Rutte spreekt steun uit aan horeca en zoekt naar openingsmogelijkheden


McDonald's was een van de eerste restaurants die een 'coronaveilige' testlocatie inrichtte in een vestiging in Arnhem

Politiek – Minister-president Mark Rutte heeft in een gesprek met Koninklijke Horeca Nederland (KHN) zijn steun uitgesproken aan de ondernemers en medewerkers in de horeca en aangegeven dat hij in gezamenlijkheid met de sector wil kijken naar gefaseerde openingsmogelijkheden in december. Voor eind volgende week neemt hij een beslissing over de opening van de horeca voor kerst.

Als ‘grootverbruiker van de horeca’ zag Rutte dat tijdens de coronaperiode veel horecaondernemers hun uiterste best hadden gedaan in het tegengaan van de bestrijding van het coronavirus. Ook ziet hij dat de besluiten over het dicht moeten van de horeca enorme gevolgen heeft voor de ondernemers en hun medewerkers. Maar de sluiting van de horeca heeft veel meer gevolgen, ook voor de mensen die er gebruik van maken en voor het veiligheidsgevoel van mensen in de binnensteden.

In de videoboodschap die Rutte uitsprak tijdens het gesprek met Robèr Willemsen en KHN-directeur Dirk Beljaarts hoopte hij ook snel perspectief te kunnen bieden aan horecaondernemers. KHN toonde zich na afloop van het gesprek iets meer gerustgesteld over de aandacht en zorg die het kabinet heeft voor de horecasector.

57 procent omzetdaling

KHN benadrukte nogmaals dat de horeca het als gevolg van (de verlenging) van de coronamaatregelen enorm moeilijk heeft en dat veel ondernemers door hun reserves heen zijn. Zij wezen Rutte er op dat de omzet in het tweede kwartaal van dit jaar met 57 procent daalde ten opzichte van een jaar eerder. Volgens KHN is aanvullende financiële steun voor de sector noodzakelijk en moet de horeca ook perspectief worden geboden.

Inmiddels heeft KHN samen met een aantal ministeries plannen ontwikkeld om op 25 verschillende horecalocaties te testen of naleving van alle coronabeperkingen op verantwoorde wijze mogelijk is. Die testen worden uitgevoerd door TNO en het RIVM bij restaurants, cafés en hotels. De locaties worden nu op basis van aanmeldingen vanuit de sector zelf geselecteerd. De namen van die locaties worden vooralsnog niet bekend gemaakt omdat de locaties ook niet 'publiek toegankelijk' zijn. Wanneer getart kan worden met de testen is nog onduidelijk. KHN hoopt daar binnenkort iets meer over te kunnen zeggen. Als de testen goed verlopen wordt gekeken naar een verdere gefaseerde opening van de horeca.

Duidelijkheid over Kerst

Volgens KHN heeft de minister-president de oproep voor extra steun begrepen. En ook Rutte erkent dat het slimme plan nodig is om de horeca te openen. Voor eind volgende week verwacht hij duidelijkheid te kunnen laten weten of de horeca voor de kerst open kan.

(Latste update 12-11-2020, 10.33 uur)

Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Schiphol opent met Avolta nieuw horecaconcept Salon

Luchthaven – Schiphol heeft in samenwerking met travel retailer Avolta (voorheen HMSHost) twee nieuwe horecaconcepten geopend in Lounge 1 op de luchthaven. Salon, geïnspireerd door de grachten en terrassen van Amsterdam, bestaat uit een Grand Café en Deli.

Lees bericht


Compass Group nieuwe horecapartner WEC

Catering - Compass Group Nederland en het WEC (Werelderfgoedcentrum Waddenzee) gaan een samenwerking aan. Als de nieuwe horecapartner van het WEC zal Compass Group Nederland een bijzonder horecaconcept ontwikkelen dat de schoonheid en het belang van het Waddengebied weerspiegelt.

Lees bericht


CIRFOOD nieuwe cateraar Evides Waterbedrijf

Catering - Evides is na Vitens het tweede waterbedrijf in het portfolio van CIRFOOD. De cateraar uit Hoofddorp breidt hiermee het portfolio in het B&I segment wederom verder uit.  Evides heeft CIRFOOD als nieuwe horecapartner gecontracteerd voor zowel de restaurant als de banqueting voor de locaties Kralingen en Spijkenisse.

Lees bericht


Eventseizoen 2024 geopend met fors meer eventcateraars

Analyse – In april start het evenementenseizoen en volgens cijfers van de Kamer van Koophandel is het aantal fors gegroeid. Het gaat dan om cateringpartijen die zowel festivals, bruiloften, verjaardagen en andere feesten verzorgen. Het handelsregister van de KvK telde er in het eerste kwartaal van 2024 ruim 27.000, dat zijn er bijna 16.000 meer dan vijf jaar geleden, een stijging van 133%.

Lees bericht

Foodsector bewust van invloed Gen-Z maar actie blijft uit

Onderzoek – In de foodsector is meer dan de helft (63%) zich ervan bewust dat Gen-Z andere behoeftes en wensen heeft op het gebied van buitenshuis eten. Toch past niet iedereen zich direct aan op de opkomst van met name Gen-Z. Dit blijkt uit onderzoek van de GROUP7 Professional Community onder respondenten uit Nederland (443), uit de segmenten Horeca, Fastservice en Catering, dat...

Lees bericht



© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid