ProVreg start petitie tegen plantaardige zuivelcensuur


Petitie - De Europese Unie wil plantaardige alternatieven voor zuivel censureren. Zelfs het woord ‘zuivelvrij’ is straks misschien verboden. Na de succesvolle campagne om het vegaburgerverbod te stoppen, onderneemt ProVeg nu ook actie tegen amendement 171.

ProVeg lanceerde deze week een nieuwe petitie en roept de Europese Commissie en EU-lidstaten op amendement 171 te verwerpen en zo de plantaardige zuivelcensuur te stoppen. De petitie wordt ondersteund door verschillende ngo’s en toonaangevende namen in de voedingssector, zoals Oatly en Upfield.

Zorgen in de plantaardige sector

Partijen in de voedingssector maken zich zorgen over het verder censureren van de plantaardige producten. Zij vinden het niet alleen in strijd met de volksgezondheidsdoelstellingen, maar zij vinden het ook haaks staan op de duurzaamheidsdoelstellingen van de Europese Green Deal en de Farm to Fork-strategie. Veerle Vrindts, directeur van ProVeg Nederland: ‘Het Europees Parlement spreekt zichzelf tegen. Wanneer ze de kans hebben om echt in te zetten op duurzame innovatie, remmen ze die juist. Door het al bestaande verbod op plantaardige zuivelnamen zoals ‘sojamelk’ moeten start-ups en producenten van plantaardige alternatieven voor zuivel zich al in lastige bochten wringen om over hun product te communiceren. Hoe omschrijf je een plantaardig ‘kaasje’ zonder dat je termen  als ‘alternatief voor kaas’, ‘romig’, ‘smaakt als mozzarella’ mag noemen, of zelfs maar een afbeelding van je eigen product op de verpakking mag plaatsen, omdat die te veel op kaas zou lijken?’

Nederlanders kunnen de petitie hier ondertekenen.

Bron: ProVeg/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Alpro zoekt Europese steun in verzet tegen ‘plantaardige beperkingen’

Oproep – In maart bespreken de Raad, het Europese Parlement en de Europese Commissie een mogelijk verbod in Europa op het gebruik van bepaalde uitdrukkingen om plantaardige alternatieven voor zuivel te benoemen zoals “alternatief voor yoghurt”, “bevat geen melk” of termen als “romig”. Dit verbod staat beter bekend als “amendement 171”.

Lees bericht


KHN presenteert horecaroutekaart voor verantwoorde heropening

Actie - De commissie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) nam maandag de petitie ‘Meer steun en een snelle heropening van de horeca’ in ontvangst. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) startte de petitie in december omdat de situatie in de horeca kritiek is. De petitie is sinds december ruim 86.000 keer ondertekend. De petitie werd samen aangeboden met de door KHN opgestelde...

Lees bericht

Donny Craves koeken voortaan vegan

Introductie - De koeken van Donny Craves, onder meer te vinden bij AH To Go, zijn vanaf nu vegan - met assistentie van ProVeg. De nieuwe koeken zijn te krijgen in 3 smaken: pecan karamel zeezout, appeltaart en chocolade stukjes.

Lees bericht© 2021 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid