Regionaal project Orbisk ook in Barneveld van start
_1080_720_90.jpg)
Voedselverspilling - Alberto’s Italian in Barneveld, partner van cateringplatform Zakelijk Bezorgd, is de tweede locatie die meedoet aan het regionale project Orbisk in Regio Foodvalley. De gemeenten Ede, Veenendaal, Wageningen en Barneveld van Regio Foodvalley zetten de komende twee jaar twee Orbisk systemen in voor regionale horeca.
Orbisk is een weeg- en camerasysteem om inzicht te krijgen in voedselreststromen. Het slimme weegsysteem wordt ingezet bij professionele keukens om voedselverspilling terug te dringen. Zakelijk Bezorgd is een cateringplatform dat samen met diverse cateringbedrijven uit de regio zakelijke evenementen en caterings verzorgt. Zij werken samen met verschillende lokale cateraars. Duurzaamheid staat bij Zakelijk Bezorgd hoog in het vaandel. Aangesloten cateraars, zoals Alberto’s Italian, delen de duurzaamheidsdoelstellingen, zoals het terugdringen van voedselverspilling en het gebruiken van lokale en duurzame ingrediënten. René Krebber, directeur/ eigenaar van Zakelijkbezorgd.nl: “Door mee te doen met dit project komen wij onze duurzaamheidsbelofte na om onze cateringpartners te motiveren en ondersteunen om zo min mogelijk voedsel te verspillen en de ‘foodprint’ te verkleinen.”
Productiekeuken
Het Orbisk systeem is geplaatst in de productiekeuken (De Keukenploeg) van Alberto’s in Barneveld. Vanuit deze productiekeuken worden cateringen uitgeleverd en wordt er geproduceerd voor restaurants Alberto’s Italian Barneveld, Alberto’s Italian Nijkerk en BAS Beers and Steaks Barneveld. Lyanne van den Berg, eigenaar Alberto’s Italian: “Wij zijn ons bewust van onze verantwoordelijkheid om zo min mogelijk voedsel te verspillen.”
Slim meetsysteem
Regio Foodvalley startte samen met Orbisk een tweejarig project om voedselverspilling in professionele keukens (horeca, catering, zorginstellingen, opleidingen) te verminderen via monitoring en bewustwording. Orbisk is een slim systeem, bestaande uit een weegschaal en een camera met herkenningssoftware. Twee Orbisk-systemen gaan in de komende twee jaar acht restaurants, catering en instellingen helpen om 20 tot 50% voedselverspilling te verminderen. De systemen worden telkens zes maanden op een horecalocatie geplaatst. Op 9 januari startte Rijn IJssel Vakschool Wageningen met de eerste slimme weegschaal. In de zomer gaan deze systemen weer naar twee andere horecabedrijven.
Bron: Foodvalley/@FoodClicks
Auteur: Steffen van Beek
Gerelateerd nieuws
Koningin Máxima bezoekt Food Rescue Center InstockMarket
Voedselverspilling – Hare Majesteit Koningin Máxima heeft deze week een werkbezoek gebracht aan het Food Rescue Center van InstockMarket in Diemen. Dit bezoek maakt deel uit van een reeks werkbezoeken die de koningin aflegt in het kader van duurzaamheid en circulariteit.
Lees bericht‘Crisp geeft niet wenselijke producten uit kerstpakket tweede kans’
Voedselverspilling – De helft van de producten die mensen aantreffen in hun kerstpakket worden weggegooid of belanden voor eeuwig in de voorraadkasten. Dat blijkt uit een consumentenpeiling van onderzoeksbureau YouGov (voorheen GfK). %). Naar schatting van YouGov gaat het om honderdduizenden producten per jaar. Online supermarkt Crisp vindt dat zonde en gaat de producten verzamelen.
Lees berichtScaleup Orbisk haalt €8 miljoen op om internationaal te gaan
Voedselverspilling - Orbisk, een Nederlandse scaleup die bezig is met het tegengaan van voedselverspilling, heeft meer dan acht miljoen euro opgehaald met een oversubscribed Series A venture capital investeringsronde. Het geld wordt ingezet voor het verder ontwikkelen van AI-technologie en buitenlandse expansie.
Lees berichtAlbert Heijn zet ‘kijk, ruik en proef-logo op verpakkingen
Supermarkt - Vanaf donderdag gebruikt Albert Heijn als eerste supermarkt het kijk, ruik en proef-logo op verpakkingen. Albert Heijn eigenmerk magere en volle yoghurt en karnemelk zijn de eerste producten met dit nieuwe logo.
Lees berichtSUNT bananenbrood en donuts populair bij Sodexo
Catering – De bedrijfsrestaurants van Sodexo Nederland zijn tegenwoordig voorzien van de single slice bananenbrood en donuts Lemon Poppyseed en Caramel Pecan van SUNT. Volgens de cateraar zijn de producten populair onder de gasten door de smaak. Dat deze producten ook nog de enorme verspilling van bananen tegengaan is extra winst.
Lees berichtRotterdams Urban Winery lanceert wijn van geredde druiven
Wijn - Met de lancering van Rotterdam Urban Winery's eerste circulaire wijnen heeft het merk een revolutionaire stap gezet in de wereld van duurzame wijnproductie en het tegengaan van voedselverspilling. Deze wijnen, gemaakt van tafeldruiven die anders in de afvalbak zouden belanden, zetten een nieuwe standaard voor duurzaamheid en innovatie in wijnproductie.
Lees bericht