Nieuwe fase 3D Food Printing na financiering NWO


Technologie – 3D Food Printing gaat een nieuwe fase in na een financiering van NWO-domein TTW (Toegepaste en Technische Wetenschappen) voor het project PRINTYOURFOOD van de Wageningen Universiteit en de Technische Universiteit Eindhoven. Door het project moet het mogelijk worden om gepersonaliseerd en gezond 3D-geprint voedsel in één poging geslaagd uit de printer te laten komen.

De onderzoekers gaan daarvoor een digital twin ontwikkelen: een intelligent model dat kan inschatten of een recept zal slagen. In de toekomst zal het mogelijk zijn om dit model in andere printers te implementeren. Dat schrijft WUR naar aanleiding van de toekenning van de financiering door NWO-domein, een bestuursorgaan dat onder het ministerie van Onderwijs en Wetenschappen valt en vernieuwingen moet stimuleren.

De universiteiten en TNO werken al langer samen in het Digital Food Processing Initiative (DFPI), maar kunnen door deze serieuze financiering nu meer snelheid maken in de ontwikkeling van 3D-Food Printing . Drie promovendi en een team van ervaren onderzoekers gaan samenwerken met de bedrijven Lamb Weston, Ruitenberg Ingredients en Gastronology | 3D Food Works. Zij hebben interesse getoond in het gebruik van de digital twin en een financiële bijdrage geleverd aan het project. De promovendi gaan onder andere werken met groentepuree (Gastronology | 3D Food Works) en aardappels (Lamb Weston) om tot prototypen voor nieuw 3D Food te komen.

Bij het project gaan de onderzoekers zich richten op gezonde samenstellingen van 3D Food. ‘Daar is nu nog een kennishiaat’, vertelt Maarten Schutyser, universitair hoofddocent bij Wageningen Universiteit en projectleider van PRINTYOURFOOD. ‘Sommige bedrijven printen al 3D Food in mooie vormen, maar er zijn nog weinig geslaagde printprocessen ontwikkeld waarbij gevarieerd kan worden met gezonde samenstellingen van voedsel. Daarom gaan we onderzoeken wat er mogelijk is met eiwitstructuren, koolhydraten, vetten en vezels en hoe ze geslaagd en gevarieerd in 3D Food verwerkt kunnen worden.

3D Food Printing is bij uitstek een technologie die gebruikt kan worden voor gezonde, gepersonaliseerde voeding, zegt Schutyser. ‘Een vitamine toevoegen, een andere hoeveelheid eiwit of koolhydraten: het kan ouderen, maar ook herstellende en sportieve mensen stimuleren een gezond dieet te volgen.’

Bron: WUR/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Minder verspilling brood en banket blijkt uit NVB Monitor

Voedselverspilling – Brood is het product dat het meest wordt verspild. Dat komt vooral omdat het een dagvers product is. Daarom zet de Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij (NVB) zich in om de reststromen en verspilling in de keten inzichtelijk te maken, zodat ze gericht kunnen werken aan reductie. En met resultaat, zo laat de NVB weten. Op basis van de...

Lees bericht


Groothandel Sligro ontvangt keurmerk PSO ‘Trede 2’

Groothandel – Groothandel Sligro in Veghel heeft Trede 2 verdiend van de Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO). PSO is een wetenschappelijk onderbouwd kwaliteitskeurmerk van TNO en een instrument dat inzicht geeft in de mate waarin organisaties is ingericht op sociaal ondernemen. Uit de erkenning blijkt dat Sligro meer dan gemiddeld gericht is op sociaal ondernemen en op de arbeidsparticipatie van kwetsbare groepen op...

Lees bericht


Aardappelindustrie verspilt maar 3,4% voedsel

Voedselverspilling - De stichting Samen Tegen Voedselverspilling en de vereniging voor de Aardappelverwerkende industrie (VAVI) hebben laten onderzoeken hoeveel verspilling er optreedt in de verwerking van aardappel naar diepvriesproduct. Hieruit blijkt dat 96,6% van de aardappel een bestemming krijgt als voedsel of veevoer. Er wordt dus maar 3,4% verspild.

Lees bericht


Voedselverspilling daalt 17,4% bij supermarkten

Supermarkten - Supermarkten verkochten in 2022 gemiddeld 98,62 procent van al het voedsel dat werd aangeboden. Dat betekent dat 1,38% van het voedsel niet bij consumenten terecht kwam. Daarmee is de hoeveelheid voedselverspilling in supermarkten met 13,8 procent afgenomen ten opzichte van 2020 en met 17,4 procent sinds 2018.

Lees bericht

CIRFOOD behaalt Trede 3 op ‘PSO-ladder’

Certificering - CIRFOOD heeft Trede 3 behaald op de Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO). Uit de toetsing door een certificerende instelling blijkt dat CIRFOOD op een kwalitatief goede wijze werkgelegenheid biedt aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en bij voorkeur samenwerkt met organisaties die dit nastreven.

Lees bericht



© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid