Platform CIRUP gaat strijd aan met papieren wegwerpbeker


Duurzaam – Kan de papieren wegwerpbeker van ‘recycleklaar’ naar recyclebaar? Over die vraag buigt zich het nieuwe platform CIRUP, een initiatief van Selecta, McDonald’s en NS Stations samen met het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV).

De partijen gaan op zoek naar een antwoord op de vraag of de papieren wegwerpbeker, die in theorie recyclebaar is, ook daadwerkelijk kan worden gerecycled. De samenwerking is niet exclusief en toegankelijk voor andere bedrijven die in grote hoeveelheden papieren drinkbekers afzetten.

CIRCUP staat voor de Circulaire Inzameling en Recycling van papieren Cups en overige Papierlaminaatverpakkingen. Basis voor de oprichting was een recent onderzoek van het KIDV naar de inzameling, sortering en recycling van koffiebekers. Hierin werden de mogelijke recyclingroutes en toepassingsmogelijkheden voor papieren drinkbekers in kaart gebracht. Hoofdconclusie van het onderzoek was dat de vezels van gebruikte papieren drinkbekers als grondstof kunnen worden gebruikt om nieuwe producten te maken, zoals hygiënepapier en karton. Een belangrijke voorwaarde hiervoor zijn homogene en schone stromen, net zoals volume en continuïteit.

Papieren wegwerpdrinkbekers zijn gebaseerd op papiervezels met een functionele coating, vaak van kunststof. Jaarlijks komt zo’n 20.000 ton van dit soort bekers op de Nederlandse markt. Eenmaal bij het afval wordt naar schatting ruim 90 procent van de bekers verbrand.

Programma

Selecta, McDonald’s en NS Stations willen samen met het KIDV de resultaten en impact van het onderzoek borgen én collectief vervolgacties oppakken, zoals verder onderzoek in de keten uitvoeren. De initiators verzorgen zelf de financiering hiervan. Recyclingbedrijf Renewi heeft zich als eerste partner aangesloten. CIRCUP roept alle bedrijven op die papieren wegwerp drinkbekers in groten getale op de markt brengen om zich aan te sluiten bij het collectief. Dit zijn kantoren, instellingen en overheden en hun cateringbedrijven, evenals fast-service restaurants die hun dranken aanbieden in papieren drinkbekers. Als meer bedrijven zich aansluiten bij CIRCUP kan de hoeveelheid ingezamelde drinkbekers omhoog. Daarnaast staan de volgende acties op de agenda:

Bron: CIRUP/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Markt voor minimarkets bij bedrijfscatering groeit fors door

Bedrijfscatering - Minimarkets als oplossing voor de nieuwe bedrijfscatering maken een exponentiele groei door. De combinatie AH/Selecta heeft nu twintig locaties omgebouwd, alleen zijn die locaties nog niet allemaal operationeel. PURA GO heeft er momenteel meer dan vijftien in bedrijf en daar komen er binnenkort een aantal bij, voor eind juni draaien er meer dan 20 PURA GO’s.

Lees bericht
NS Stations gaat met 45 AH to go’s voedsel redden

Formulenieuws - Reizigers en omwonenden bij AH to go’s op het station kunnen vanaf deze maand eten redden dat anders weggegooid wordt. Exploitant NS Stations van de AH to go-locaties gaat daarvoor een samenwerking aan met Too Good To Go. Via een app kunnen gebruikers een ‘Magic Box’ bestellen met eten en drinken dat vanwege de houdbaarheidsdatum de volgende...

Lees bericht


Seenons wil grondstoffen uit restafval redden

Afval – Start-up Seenons wil de wereld afvalvrij maken, te beginnen in Nederland. Het it-bedrijf is van plan bedrijven, logistieke partners, gemeentes en afvalverwerkers met een app bij elkaar te brengen om op die manier een fijnmazige afvalinzameling en -scheiding te realiseren. Met de inzet van deze app wil men stap voor stap naar een circulaire economie toewerken.

Lees bericht

Houten lepeltje McFlurry bespaart jaarlijks 70.000 kilo plastic

Formulenieuws – McDonald’s houdt op met het plastic lepeltje voor de McFlurry en stapt over op hout en bespaart daarmee 70.000 kilo plastic. Omdat ook het andere bestek wordt vervangen komt daar nog eens 37.000 kilo bij. De totale omschakeling van het bestek zorgt er voor dat de restaurantketen jaarlijks 102.000 kilo plastic minder in omloop brengt.

Lees bericht© 2021 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid