Ook Eerste Kamer steunt unaniem het Wetsvoorstel Franchise


Vakcentrum-directeur Patricia Hoogstraaten en voorvechtster van de franchise wetgeving samen met Mona Keijzer, staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat

Politiek - Twee weken na het akkoord van de Tweede Kamer steunt ook de Eerste Kamer unaniem het Wetsvoorstel Franchise van Mona Keijzer, staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat.

Met het aannemen van het wetsvoorstel komt staatssecretaris Keijzer haar belofte om snel met wetgeving te komen na. Franchisenemers hebben steeds aangedrongen op snelle wetgeving. Ook het Vakcemtrum, de koeplorganisatie voor supermarktondernemers en vakspeciaalzaken, heeft een zeer belangrijke rol gespreeld bij de snelle totstandkoming van de regelgeveing. De wet brengt een betere balans in de verhouding franchisenemer ten opzicht van de franchisegever.

In de wet is een aantal belangrijke spelregels voor franchisegevers en franchisenemers vastgelegd. Zo moet de informatievoorziening goed zijn. Beide partijen moeten over en weer elkaar ook voorzien van juiste en relevantie informatie, zodat een goede uitvoering van de franchiserelatie mogelijk is.

In de wet is ook geregeld dat bepaalde zaken die gedurende de looptijd veranderen, zoals goodwill, of wijzigingen in de financiële afspraken zijn geregeld, of een beëindiging van de overeenkomst kunnen inleiden. Ook krijgen ondernemers meer ruimte na het beëindigen van de franchiseovereenkomst.

Ook de medezeggenschap is beter in de wet geregeld. Niet dat er een franchisenemersvereniging moet worden opgericht, maar wel is voor bepaalde ingrijpende zaken instemming nodig van de franchisenemers. Om te bepalen voor welke beslissingen instemming nodig is, moet een drempelwaarde worden bepaald. Daarvoor is het noodzakelijk dat beide partijen met elkaar afspraken maken. Van belang is dat de drempelwaarde redelijk is.

Algemene verwachting is dat de wet op 1 januari 2021 wordt ingevoerd. Omdat nu zowel de Tweede Kamer als de Eerste Kamer goedkeuring heeft gegeven, staat een snelle invoering feitelijk niet meer in de weg.

Bron: Vakcentrum/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Slagersbeurs Slavakto onderdeel Vakbeurs Foodspecialiteiten

Vakbeurzen – De Nederlandse slagers krijgen weer een jaarlijkse vakbeurs. Stichting Slavakto heeft daartoe een overeenkomst gesloten met de Stichting Foodspecialiteiten Nederland, de organisator van de jaarlijkse Vakbeurs Foodspecialiteiten. Beide stichtingen bundelen hun krachten om een completere versbeurs te organiseren voor versspecialisten.

Lees bericht


Nieuw huurcontract voor winkel- en horecapanden

Winkelpanden – Branche- en werkgeversorganisaties hebben een nieuwe Huurdersvariant’ van het ROZ-model gemaakt. In het ROZ zijn de verhuurders vertegenwoordigd. Het model moet huurcontractbesprekingen tussen partijen evenwichtiger maken en onwenselijke situaties voorkomen.

Lees bericht

Mona Keijzer in gesprek met Amsterdamse horeca

Actie - Mona Keijzer, tweede op de lijst van de BBB, bracht vrijdag, tijdens de Dag van de Ondernemer, een bezoek aan de Amsterdamse horeca. Op deze dag worden ondernemers in het zonnetje gezet en wordt het belang van ondernemers voor Nederland nog eens extra benadrukt. Samen met horecaondernemers gingen Mona Keijzer en KHN in op thema’s, zoals arbeid,...

Lees bericht

Afscheid Harrie ten Have als voorzitter Vakcentrum

Persoonlijk - Harrie ten Have heeft na veertien jaar afscheid genomen als voorzitter van het Vakcentrum, de belangenvereniging voor zelfstandige detaillisten in food, non-food, fast moving consumer goods en franchisenemers. Voormalig Albert Heijn-franchiser Bram de Jong volgt hem op.

Lees bericht


Veel belangstelling bij start Vakbeurs Foodspecialiteiten

Vakbeurzen – Het was druk de eerst dag bij de beurs Foodspecialiteiten. De beurs die traditioneel veel bezocht wordt door (kaas)speciaalzaken krijgt tegenwoordig ook steeds meer bezoek vanuit foodservicebedrijven en zelfstandige retailers, zoals bakkers en slagers. Op elke stand liggen dan ook kwaliteitsproducten, waarmee je als bedrijf onderscheidend kunt zijn. Dit jaar zelfs internationaler dan ooit met producten uit Libanon...

Lees bericht
© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid