Nederlandse kok krijgt voorrang


Restaurants – De Nederlandse kok krijgt in Aziatische restaurants voorrang op een kok uit China, Thailand of Maleisië. Uitkeringsinstantie UWV geeft aan de restaurants met onmiddellijke ingang geen tewerkstellingsvergunning meer af voor werkzaamheden die ook door Nederlandse koks kunnen worden verricht. Koninklijke Horeca Nederland werkt mee aan het project, maar plaatst kritische kanttekeningen bij de snelheid waarmee de maatregel wordt ingevoerd. “Wij hadden liever gezien dat voor de weg der geleidelijkheid was gekozen”, zegt Paul Schoormans van KHN. “Het is een ingewikkelde en gevoelige materie. De verschillen in cultuur zijn groot. Het kan behoorlijk lastig zijn om als enige Nederlander in een keuken vol Chinees personeel te werken.” UWV komt de restauranthouders overigens wel iets tegemoet. Het Nederlandse personeel werkt de eerste drie maanden namelijk op proef, met behoud van uitkering. In ruil vraagt de uitkeringsinstantie de restaurants de nieuwkomers een handje te helpen. Dat kan door hen wegwijs te maken in de menukaart, die in sommige restaurants wel 150 gerechten omvat, en door de bestellingen voor de keuken ook in het Nederlands af te roepen. Het UWV geeft nog wel een tewerkstellingsvergunning af voor buitenlandse specialiteitenkoks, verantwoordelijk voor de bereiding van bijvoorbeeld pekingeend of geroosterd speenvarken. Nederland telt circa 2000 Aziatische restaurants.   Bron: AD

Auteur: Steffen van Beek

Tags:

Gerelateerd nieuws



© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid