ProVreg start petitie tegen plantaardige zuivelcensuur


Petitie - De Europese Unie wil plantaardige alternatieven voor zuivel censureren. Zelfs het woord ‘zuivelvrij’ is straks misschien verboden. Na de succesvolle campagne om het vegaburgerverbod te stoppen, onderneemt ProVeg nu ook actie tegen amendement 171.

ProVeg lanceerde deze week een nieuwe petitie en roept de Europese Commissie en EU-lidstaten op amendement 171 te verwerpen en zo de plantaardige zuivelcensuur te stoppen. De petitie wordt ondersteund door verschillende ngo’s en toonaangevende namen in de voedingssector, zoals Oatly en Upfield.

Zorgen in de plantaardige sector

Partijen in de voedingssector maken zich zorgen over het verder censureren van de plantaardige producten. Zij vinden het niet alleen in strijd met de volksgezondheidsdoelstellingen, maar zij vinden het ook haaks staan op de duurzaamheidsdoelstellingen van de Europese Green Deal en de Farm to Fork-strategie. Veerle Vrindts, directeur van ProVeg Nederland: ‘Het Europees Parlement spreekt zichzelf tegen. Wanneer ze de kans hebben om echt in te zetten op duurzame innovatie, remmen ze die juist. Door het al bestaande verbod op plantaardige zuivelnamen zoals ‘sojamelk’ moeten start-ups en producenten van plantaardige alternatieven voor zuivel zich al in lastige bochten wringen om over hun product te communiceren. Hoe omschrijf je een plantaardig ‘kaasje’ zonder dat je termen  als ‘alternatief voor kaas’, ‘romig’, ‘smaakt als mozzarella’ mag noemen, of zelfs maar een afbeelding van je eigen product op de verpakking mag plaatsen, omdat die te veel op kaas zou lijken?’

Nederlanders kunnen de petitie hier ondertekenen.

Bron: ProVeg/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Gemiddelde horecaprijs vegaburger lager dan vleesburger

Onderzoek – Voor een gemiddelde kwaliteitshamburger betaal je in Nederlandse horeca €16,34. Maar voor een vegaburger is dat €16,15. De gemiddelde prijs voor een vegaburger ligt dus lager dan voor een vleesburger. Dat heeft de Hamburger Bijbel uitgezocht op basis van 500 menukaarten in de Nederlandse horeca.

Lees bericht


Internorga zet samenwerking met ProVeg voort

Vakbeurzen – De conveniencebeurs Internorga, die van 10 tot 14 maart in Hamburg wordt gehouden, zet de samenwerking met ProVeg Internationaal opnieuw door. De twee partijen werken op het gebied van plantaardige voeding al vijf jaar samen.

Lees bericht


innocent sap- en smoothieflessen voortaan in statiegeldsysteem

Statiegeld- De sap- en smoothieflessen van innocent maken voortaan deel uit van het Nederlandse statiegeldsysteem. Dat heeft het merk na veel lobbyen en campagne voeren voor elkaar gekregen. De flesjes van innocent waren al volledig recyclebaar, maar op deze manier hoopt het bedrijf dat nog meer flessen gerecycled worden.

Lees bericht


Groei plantaardig binnen foodservice zet door

Analyse - De inkoop van dierlijke producten (vlees en zuivel) in de foodservice heeft tijdens de covid-crisis een flinke klap gekregen, meldt ProVeg. En die daling geldt in die periode ook voor plantaardige vlees en zuivel, alleen heeft die vraag zich sneller hersteld. Sinds 2016 is de inkoop van plantaardig in foodservice verdubbeld.

Lees bericht
© 2023 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid