Negatief NVWA-advies bamboebakjes zorgt voor onduidelijkheid


Veilige bamboe-producten / Foto bij: Paardekooper

Verpakkingen - Onlangs adviseerde de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) om servies gemaakt van melamine kunststof met bamboe- of maisvezels niet meer te gebruiken. Terwijl veel ondernemers juist dachten dat de bamboebakjes duurzaam waren. Ondernemers vragen zich nu af, wat mag wel?

Het is ook ingewikkeld: Bamboe- of maispoeder als toevoeging aan kunststofproducten voor voedselcontact (zoals servies en bestek) zijn niet in de EU toegestaan, maar bamboeproducten, die echt van bamboe(pulp) zijn gemaakt, zijn dat wel, laat verpakkingsspecialist Paardekooper weten. Wie nieuwe verpakking zoekt moet dus navragen waaruit het verpakkingsmateriaal bestaat.

Melamine wordt onder andere gebruikt om herbruikbaar servies te maken. Tegenwoordig worden daar vaak bamboe-, mais- of rijstvezels aan toegevoegd. Melamine is geschikt om te gebruiken tot 70 graden. Bij gebruik boven de 70 graden bestaat de kans dat er formaldehyde in het eten of drinken terecht komt, wat schadelijk voor de gezondheid kan zijn. Op grond daarvan heeft de NVWA geadviseerd om melamine kunststof serviesgoed waarin bamboe en/of maisvezels zijn verwerkt, niet (meer) te gebruiken.

Bij gebruik van bamboe is het ook lastig om het product te bestempelen als duurzaam, hoewel het er wel als zodanig uitziet. Een product mag je niet ‘duurzaam’ noemen alleen maar omdat een deel van het product van planten is gemaakt. Ook als je beweert dat een product ‘biobased’ is, gelden er uiteraard voorwaarden. Met biobased wordt de indruk gewekt dat het gehele product van plantaardige afkomst is. De regels zijn echter strikter; als er ook maar een klein percentage (maakt niet uit hoe hoog) van synthetisch materiaal bij zit, dat niet vermeld wordt, ben je als ondernemer al bezig de consument aan het misleiden.

Ook de claim ‘biologisch afbreekbaar’ voor producten die melamine mag niet worden gehanteerd en is misleidend. Melamine is namelijk niet biologisch afbreekbaar en dus kan het product niet (geheel) biologisch afgebroken worden. Producten van melamine zijn niet recyclebaar en bij verbranding bestaat er risico op het vrijkomen van schadelijke stoffen.

Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws




Onmisbare rol personeel bij gezonde voeding zorginstelling

Onderzoek - Onderzoek van het Louis Bolk Instituut laat de onmisbare rol van het personeel zien in de transitie naar een gezonder en duurzamer voedselaanbod binnen woonzorgcentra. Gebleken is namelijk dat werknemers niet alleen cruciaal zijn als het gaat om een goed eetpatroon maar ook als het gaat om ondervoeding en het verspillen van eten.

Lees bericht







© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid