Omzet Sligro Food Group fors hoger, maar winst blijft achter


In België beliep de omzettoename van de Sligro Food Group in 2023 75,4 procent

Groothandel - De omzet van Sligro Food Group over het eerste halfjaar 2023 kent een toename van 24,2% ten opzichte van het eerste halfjaar van 2022. De omzet steeg over de eerste zes maanden naar €1.403 miljoen. De nettowinst kwam daarentegen uit op 1 miljoen euro, waar die  het eerste halfjaar van 2022 nog 23 miljoen was. Sligro tekent daarbij wel aan dat als de gerapporteerde cijfers op ebit worden geschoond op eenmalige effeten in 2023 en 2022 er vanuit de operatie een verbetering van €8 miljoen is gerealiseerd.

In een toelichting geeft CEO Koen Slippens van Sligro Food Group aan dat de omzetontwikkelingen van 2022 en 2023 zich moeilijk duiden: “In de eerste weken van 2022 was er nog sprake van een COVID lockdown, waarna het voorjaar gekenmerkt werd door mooi weer. Daarentegen had 2023 een relatief koud en verregend voorjaar. Toen in mei dit jaar het mooie voorjaarsweer begon zagen we een duidelijke positieve kentering in de omzet- en resultaatontwikkeling”. De impact van inflatie op omzet, brutowinst en kosten was volgens de topman groot.

Sligro ziet wel dat zowel in Nederland als in België de consument de weg naar de horeca nog steeds goed weet te vinden. “De bestedingen blijven op peil en de markt groeit”. Wel laat de groothandel uit Veghel weten dat de bestedingen op peil blijven vanwege de hogere vraagprijs voor de producten en gerechten, want de volumes in de markt staan onder druk. Sligro Food Group ziet de volumes weliswaar toenemen door nieuwe klanten en omdat het bedrijf er in slaagt bestaande klanten meer producten te leveren. Vooral het partnership met Heineken speelt daarin een belangrijke rol. In België slaagt Sligro daar ook in door de acquisitie van de voormalige Metro locaties.

De omzet van Sligro Food Groep nam autonoom toe met 17,6% ten opzichte van vorig jaar. In Nederland was de autonome groei 15,7% en in Belgie de autonome groei 36,8%. De prijsontwikkeling, gedreven door inflatie, was in de eerste helft van het jaar circa 8%, laat Sligro weten, wat betekent dat de groep ook een significate volumetoename heeft laten zien. In een verdere toelichting op de halfjaarcijfers laat Sligro weten in beide landen marktaandeel te winnen.

Bron: Sligro/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuwsSligro stopt met verkoop tabak per 1 juli 2024

Tabak - Groothandel Sligro stopt met de verkoop van tabak en rookwaren per 1 juli 2024. In de bezorgservicetak van het bedrijf is sprake van nog twee lopende contracten, die ook na 1 juli 2024, worden gerespecteerd, zo laat de groothandel uit Veghel bij de presentatie van de jaarcijfers weten.

Lees bericht

Sligro Food Group ziet marktaandeel groeien in turbulent jaar

Groothandel - De Sligro Food Group wist in een turbulent jaar zowel in Nederland als in België het marktaandeel te vergroten. Dat bleek bij de presentatie van de jaarcijfers van de foodservicegroothandel. “De operationele prestaties verbeterden waardoor de ebitda met € 11 miljoen toenam tot € 137 miljoen. De nettowinst over het boekjaar werd gedrukt door incidentele lasten en bedroeg over 2023 € 6 miljoen,” aldus CEO...

Lees bericht
ING: ‘Horeca gaat mager jaar tegemoet in 2024’

Analyse - De vooruitzichten voor de horeca voor 2024 zijn, met een minimale volumegroei van 1%, mager. Dit komt door de lage economische groei, een licht stijgende werkloosheid, een laag consumentenvertrouwen en oplopende prijzen in de horeca. Dat voorspelt ING Research in een Vooruitzicht Horeca.

Lees bericht© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid