Plastic statiegeldflesjes nu in te leveren op stations


In totaal komen er 4 automaten op station Utrecht Centraal waar reizigers lege plastic flesjes kunnen inleveren

Stations – Reizigers op Utrecht Centraal kunnen vanaf dinsdag hun lege flesjes plastic inleveren op het station. NS is daarmee een van de eerste partijen die in publiek domein lege statiegeldflesjes inzamelt. Uiteindelijk wil NS de reiziger op zo’n 50 stations de mogelijkheid bieden plastic statiegeldflesjes in te leveren. Op ieder klein flesje zit sinds enige tijd 15 eurocent statiegeld. Op grote flessen zelfs 25 eurocent.

De statiegeldflesjes kunnen naast Utrechts CS voor het einde van het jaar ook op de stations Amsterdam Centraal, Rotterdam Centraal, Den Haag Centraal en Eindhoven Centraal worden ingeleverd. Dat zijn volgens NS al meer dan 15 miljoen kleine plastic flesjes per jaar, die alleen al op deze 5 grote stations worden ingezameld. 

Afvalvrije stations

NS streeft samen met ProRail en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat naar afvalvrije stations in 2040. Een afvalvrij station is een station dat geen restafval kent en waar alles draait op herbruikbare grondstoffen. Door de inzameling van PET-flesjes op stations wordt een belangrijke stap gezet naar afvalvrije stations. Bovendien draagt de stap bij aan de landelijke doelstelling om 90 procent van alle plastic flesjes in te zamelen en opnieuw te gebruiken. Op de vijf grootste stations komen 17 automaten te staan waar statiegeld flesjes ingenomen kunnen worden. De planning is dat daar in 2023 nog eens 17 stations aan toegevoegd worden.

Tikkie 

Reizigers krijgen hun statiegeld terug met Tikkie door met hun mobiel de QR code te scannen. Het geld staat dan gelijk op de rekening. Ook is het mogelijk om het statiegeld via de automaten te doneren aan de Plastic Soup Foundation. De zogenoemde Reverse Vending Machines (inlevermachines) die NS heeft aangeschaft zijn ook geschikt voor de inname van statiegeldblikjes. Zodra het landelijk statiegeld op blik is ingevoerd kunnen er ook blikjes worden ingeleverd bij deze automaten op de stations.

Utrecht CS de eerste

De eerste automaat is geplaatst in de stationshal op station Utrecht Centraal. In totaal komen er 4 automaten op station Utrecht Centraal waar reizigers lege plastic flesjes kunnen inleveren. Dagelijks worden er op station Utrecht Centraal ongeveer 11.000 flesjes weggegooid.

Bron: NS/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws



Steeds vaker worden flessen en blikjes ingeleverd

Statiegeld - Eén jaar na de invoering van statiegeld op blikjes, wordt op dit moment ongeveer 65% ingeleverd. Naar inschatting komt het inzamelpercentage voor alle plastic drankflessen, groot en klein, met én zonder statiegeld over 2023 op 71% uit. Dit is in lijn met de verwachting. Dat laat Verpact, voorheen Stichting Afvalfonds Verpakkingen, weten.

Lees bericht

Eerste van 100 24-uurs inleverlocaties statiegeld geopend

Statiegeld - Een primeur in Nederland: In Bunschoten-Spakenburg staat de eerste openbare statiegeldmachine waar je 24 uur per dag, 7 dagen in de week, oneindig veel statiegeldflesjes en -blikjes in één keer kan inleveren. Deze locatie is de eerste van de 100 die er in Nederland worden geopend in de buitenruimte.

Lees bericht







© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid