Nederland strijdtoneel van allerlei snelle bezorgdiensten


Bezorgdiensten - In Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht rijden sinds een aantal weken fietskoeriers rond van bezorgdienst Gorillas. Deze Berlijnse start-up bezorgt boodschappen vanuit zogenaamde 'dark stores'. Maar Gorillas krijgt de komende tijd concurrentie van nog vijf andere bezorgdiensten.

Naast de bekendere bezorgdiensten die Nederland telt, zoals Thuibezorgd, Ubet Eats en Deliveroo zijn er ook kleinere zoals het Zweedse Budbee. Niet alle bezorgdiensten richten zich op de markt van maaltijen of boodschappen. Het Duitse Gorillas ziet wel mogelijkheden in Nederland om snel boodschappen te kunnen bezorgen. En ook de andere Duitse bezorgdienst Flink zegt snel de Nederlandse markt te willen betreden. Bezorgdiensten die net als de ‘dark kitchens’ waar de maaltijden worden bereid voor thuisbezorging, nu met ‘dark stores’ werken, winkels van waaruit de boodschappen worden geleverd. Op die manier kunnen zij binnen 10 minuten boodschappen aan de deur bezorgen.

Meer concurrentie

Volgens verschillende bronnen krijgt Gorillas de komende maanden concurrentie van ten minste 5 branchegenoten. Het Duitse Flink is er daar een van, maar ook de Britse start-ups Dija, Weezy en Zapp en het Turkse Getir zoeken personeel dat hier hun dochterbedrijven kan opzetten, volgens Dirk Mulder, retailspecialist van ING weten. Hij zegt: “Het laten thuisbezorgen van kleine hoeveelheden boodschappen is de nieuwste rage onder technologie-ondernemers en durfkapitalisten. Er wordt een heel simpele dienst geboden, puur gericht op gemak”.

Vraagtekens

Europese start-ups’ met op app-gebaseerde boodschappenbezorgdiensten zijn razend populair bij investeerders. In veel gevallen halen zij tientallen miljoenen euro’s op voor verdere uitrol. Of die diensten in de toekomst allemaal rendabel  gaan worden, is de vraag. Ook Mulder heeft zijn vraagtekens: “Gorillas hanteert prijzen die vergelijkbaar zijn met die van Albert Heijn, plus €1,80 bezorgkosten. De fietsbezorgers zijn voor tenminste 20u per week in vaste dienst, dus ook als zij wachten op bestellingen lopen de kosten door. De huur van het magazijn brengt ook extra kosten mee. Willen ze die terugverdienen, zullen ze veel moeten bezorgen”

Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

AH to go opent locatie op Media Park

Formulenieuws - Albert Heijn heeft op 3 mei op het Media Park in Hilversum de deuren geopend van een AH to go winkel. De convenienceshop is op alle dagen geopend voor de medewerkers op het mediapark en de bezoekers. Het assortiment in de winkel is specifiek afgestemd op de bezoekersgroep van het Media Park.

Lees bericht


Bubble tea en bagels groeien in populariteit bij Deliveroo

Analyse - Bezorgdienst Deliveroo heeft de besteldata bekeken van de lockdown om te analyseren wat de thuiszittende Nederlander bestelde in die periode. Naast populiare gerechten als pizza’s en hamburgers, blijken dat vooral dorstlessers te zijn als Bubble tea en bagels als ontbijtproduct.

Lees bericht

Albert Heijn start bezorging met LEV’s en cargobikes

Bezorgwagentjes - Albert Heijn wil vanaf 2025 emissievrij boodschappen rondbrengen in de binnensteden en start vanaf vandaag in Amersfoort met het bezorgen met Light Electronic Vehicles (LEV). Binnen twee jaar moeten deze elektrische minibusjes door heel Nederland rijden. In binnenstad van Breda gaat de supermarktketen ook testen met elektrische cargobikes.

Lees berichtAlbert Heijn levert aan merkkracht in door ‘arrogantie’

Onderzoek – Hoewel Bol.com van Ahold/Delhaize onveranderd aan kop blijft staan in de top-drie van sterkste retailmerken van Nederland, is de positie van Albert Heijn fors gedaald. Albert Heijn daalde voor het eerst in vijf jaar van de tweede naar de vierde plek door een ‘te zelfverzekerde houding in coronatijd’ zo, luidt het argument. Kruidvat en Hema wisten hun...

Lees bericht

Sodexo en Uber Eats sluiten deal maaltijdbezorging thuiswerkenden

Overeenkomst - Sodexo en Uber Eats hebben een wereldwijde overeenkomst gesloten dat de bezorgdienst zeven dagen per week maaltijden gaat bezorgen aan houders van een Sodexo-restaurantpas.  De nieuwe dienst is volgens Sodexo een logisch gevolg van het werken op afstand en vormt een aanvulling op het huidige online bestel- en betalingsaanbod met de Pass Restaurant-kaart.

Lees bericht© 2021 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid