Per 1 januari 2021 displayban tabak en accijnsverhoging


Tabak moet voortaan uit het zicht worden gehouden / Foto bij: BETA

Tabak – Tabak en andere rookwaren mogen vanaf 1 januari 2021 niet meer zichtbaar worden  getoond bij tankstations en andere gemakslocaties. Vanaf die datum gaat ook de accijns op tabak omhoog. Sigaretten stijgen 12 cent in prijs en shag gaat 30 cent meer kosten. De maatregelen maken onderdeel uit van het kabinet om roken verder te ontmoedigen.

De displayban betekent op locatie dat het vanaf 1 januari verplicht om tabaksartikelen buiten het zicht van de consument te houden. Dat kan door bijvoorbeeld kastdeuren voor de tabakswand achter de kassa te plaatsen, of de rookwaren te verkopen vanuit een lade. Die deuren van de kast moeten bovendien neutraal en sober zijn. De NVWA geeft aan dat bijvoorbeeld zwart, wit- en grijstinten zijn toegestaan als kleur van het opbergmiddel. Een enkele aanduiding is toegestaan, waarop vermeld wordt wat er in zit, laat de BETA weten. De brancheorganisatie voor tankstation-ondernemers biedt haar leden gratis stickers aan waarmee de aanduidingen  ‘Rookwaren’ en ‘NIX18’ zijn aan te brengen.

Strikte regels

De regels met betrekking tot aanduiding wat u vanuit die kasten verkoopt zijn echter, net als de rest van de tabakswetgeving, erg strikt. Ondernemers die zich niet aan de regels houden riskeren een boete bij een controle van de NVWA.

Supermarkten

Op dit moment zijn er circa 16.000 tabaksverkooppunten. Dat worden er 5.600 minder in 2022 door het besluit van het vorige kabinet om sigarettenautomaten te verbieden, aldus de Rijksoverheid. Bovendien stopt in 2024 de verkoop van tabak in circa 6.400 supermarkten. Tankstations mogen nog enkele jaren langer tabak blijven verkopen werd onlangs in november 2020 besloten.

Gefaseerde afbouw

Het is de inzet van het kabinet om na 2030 gefaseerd de verkoop van tabak af te bouwen, achtereenvolgens bij tankstations en tabak- en gemakszaken, waarna alleen speciaalzaken nog tabak kunnen verkopen. Op dit moment zijn er zo’n 2.100 bemande tankstations die tabak verkopen en circa 1.600 tabak- en gemakszaken en speciaalzaken.

Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws




Al 45 Jumbo-locaties gestopt met tabaksverkoop

Supermarkt -  Jumbo bouwt de tabaksverkoop bij de servicebalies in de supermarkten langzaam verder af. Inmiddels zijn er zo’n 45 servicepunten zonder tabak, waarvan zo’n 25 verkooppunten bij franchisers. Supermarkten mogen nog tot 1 juli dit jaar tabak verkopen. Daarna moeten alle vestigingen vanwege een wettelijk verbod zijn gestopt.

Lees bericht

TotalEnergies Bijleveld eerste Circle K store in Nederland

Tankstation – Het TotalEnergies station Bijleveld aan de A12 ter hoogte van Harmelen is voorzien van het Circle K store concept en is hiermee de eerste in Nederland. In slechts zeven dagen is de shop volledig omgebouwd en zijn de wereldwijd succesvolle Shop-, Food-, Drinks- & Coffee-concepten van het merk Circle K gelanceerd.

Lees bericht


Vakcentrum: tabaksban supers in strijd met Europese Dienstenrichtlijn

Tabak - Het Vakcentrum heeft in een brief aan staatsecretaris van Ooijen van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) nogmaals bezwaar gemaakt tegen het voorgenomen verbod op verkoop van tabak in supermarkten. Het Vakcentrum verwijst daarbij naar het advies van de Raad van State waarin naar die Europese Dienstenrichtlijn verwezen wordt.

Lees bericht

Strandpaviljoenondernemers verwend met pizza bij opbouw

Strandpaviljoens - De strandpaviljoens zijn volop bezig met de start van het nieuwe seizoen. De tijdelijke locaties worden weer opgebouwd en de jaarrond paviljoens worden klaargemaakt voor het buitenseizoen. Dr. Oetker Professional speelde hierop in om een aantal van hen langs de Nederlandse kust te verrassen met warme pizza’s.

Lees bericht



© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid