Restproducten koffie krijgen tweede leven als olie en kleurstof


Koffie van Pelican Rouge / Foto bij: Pelican Rouge

Verduurzamen – Foodtechbedrijf Selecta en dochterbedrijf Pelican Rouge Coffee Roasters verwerken via het Nederlandse bedrijf Caffe Inc. de restproducten van hun koffieproducten. Koffiepigment en -olie worden gebruikt in onder meer de textiel-, beauty- en voedingsindustrie als grondstof.

Beide bedrijven leveren hun koffiedik en – bonen  al sinds 2022 aan Caffe Inc., dat als bedrijf gespecialiseerd is in het hergebruik en upcycling van restproducten uit de koffieketen.  Naar aanleiding van World Environment Day vragen Selecta en Pelican Rouge aandacht voor deze verwerking. Want van alle koffiebonen die wereldwijd verwerkt worden, belandt slechts 20% in een drinkbare kop koffie. Caffe Inc. zet zich in om de 80% aan restproduct in de koffieketen te upcyclen tot een duurzame grondstof, in de vorm van olie en kleurstof. Die winnen ze uit de koffiedik en ongebruikte koffiebonen, aangeleverd door koffiebranderij Pelican Rouge Coffee Roasters en Selecta.

Caffe Inc. werd opgericht door Evaluna Marquez uit Costa Rica, die als CTO nog steeds actief is binnen het bedrijf. Vanuit haar scheikundige achtergrond ontwikkelde ze een innovatieve toepassing waarbij olie en pigment gewonnen worden uit de reststroom van de koffieketen. Deze koffie-olie wordt gebruikt in huid- en haarproducten en als aroma in de voedingsindustrie. Het pigment dient dan weer als kleurstof voor het verven van textiel in bruintinten.

Tweede leven

Momenteel bevindt Caffe Inc. zich in een upscalefase met een eigen productielocatie in Amsterdam-Noord. “We winnen onze olie uit koffiedik en uit koffiebonen die ongeschikt zijn om koffie van te maken”, geeft huidige CEO Marie Claire Zernitz van Caffee Inc. aan. “De olie is een restproduct, waarvoor geen aparte plantages nodig zijn om deze te produceren. Dat voorkomt ontbossing en draagt bij aan een duurzamer productieproces. In plaats van achtergebleven koffiedik te verbranden of te vergisten, krijgt het een tweede leven als grondstof voor producten, waaronder zeep en haarproducten.”

“De samenwerking met Caffe Inc. past perfect bij onze duurzaamheidsdoelen, waarbij we proberen om het afval binnen de koffieketen terug te dringen”, aldus Roxanne van Straalen, Sustainability Officer bij Pelican Rouge Coffee Roasters. “Zelf dringen we ons afval terug door te kiezen voor verpakkingen uit monomateriaal, die efficiënter gerecycled kunnen worden. Dankzij Caffe Inc. krijgen ook de restproducten uit het koffieproductieproces een tweede leven.”

Bron: Selecta/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Hajé komt met eigen huismerk koffiebonen voor thuis

Restaurants – Hajé Hotels & Restaurants komt met een eigen merk koffiebonen voor consumenten. Het gaat om de koffiebonnen van de koffie die ook in de restaurants wordt geschonken. Het private label werd vrijdag door operationeel directeur Michiel van Wolferen-van Dijk van Hajé gelanceerd bij Hajé Restaurant Nieuwegein.

Lees bericht


Dunkin’ lanceert ‘smartfridge koffie en donuts station’

Shopconcept – Koffie- en donutconcept Dunkin’ presenteert samen met Selecta, Alpro en Monin ‘De World of Dunkin’, een volgens het bedrijf ‘slimme verkoopoplossing met koffie, ijsdranken, Dunkin’ donuts, merchandise en andere producten’. De eerste units zijn reeds ontwikkeld en de primeur is voor Hotel Gorinchem van Van der Valk International, de belangrijkste belanghebbende in Dunkin’.

Lees bericht

Selecta ziet Shop & Go-concepten in 2024 doorbreken

Shopformat - Selecta ziet onbemande Shop & Go-concepten en nieuwe betaalopties als alternatief voor cafetaria’s en shops definitief doorbreken. Als leverancier van koffie- en voedingsautomaten verwacht het bedrijf dat slimme foodtech-toepassingen in 2024 verder zullen doorbreken. Vooral onbemande minimarkets zijn volgens het bedrijf aan een opmars bezig in onder meer ziekenhuizen en aan laadstations voor elektrische autos.

Lees bericht

Selecta en Vitamin Well gaan samenwerken in Europa

Samenwerking - Vendingspecialist Selecta en Vitamin Well, leverancier van functionele dranken en proteïnerepen, gaan samenwerken op de Europese markt. Selecta gaat in de automaten het aanbod gezonde producten uitbreiden met de producten van Vitamin Well

Lees bericht


© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid