SPA klimaatneutraal en zet volgende stap in recyclen


Frisdranken – SPA heeft sinds kort de mineraalwaters en frisdranken officieel klimaatneutraal. Het bedrijf ontving daarvoor het internationaal erkende CO2-neutraal label. Daarmee heeft SPA de doelstelling gerealiseerd die het bedrijf zichzelf in 2010 stelde, maar een nieuw uitdagend doel voor 2030 ligt inmiddels vast. Ook zet het bedrijf een volgende stap met recyclen.

SPA wist in tien jaar tijd de uitstoot van broeikasgassen met 50% per liter product terug te brengen. Daarnaast investeert het bedrijf in projecten waarmee andere landen hun uitstoot kunnen terugdringen. Per saldo is het effect van een fles op het klimaat daardoor geneutraliseerd. Een belangrijke mijlpaal, maar de ambities reiken verder. ‘Als producent van natuurlijk mineraalwater weten wij als geen ander hoe afhankelijk we zijn van de natuur’, zegt Bart Peeters, general manager van Spadel Benelux. ‘Klimaatverandering is een van de grote bedreigingen voor de natuur en onze samenleving, dus hechten wij er groot belang aan om die tegen te gaan’.

Maatregelen

Om de doelstelling te realiseren heeft SPA tal van maatregelen genomen , zoals het installeren van 10.000 zonnepanelen, zijn de bottelarij en kantoren overgeschakeld op LED-verlichting en wordt groene elektriciteit ingekocht. Ook he verpakkingsmateriaal is verminderd en is het bedrijf gestopt met het verkopen in blikjes. Bovendien werkt SPA met lokale leveranciers (meer dan 90% bevindt zich op minder dan 500 km afstand) en verkoopt bijna al zijn producten in een gebied tot maximaal 500 km van de bron. Het aantal transportkilometers is verder beperkt door onder meer langere vrachtwagens te gebruiken.

Nieuwe ambities

Het CO2-neutraal label is voor het bedrijf een mijlpaal, maar de ambitie rijkt verder. De komende 10 jaar wil Spadel, het moederbedrijf van SPA, de emissies van CO2 in de keten met nog eens 42% terugdringen. De ambitie is om uiteindelijk in 2050 geen eigen emissies meer te veroorzaken. Een belangrijke stap hierbij is het verder verminderen van de hoeveelheid verpakkingsmateriaal, dat bovendien volledig uit gerecycled materiaal zal bestaan.

Recyclen

SPA heeft de ambitie om in 2025 100% van de op de markt gebrachte flessen weer terug te krijgen. Daarom is het bedrijf op zoek naar innovatieve en creatieve manieren om onze flessen in te zamelen en het bewustzijn van consumenten over inzameling en recycling te vergroten. Het bedrijf heeft zich in Nederland uitgesproken voor statiegeld en voor de Belgische markt heeft het samen met het bedrijf GuestCam een recyclingmachine ontwikkeld om consumenten te activeren hun flesje op de juiste manier te recyclen.

Het prototype van deze machine wordt op dit moment getest op het hoofdkantoor in Brussel. Na het testen zal de machine ingezet worden als activatie van de merken bij klanten in de Out-of-homemarkt, zoals cateringbedrijven, bioscopen en beursgebouwen. Gesprekken daarover lopen. De machine, die in eerste instantie in België zal worden ingezet, kan alle PET-flesjes verwerken, ook flesjes van andere merken. De snippers gerecycled plastic die uit de machine komen zijn alleen niet meer geschikt om nog een keer te gebruiken voor drankverpakkingen vanwege zeer strenge veiligheid- en kwaliteitseisen. Wel kunnen de snippers gebruikt worden voor andere toepassingen, zoals zonnebrillen.

Bron: SPA/@FoodClicks

De plastic schredder van Spadel

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Lagardère gaat drie ‘healthy’ Natoo-winkels openen op NS-stations

Reizigersconcept - Lagardère Travel Retail, de Franse winkelorganisatie met verschillende retailformules in Nederland, waaronder cafetariaformule Smullers, opent dit jaar drie winkels met het eigen eetconcept Natoo. Een concept gericht op gezonde voeding in een 110% CO2 klimaat positieve fast-casual eetgelegenheid. De drie geplande locaties komen op de stations Rotterdam CS, Den Haag CS en Leiden CS.

Lees berichtinnocent sap- en smoothieflessen voortaan in statiegeldsysteem

Statiegeld- De sap- en smoothieflessen van innocent maken voortaan deel uit van het Nederlandse statiegeldsysteem. Dat heeft het merk na veel lobbyen en campagne voeren voor elkaar gekregen. De flesjes van innocent waren al volledig recyclebaar, maar op deze manier hoopt het bedrijf dat nog meer flessen gerecycled worden.

Lees bericht

Chocoladehuis Guylian verduurzaamt duty free assortiment

Chocolade - Het Belgische chocolademerk Guylian, bekend van het klassieke zeebanket, lanceert een vernieuwd duty free assortiment. Ook de Master’s Selection is in een geheel nieuw, duurzaam jasje gestoken. De vernieuwde collecties zullen vanaf half oktober verkrijgbaar zijn binnen de travel retail kanalen en duty free shops.

Lees bericht


Finse Paulig opent klimaatneutrale tortillafabriek in België

Tex Mex – Vorige week heeft het Finse familiebedrijf Paulig een nieuwe tortillafabriek geopend in België. Dit betekent een belangrijke mijlpaal om aan de groeiende vraag van Tex Mex-producten in Europa te voldoen. De klimaatneutrale, moderne fabriek is gebouwd naast de bestaande faciliteiten van Paulig in Roeselare, België. De fabriek produceert tortilla’s voor Santa Maria, Poco Loco en private label.

Lees bericht
© 2023 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid