NS start campagne voor herbruikbare bekers


Start van de campagne om de wegwerpbekers in te leveren bij de container waar de verzameling inligt van 1 uur op Utrecht CS

Reizigersshop - Minder koffiebekers op de stations, dat is het doel van de campagne die NS samen met Milieu Centraal en 30 ondernemers op station Utrecht Centraal maandag is gestart. Gezamenlijk gaan zij reizigers aanzetten een herbruikbare beker mee te nemen.

Bezoekers van het treinstation kunnen van 11 tot en met 14 april in de centrale hal zien hoeveel bekers zijn te besparen per uur als er daadwerkelijk alleen herbruikbare bekers gebruikt zouden worden. Jaarlijks gaan er meer dan 30 miljoen warme dranken over de toonbank op het station.

De wegwerpbekers zorgen voor een enorme berg afval die moeilijk te recyclen is, omdat de bekers niet alleen uit karton bestaan, maar ook uit een plastic laagje. NS wil daarom het liefst van de wegwerpbeker op de stations af. Om het meenemen van een herbruikbare beker te stimuleren, krijgen reizigers al sinds 2018 bij verschillende retailers op het station 25 cent korting op een warme drank met een herbruikbare beker. 

Afvalvrij station

NS, ProRail en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat streven gezamenlijk naar afvalvrije stations in 2040. Dat betekent niet dat er geen afval meer is, maar gaat dan wel uit van hergebruik van de afvalstromen. ‘Een station dus waar zo min mogelijk grondstoffen worden gebruikt, waar verpakkingen afkomstig zijn van een hernieuwbare of gerecyclede bron en waar alle materialen dankzij goede afvalscheiding en -recycling opnieuw gebruikt kunnen worden,’ aldus de NS.

5 procent

Wegwerpbekers vormen een significant aandeel in de hoeveelheid afval op een station (vijf procent). Deze bekers zijn op dit moment niet te recyclen. Daarom wil NS, samen met diverse retailers op de stations, het gebruik van de herbruikbare beker stimuleren. NS gaat daarnaast ook wegwerpbekers in de kantoren stapsgewijs vervangen. Vanaf begin mei zullen de kantoren van NS in Utrecht geen wegwerpbekers meer hebben, maar zal servies gebruikt worden op de kantoren. 

Bijzonder

Alle ondernemers die meewerken, zorgen er voor dat de koffiemachines geschikt zijn voor eigen bekers, of plaatsen kannetjes bij de automaten waarmee de koffie kan worden overgeschonken. Anneke de Vries, directeur Stations en lid Raad van Bestuur van NS: “Ik vind het heel bijzonder dat we ons samen met zoveel ondernemers op alle stations inzetten voor minder afval. Daarom is het stimuleren van het gebruik van de herbruikbare beker een belangrijke stap.” 

Inzamelen wegwerpbekers

Reizigers kunnen op Utrecht Centraal hun laatste wegwerpbeker weggooien en maken daarmee kans op het winnen van een herbruikbare beker. Bij verschillende ondernemers op het station zijn lekvrije herbruikbare bekers te verkrijgen. Er wordt op diverse kanalen, zoals via schermen op het station, in de trein, in de winkels én op social media van deelnemende partijen, aandacht gevraagd voor deze campagne.

Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws



‘Wegwerpbekers op festivals duurzaam en toegestaan’

Festivals – “Veel organisatoren van festivals en evenementen denken dat plastic wegwerpbekers per 1 januari verboden zijn, maar dat is niet waar. Wegwerpbekers zijn soms zelfs duurzamer dan herbruikbare bekers.” Dat zegt Bert Hengeveld van internationaal verpakkingsproducent Bordex Group.

Lees bericht

Take away Who Ayam start in Creative Valley Utrecht CS

Formulenieuws – Take away formule Who Ayam opent binnenkort de deuren aan de Smakkelaarshoek in Utrecht. Who Ayam is een nieuw horecaconcept met een focus op gezond en voedzaam comfort food. Het winkelpand waar de formule zich vestigt, is onderdeel van het multicomplex Creative Valley Utrecht CS, dat onderdeel uitmaakt van stationsgebied Oost.

Lees bericht



‘Helft van Europese vleeseters mindert vleesconsumptie’

Plantaardig - Ruim de helft van de Europese vleeseters is actief bezig hun vleesconsumptie te verminderen. Dit is 5% meer dan vorig jaar. Dit blijkt uit het Europees gefinancierde Smart Protein onderzoek uitgevoerd door ProVeg International in samenwerking met de Universiteit van Kopenhagen en de Universiteit Gent.

Lees bericht

Nieuwe Julia’s zet bestelzuilen in en gaat pizza’s serveren

Formulenieuws – Zaterdag 2 december opende NS stations de nieuwe Julia’s op station Den Haag. Een tweede locatie opent donderdag 7 december op Utrecht Centraal. Met de komst van de nieuwe winkelsmet bestelzuilen wil NS nog beter inspelen op de wens en behoefte van de klant. Zo worden er ook pizza’s aan het assortiment toegevoegd.

Lees bericht



© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid