Raad voor Volksgezondheid: "Niet alleen snackbars benoemen"


Actie - In het maatschappelijke debat over de gezondheidsachterstand in Nederland, mogen snackbars en fastfoodwinkels niet als enige bedrijfstak worden genoemd als veroorzaker van het probleem. Dat zegt Stannie Driessen, directeur van de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving, bij de overhandiging van het manifest door ProFri.

De RVS is in dialoog met de Vereniging Professionele Frituurders (ProFri). Tijdens de Algemene Ledenvergadering van de vereniging kreeg zij het manifest overhandigd dat ProFri had opgesteld na aanhoudende berichten dat gemeenten meer mogelijkheden zouden moeten krijgen om snackbars en fastfoodwinkels te weren. Dat zou bijdragen aan een gezondere levensstijl. Volgens Driessen moet de discussie ook niet alleen gaan over ongezond voedsel, maar ook over een ongezonde leefstijl.

Ongerust

De Raad voor Volksgezondheid & Samenleving (RVS) is ongerust over de gezondheidsverschillen in Nederland. In het rapport 'Een eerlijke kans op een gezond leven' dat de RVS op 7 mei 2021 publiceerde, doet de raad zeven aanbevelingen om iedereen een kans te geven op goede gezondheid en een menswaardig bestaan. De RVS pleit onder meer voor ‘het doorbreken van de markt van verleidingen tot ongezond eetgedrag'. Volgens de raad moet op landelijk niveau ruimere wettelijke mogelijkheden worden gecreëerd om via de Wet publieke gezondheidszorg, de Warenwet en de Omgevingswet de leefomgeving zodanig in te richten dat iedereen gestimuleerd wordt om gezond te eten.

Ergernis

De vereniging staat, behalve de gewraakte uitspraken, wel achter het rapport van de RVS. "We ergeren ons eraan dat in het rapport geen enkele andere bedrijfstak bij naam wordt genoemd, behalve snackbars en fastfoodwinkels", zegt ProFri-directeur Frans van Rooij. "En dat terwijl nog geen half procent van de kilocalorieën in Nederland via de frituurbranche wordt verkocht. Het is heel raar dat onze bedrijfstak stelselmatig wordt gekoppeld aan overgewicht en de gezondheidsachterstand. Niet alleen de RVS doet dat, ook het RIVM, gemeenten en de media.”

ProFri zegt de problemen van de gezondheidsachterstand in Nederland niet te ontkennen. “Echter staan friet, kroketten en andere gefrituurde snacks niet synoniem voor ongezonde voeding. Ongezond voedsel bestaat per definitie niet, wel een ongezonde leefstijl."

Supermarkten

Volgens RVS-directeur Stannie Driessen ligt het inderdaad aan de leefstijl, maar ook aan de leefomgeving. "Als het aanbod laagdrempelig is, ook rond scholen, dan is het heel moeilijk om die verleiding te weerstaan. Dat geldt niet alleen voor de frituurbranche maar bijvoorbeeld ook voor de supermarkten." Van Rooij wijst erop dat het RVS-rapport juist die branche niet benoemd. “En dat terwijl het de grootste kilocalorieleverancier van Nederland is.”

Andere vergelijking

In het maatschappelijk debat mag de focus niet alleen op de frituurbranche liggen, erkende Driessen tijdens de algemene ledenvergadering van ProFri. "We moeten inderdaad niet eenzijdig één sector benoemen. Het gaat onder meer ook om de supermarkten, de Unilevers, de frisdrankindustrie, schoolkantines, bedrijfsrestaurants en tankstations." De vereniging vraagt in het manifest om een onbevooroordeelde vergelijking tussen calorieën, ongeacht waar deze ingekocht worden.

Bron: ProFri/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

‘Meer dan een kwart consumenten steelt per ongeluk’

Onderzoek – 9% heeft wel eens bewust gestolen uit de supermarkt, bij 27% gebeurt het per ongeluk. Dat is een van de uitkomsten van een onderzoek dat Q&A Retail heeft gehouden. Dat niet betalen gebeurt vooral bij de zelfscankassa. Reden voor sommige retailers het aantal zelfscankassa’s terug te brengen of de beveiliging op te voeren, maar deze manier van afrekenen heeft...

Lees bericht


Alide van Toor beoogd opvolger Frans van Rooij bij Profri

Benoeming – Alida van Toor (1965) is voorgedragen als beoogd voorzitter van Vereniging Professionele Frituurders (ProFri). Zij volgt daarmee Frans van Rooij op die terugtreedt als voorman van de vakvereniging. Van Toor was van 2006 tot eind 2022 eigenaresse van cafetaria De Halte in Meerkerk.

Lees bericht




Al 45 Jumbo-locaties gestopt met tabaksverkoop

Supermarkt -  Jumbo bouwt de tabaksverkoop bij de servicebalies in de supermarkten langzaam verder af. Inmiddels zijn er zo’n 45 servicepunten zonder tabak, waarvan zo’n 25 verkooppunten bij franchisers. Supermarkten mogen nog tot 1 juli dit jaar tabak verkopen. Daarna moeten alle vestigingen vanwege een wettelijk verbod zijn gestopt.

Lees bericht

TotalEnergies Bijleveld eerste Circle K store in Nederland

Tankstation – Het TotalEnergies station Bijleveld aan de A12 ter hoogte van Harmelen is voorzien van het Circle K store concept en is hiermee de eerste in Nederland. In slechts zeven dagen is de shop volledig omgebouwd en zijn de wereldwijd succesvolle Shop-, Food-, Drinks- & Coffee-concepten van het merk Circle K gelanceerd.

Lees bericht



© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid