Regionaal project Orbisk ook in Barneveld van start


Vlnr: Elroy van de Pol, chef van De Keukenploeg, Lyanne van den Berg, eigenaar Alberto's Italian, Jolanda de Heer, wethouder gemeente Barneveld, Olivier van Gelderen van Orbisk en René Krebber, Zakelijk Bezorgd

Voedselverspilling - Alberto’s Italian in Barneveld, partner van cateringplatform Zakelijk Bezorgd, is de tweede locatie die meedoet aan het regionale project Orbisk in Regio Foodvalley. De gemeenten Ede, Veenendaal, Wageningen en Barneveld van Regio Foodvalley zetten de komende twee jaar twee Orbisk systemen in voor regionale horeca.

Orbisk is een weeg- en camerasysteem om inzicht te krijgen in voedselreststromen. Het slimme weegsysteem wordt ingezet bij professionele keukens om voedselverspilling terug te dringen. Zakelijk Bezorgd is een cateringplatform dat samen met diverse cateringbedrijven uit de regio zakelijke evenementen en caterings verzorgt. Zij werken samen met verschillende lokale cateraars. Duurzaamheid staat bij Zakelijk Bezorgd hoog in het vaandel. Aangesloten cateraars, zoals Alberto’s Italian, delen de duurzaamheidsdoelstellingen, zoals het terugdringen van voedselverspilling en het gebruiken van lokale en duurzame ingrediënten. René Krebber, directeur/ eigenaar van Zakelijkbezorgd.nl: “Door mee te doen met dit project komen wij onze duurzaamheidsbelofte na om onze cateringpartners te motiveren en ondersteunen om zo min mogelijk voedsel te verspillen en de ‘foodprint’ te verkleinen.”

Productiekeuken

Het Orbisk systeem is geplaatst in de productiekeuken (De Keukenploeg) van Alberto’s in Barneveld. Vanuit deze productiekeuken worden cateringen uitgeleverd en wordt er geproduceerd voor restaurants Alberto’s Italian Barneveld, Alberto’s Italian Nijkerk en BAS Beers and Steaks Barneveld. Lyanne van den Berg, eigenaar Alberto’s Italian: “Wij zijn ons bewust van onze verantwoordelijkheid om zo min mogelijk voedsel te verspillen.”

Slim meetsysteem

Regio Foodvalley startte samen met Orbisk een tweejarig project om voedselverspilling in professionele keukens (horeca, catering, zorginstellingen, opleidingen) te verminderen via monitoring en bewustwording. Orbisk is een slim systeem, bestaande uit een weegschaal en een camera met herkenningssoftware. Twee Orbisk-systemen gaan in de komende twee jaar acht restaurants, catering en instellingen helpen om 20 tot 50% voedselverspilling te verminderen. De systemen worden telkens zes maanden op een horecalocatie geplaatst. Op 9 januari startte Rijn IJssel Vakschool Wageningen met de eerste slimme weegschaal. In de zomer gaan deze systemen weer naar twee andere horecabedrijven.

Bron: Foodvalley/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Minder verspilling brood en banket blijkt uit NVB Monitor

Voedselverspilling – Brood is het product dat het meest wordt verspild. Dat komt vooral omdat het een dagvers product is. Daarom zet de Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij (NVB) zich in om de reststromen en verspilling in de keten inzichtelijk te maken, zodat ze gericht kunnen werken aan reductie. En met resultaat, zo laat de NVB weten. Op basis van de...

Lees bericht


Orbisk bestaat 5 jaar en heeft inmiddels 737.520 kilo voedsel gered

Voedselverspilling - Orbisk, een Nederlandse scale-up die zich inzet voor een duurzamer voedselsysteem, bestaat vijf jaar. Het jubileum wordt gevierd met de lancering van een Impact Report. Uit dit eerste rapport blijkt onder andere dat Orbisk wereldwijd 737.520 kilo voedsel heeft gered uit de afvalbak, wat neerkomt op zo'n 1,6 miljoen maaltijden.

Lees bericht

Orbisk en Accor-hotels streven naar halvering voedselverspilling

Voedselverspilling - Accor Group is één van de eerste grote hotelketen die haar wereldwijde voedselverspilling actief gaat terugdringen. In een samenwerking met de voedselafvalmonitor van Orbisk gaat de hotelorganisatie in honderden Accor hotels de komende maanden een start maken met het tegengaan van voedselverspilling. Die slimme technologie moet chefs helpen hun voedselafval te meten en met de helft terug te...

Lees berichtInstockMarket ontvangt B Corp-certificering

Certificering - InstockMarket, de duurzame horecagroothandel, laat weten dat het bedrijf officieel een B Corp is. Om deze erkenning te verdienen, moet een organisatie voldoen aan strenge normen op het gebied van sociale en ecologische duurzaamheid.

Lees bericht
© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid