Ook Eerste Kamer steunt unaniem het Wetsvoorstel Franchise


Vakcentrum-directeur Patricia Hoogstraaten en voorvechtster van de franchise wetgeving samen met Mona Keijzer, staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat

Politiek - Twee weken na het akkoord van de Tweede Kamer steunt ook de Eerste Kamer unaniem het Wetsvoorstel Franchise van Mona Keijzer, staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat.

Met het aannemen van het wetsvoorstel komt staatssecretaris Keijzer haar belofte om snel met wetgeving te komen na. Franchisenemers hebben steeds aangedrongen op snelle wetgeving. Ook het Vakcemtrum, de koeplorganisatie voor supermarktondernemers en vakspeciaalzaken, heeft een zeer belangrijke rol gespreeld bij de snelle totstandkoming van de regelgeveing. De wet brengt een betere balans in de verhouding franchisenemer ten opzicht van de franchisegever.

In de wet is een aantal belangrijke spelregels voor franchisegevers en franchisenemers vastgelegd. Zo moet de informatievoorziening goed zijn. Beide partijen moeten over en weer elkaar ook voorzien van juiste en relevantie informatie, zodat een goede uitvoering van de franchiserelatie mogelijk is.

In de wet is ook geregeld dat bepaalde zaken die gedurende de looptijd veranderen, zoals goodwill, of wijzigingen in de financiële afspraken zijn geregeld, of een beëindiging van de overeenkomst kunnen inleiden. Ook krijgen ondernemers meer ruimte na het beëindigen van de franchiseovereenkomst.

Ook de medezeggenschap is beter in de wet geregeld. Niet dat er een franchisenemersvereniging moet worden opgericht, maar wel is voor bepaalde ingrijpende zaken instemming nodig van de franchisenemers. Om te bepalen voor welke beslissingen instemming nodig is, moet een drempelwaarde worden bepaald. Daarvoor is het noodzakelijk dat beide partijen met elkaar afspraken maken. Van belang is dat de drempelwaarde redelijk is.

Algemene verwachting is dat de wet op 1 januari 2021 wordt ingevoerd. Omdat nu zowel de Tweede Kamer als de Eerste Kamer goedkeuring heeft gegeven, staat een snelle invoering feitelijk niet meer in de weg.

Bron: Vakcentrum/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws


{if '1' == '1'}

Tweede Kamer stemt in met wetsvoorstel Franchise

Wetgeving – De Tweede Kamer heeft vandaag ingestemd met het wetsvoorstel van staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat, dat een betere balans moet brengen in de verhouding tussen franchisenemer en franchisegever. De zogenaamde ‘franchisewet’ is tien jaar onderwerp van discussie geweest tussen diverse partijen.

Lees bericht

{if '2' == '1'}

Versbranches laten de kracht van speciaalzaak zien in tv-spot

Campagne –  “Vers en met liefde”; dat is de boodschap van een tv-spot die door een aantal samenwerkende versdetailhandelbranches wordt gelanceerd. Het doel is om de consument attent te maken op de aanwezigheid van deze speciaalzaken en te laten zien dat het steunen van deze ondernemers van groot belang is.

Lees bericht

{if '3' == '1'}


{if '4' == '1'}


Vakbeurs Foodspecialiteiten groter dan ooit

Beurzen - De Vakbeurs Foodspecialiteiten, die maandag 30 september en dinsdag 1 oktober wordt gehouden in Expo Houten (NL), is dit jaar groter dan ooit. De verschuiving van de tweedaagse beurs naar de maandag en dinsdag, deze editie voor de tweede keer, heeft de beurs geen windeieren gelegd. De verschuiving zorgde vorig jaar al voor veel positieve geluiden van standhouders en winkeliers....

Lees bericht

{if '5' == '1'}

Verkiezing van de beste specialiteitenwinkel

Verkiezing - Jaarlijks organiseert de Stichting Foodspecialiteiten Nederland de Nationale Competities voor foodspeciaalzaken. Dit jaar zijn er drie categorieën waarin gestreden wordt om een plek op het hoogste nationale podium. In januari van dit jaar zijn de voorrondes van start gegaan, waarna er nu 11 winkels over blijven voor de strijd in de finale om de titel te bemachtigen van ...

Lees bericht© 2021 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid