Onzekerheid over continuïteit bedrijf in horeca neemt toe


Een hapje buiten de deur eten of een koffie op het station worden net zo goed als genietmomenten buiten de deur ervaren

Analyse – Horecabedrijven maken zich meer zorgen over hun voortbestaan. Het aantal bedrijven dat verwacht over een jaar nog te bestaan lag in november van dit jaar lager dan in mei. Dit meldt het CBS op basis van de conjunctuurenquête onder bedrijven met vijf of meer werkzame personen.

Het vertrouwen over de toekomst is in de horeca het laagst van alle bedrijfstakken. 52 procent van de horecabedrijven verwachtte in november nog minstens een jaar te bestaan. In mei was dit nog 59 procent, zo laat het CBS weten. Ook in de sectoren cultuur, sport en recreatie, auto- en detailhandel, en verhuur en overige zakelijke diensten hadden ondernemers in november minder vertrouwen in hun voortbestaan als in mei, maar die stijging was minder groot dan in de horeca.

Kosten

De prijsstijgingen van energie en grondstoffen zijn de belangrijkste veroorzakers van het minder grote vertrouwen. In de horeca geeft ruim een derde van de ondernemers aan dat de prijsstijgingen een doorslaggevende rol spelen bij hun oordeel over de continuïteit van het bedrijf, zo de CBS analyse zien. Andere sectoren hebben minder te maken met de sterke stijging van energie- en grondstofkosten.

Bron: CBS/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Horeca gaat speeddaten met talenten

Horeca – Horecabedrijven gaan woensdag speeddaten met talenten. Vanwege het enorme aantal horecavacatures in Utrecht is het voor leerbedrijven van belang zichzelf op de juiste wijze in de kijker te spelen. En dat is precies wat de vertegenwoordigers van ruim 70 horecabedrijven uit de regio Utrecht aanstaande woensdag tijdens de jaarlijkse speeddate op het Horeca & Toerisme College in Nieuwegein zullen proberen

Lees bericht11.100 horecabedrijven moeten definitieve NOW berekening nog aanvragen

Financieel - Werkgevers in de horeca- en cateringsector, die in de vier aanvraagperiodes tussen oktober 2020 en september 2021 gebruikmaakten van de NOW-regeling hebben in veel gevallen nog geen definitieve berekening van de NOW-regelingen aangevraagd. Het gaat om de NOW-aanvragen NOW 3.1, 3.2, 3.3 en 4. Zo’n 11.100 bedrijven hebben daarvoor nog een kleine maand de tijd. Om de bedrijven daarop te wijzen komt het UWV,...

Lees bericht
De Werf Beste Leerbedrijf en Mark Benneker Beste Leermeester

Verkiezing - Restaurant De Werf uit Veere is uitgeroepen tot winnaar van de wedstrijd Beste Leerbedrijf Horeca 2022/2023. Op de tweede plaats staat ’t Voorhuys in Emmeloord, gevolgd door De Hof in Renswoude. Mark Benneker van ’t Kruisselt in De Lutte kreeg de titel Beste Leermeester Horeca 2022/2023 uitgereikt.

Lees bericht© 2023 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid