Platform CIRUP gaat strijd aan met papieren wegwerpbeker


Duurzaam – Kan de papieren wegwerpbeker van ‘recycleklaar’ naar recyclebaar? Over die vraag buigt zich het nieuwe platform CIRUP, een initiatief van Selecta, McDonald’s en NS Stations samen met het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV).

De partijen gaan op zoek naar een antwoord op de vraag of de papieren wegwerpbeker, die in theorie recyclebaar is, ook daadwerkelijk kan worden gerecycled. De samenwerking is niet exclusief en toegankelijk voor andere bedrijven die in grote hoeveelheden papieren drinkbekers afzetten.

CIRCUP staat voor de Circulaire Inzameling en Recycling van papieren Cups en overige Papierlaminaatverpakkingen. Basis voor de oprichting was een recent onderzoek van het KIDV naar de inzameling, sortering en recycling van koffiebekers. Hierin werden de mogelijke recyclingroutes en toepassingsmogelijkheden voor papieren drinkbekers in kaart gebracht. Hoofdconclusie van het onderzoek was dat de vezels van gebruikte papieren drinkbekers als grondstof kunnen worden gebruikt om nieuwe producten te maken, zoals hygiënepapier en karton. Een belangrijke voorwaarde hiervoor zijn homogene en schone stromen, net zoals volume en continuïteit.

Papieren wegwerpdrinkbekers zijn gebaseerd op papiervezels met een functionele coating, vaak van kunststof. Jaarlijks komt zo’n 20.000 ton van dit soort bekers op de Nederlandse markt. Eenmaal bij het afval wordt naar schatting ruim 90 procent van de bekers verbrand.

Programma

Selecta, McDonald’s en NS Stations willen samen met het KIDV de resultaten en impact van het onderzoek borgen én collectief vervolgacties oppakken, zoals verder onderzoek in de keten uitvoeren. De initiators verzorgen zelf de financiering hiervan. Recyclingbedrijf Renewi heeft zich als eerste partner aangesloten. CIRCUP roept alle bedrijven op die papieren wegwerp drinkbekers in groten getale op de markt brengen om zich aan te sluiten bij het collectief. Dit zijn kantoren, instellingen en overheden en hun cateringbedrijven, evenals fast-service restaurants die hun dranken aanbieden in papieren drinkbekers. Als meer bedrijven zich aansluiten bij CIRCUP kan de hoeveelheid ingezamelde drinkbekers omhoog. Daarnaast staan de volgende acties op de agenda:

Bron: CIRUP/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws
McDonald’s brengt Happy Meal voor volwassenen

Formulenieuws –McDonald’s biedt vanaf 27 februari een Happy Meal voor volwassenen. Hierbij heeft de gast de keuze tussen een Big Mac menu of een menu met 9 McNuggets. Daarnaast biedt het menu een speeltje als vanouds, namelijk een speciale collectors item ontworpen door het Amerikaanse talent Kerwin Frost.  Het McDonald’s Happy Meal voor volwassenen is uitsluitend als App Exclusive verkrijgbaar...

Lees bericht

PS in Foodservice lanceert PS Impact Score

Duurzaamheid – Onder grote belangstelling van groothandels en afnemers is afgelopen woensdag de PS Impact Score gepresenteerd in het gebouw van groente- en fruitbedrijf Van Gelder in Ridderkerk. Doel van de bijeenkomst was partijen in de foodservicesector duidelijk maken dat echte stappen zetten in duurzaamheid alleen kan als data met elkaar wordt gedeeld. De gepresenteerde PS Impact Score helpt daarbij.

Lees bericht


Arena start met cateraar Levy Europe nieuw cateringconcept

Catering  - Na een aantal maanden van voorbereiding en conceptontwikkeling beleefden afgelopen weekend de bezoekers op de tweede ring Oost de première van een nieuwe manier van stadioncatering in de Amsterdam Arena. Publiekscateraar en Arena-cateraar Levy Europe heeft er samen met het stadion een nieuwe manier van bestellen geïntroduceerd. Daarnaast werden er nieuwe duurzamere fooditems en verpakkingsmaterialen gepresenteerd.

Lees bericht

Dunkin’ lanceert ‘smartfridge koffie en donuts station’

Shopconcept – Koffie- en donutconcept Dunkin’ presenteert samen met Selecta, Alpro en Monin ‘De World of Dunkin’, een volgens het bedrijf ‘slimme verkoopoplossing met koffie, ijsdranken, Dunkin’ donuts, merchandise en andere producten’. De eerste units zijn reeds ontwikkeld en de primeur is voor Hotel Gorinchem van Van der Valk International, de belangrijkste belanghebbende in Dunkin’.

Lees bericht© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid