van een eigen beursstand op de horecabeurs, maar KHN is ook medeorganisator van de Regionale Biertapwedstrijd Overijssel 2025.
Lees berichtAd Schaap en Kaj Gorgels starten samen Drippy’s
Horecaconcept - Kaj Gorgels, bekend van YouTube en tv-presentator, start samen met horecaondernemer en CEO van De Beren Ad Schaap en culinair influencer Colin Knopper hamburgerrestaurant Drippy’s. Het horecabedrijf is gevestigd aan het Stadhuisplein in Rotterdam.
Lees berichtVakprijs voor Restaurant Spetters in Breskens
Verkiezing - Restaurant Spetters in Breskens is uitgeroepen tot Restaurant van het Jaar door restaurantvereniging JRE-Nederland. Het Zeeuwse restaurant van topkok Laurent Smallegange kreeg de vakprijs toegekend tijdens het Eindejaarsdiner van JRE-Nederland in Maastricht.
Lees berichtKHN bereikt akkoord over nieuwe Horeca-cao
Personeel - KHN is samen met FNV Horeca een nieuwe cao voor de horeca overeengekomen. Er lag al een overeenkomst tussen beide partijen, maar maandag werd bekend dat de achterban van FNV Horeca ook akkoord is.
Lees berichtNederlands Culinair Team wint Zilver en Sustainability Award
Wedstrijd - Het Nederlands Culinair Team, vertegenwoordigd door Tom Lamers en Tim Hoppe, heeft afgelopen week zilver en de Sustainability Award gewonnen tijdens de finale van de Global Chef Challenge in Singapore. Deze wedstrijd werd georganiseerd door het chef-netwerk Worldchefs.
Lees berichtEssense nieuwe high-end cateraar in eventcatering
Eventcatering – Chef-koks Jeroen Robberegt en Jasper Gronert hebben de handen ineen geslagen en zijn een nieuw avontuur aangegaan in de eventcatering met het bedrijf Essense. Met het high-end cateringbedrijf willen zij een nieuwe norm neerzetten op het gebied van culinaire evenementen.
Lees bericht