SPA klimaatneutraal en zet volgende stap in recyclen


Frisdranken – SPA heeft sinds kort de mineraalwaters en frisdranken officieel klimaatneutraal. Het bedrijf ontving daarvoor het internationaal erkende CO2-neutraal label. Daarmee heeft SPA de doelstelling gerealiseerd die het bedrijf zichzelf in 2010 stelde, maar een nieuw uitdagend doel voor 2030 ligt inmiddels vast. Ook zet het bedrijf een volgende stap met recyclen.

SPA wist in tien jaar tijd de uitstoot van broeikasgassen met 50% per liter product terug te brengen. Daarnaast investeert het bedrijf in projecten waarmee andere landen hun uitstoot kunnen terugdringen. Per saldo is het effect van een fles op het klimaat daardoor geneutraliseerd. Een belangrijke mijlpaal, maar de ambities reiken verder. ‘Als producent van natuurlijk mineraalwater weten wij als geen ander hoe afhankelijk we zijn van de natuur’, zegt Bart Peeters, general manager van Spadel Benelux. ‘Klimaatverandering is een van de grote bedreigingen voor de natuur en onze samenleving, dus hechten wij er groot belang aan om die tegen te gaan’.

Maatregelen

Om de doelstelling te realiseren heeft SPA tal van maatregelen genomen , zoals het installeren van 10.000 zonnepanelen, zijn de bottelarij en kantoren overgeschakeld op LED-verlichting en wordt groene elektriciteit ingekocht. Ook he verpakkingsmateriaal is verminderd en is het bedrijf gestopt met het verkopen in blikjes. Bovendien werkt SPA met lokale leveranciers (meer dan 90% bevindt zich op minder dan 500 km afstand) en verkoopt bijna al zijn producten in een gebied tot maximaal 500 km van de bron. Het aantal transportkilometers is verder beperkt door onder meer langere vrachtwagens te gebruiken.

Nieuwe ambities

Het CO2-neutraal label is voor het bedrijf een mijlpaal, maar de ambitie rijkt verder. De komende 10 jaar wil Spadel, het moederbedrijf van SPA, de emissies van CO2 in de keten met nog eens 42% terugdringen. De ambitie is om uiteindelijk in 2050 geen eigen emissies meer te veroorzaken. Een belangrijke stap hierbij is het verder verminderen van de hoeveelheid verpakkingsmateriaal, dat bovendien volledig uit gerecycled materiaal zal bestaan.

Recyclen

SPA heeft de ambitie om in 2025 100% van de op de markt gebrachte flessen weer terug te krijgen. Daarom is het bedrijf op zoek naar innovatieve en creatieve manieren om onze flessen in te zamelen en het bewustzijn van consumenten over inzameling en recycling te vergroten. Het bedrijf heeft zich in Nederland uitgesproken voor statiegeld en voor de Belgische markt heeft het samen met het bedrijf GuestCam een recyclingmachine ontwikkeld om consumenten te activeren hun flesje op de juiste manier te recyclen.

Het prototype van deze machine wordt op dit moment getest op het hoofdkantoor in Brussel. Na het testen zal de machine ingezet worden als activatie van de merken bij klanten in de Out-of-homemarkt, zoals cateringbedrijven, bioscopen en beursgebouwen. Gesprekken daarover lopen. De machine, die in eerste instantie in België zal worden ingezet, kan alle PET-flesjes verwerken, ook flesjes van andere merken. De snippers gerecycled plastic die uit de machine komen zijn alleen niet meer geschikt om nog een keer te gebruiken voor drankverpakkingen vanwege zeer strenge veiligheid- en kwaliteitseisen. Wel kunnen de snippers gebruikt worden voor andere toepassingen, zoals zonnebrillen.

Bron: SPA/@FoodClicks

De plastic schredder van Spadel

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

‘Wegwerpbekers op festivals duurzaam en toegestaan’

Festivals – “Veel organisatoren van festivals en evenementen denken dat plastic wegwerpbekers per 1 januari verboden zijn, maar dat is niet waar. Wegwerpbekers zijn soms zelfs duurzamer dan herbruikbare bekers.” Dat zegt Bert Hengeveld van internationaal verpakkingsproducent Bordex Group.

Lees bericht


RIVM ziet suikerinname door frisdranken snel dalen

Onderzoek - De totale suikerinname is in de periode 2019-2021 met 10,2% gedaald; dat is voor het grootste deel dankzij de daling van het suikergehalte in niet-alcoholische dranken. Nederlanders krijgen op die manier steeds minder suiker binnen via non-alcoholische dranken, zo blijkt uit een vorige week gepubliceerde Voedselconsumptiepeiling 2019-2021 (VCP) van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Lees bericht

Ook Coca-Cola en Too Good To Go bundelen krachten

Voedselverspilling – Coca-Cola in Nederland en Too Good To Go gaan samenwerken. Eind vorig jaar startte de Too Good To Go-app met het aanbieden van Magic Pakketten die door PostNL thuis geleverd worden. Het gaat om pakketten met producten die om verschillende redenen niet meer geleverd kunnen worden, maar die voor consumenten nog lang genoeg houdbaar zijn. Voortaan maken enkele producten...

Lees bericht

Vrumona introduceert drie Royal Club Mocktails

Introductie - Alcoholvrij is al een grote trend in zowel bier als sterke drank, maar het aanbod in frisdranken is nog beperkt. Vrumona speelt hier op in met de introductie van Royal Club Mocktails in de klassieke smaken Gin Tonic, Mojito en Ginger Mule. Zonder alcohol en zonder suiker.

Lees bericht


© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid