'Wegwerpbekers op festivals duurzaam en toegestaan'


Wegwerpbekers op festivals toegestaan, mits ze worden verzameld en gerecycled / Foto bij: Giovanni Bholai

Festivals – “Veel organisatoren van festivals en evenementen denken dat plastic wegwerpbekers per 1 januari verboden zijn, maar dat is niet waar. Wegwerpbekers zijn soms zelfs duurzamer dan herbruikbare bekers.” Dat zegt Bert Hengeveld van internationaal verpakkingsproducent Bordex Group.

Bordex is een van de grootste leveranciers van verpakkingen op festivals. Hengeveld merkt dat er veel onduidelijkheid is over de vraag wat nu wel en wat nu niet is toegestaan als het gaat om bekers die gebruikt worden op festivals. Vel organisatoren denken volgens Hengeveld dat plastic wegwerp bekers niet meer zijn toestaand, maar dat klopt niet. Als bekers voor ruim 90 procent worden ingezameld en gerecycled, kunnen die gewoon ingezet worden.

Gesloten of open festivals

Bordex levert zowel zachtplastic wegwerpbekers als hardplastic herbruikbare bekers. Het bedrijf in Apeldoorn heeft dus geen belang bij de keuze die organisatoren maken. Wel ergert Bordex zich aan de eenzijdige, verkeerde informatie over de nieuwe regels en over de duurzaamheid van beide systemen. Hengeveld: “Wie Googlet op ‘wegwerpbekers’ ziet alleen maar berichten in de media die vertellen dat wegwerpbekers sinds 1 januari 2024 in principe verboden zijn op zogeheten gesloten festivals en evenementen. Dat zijn sportwedstrijden, popfestivals en andere evenementen met een fysieke omheining en toegangscontrole. Maar dat is maar het halve verhaal. Wie de regels van het ministerie van I en W leest, ziet dat zogeheten open evenementen - van dorpsfeesten tot kermissen, van koningsdag tot carnaval - gewoon wegwerpbekers mogen blijven gebruiken. Al moet daar wel een toeslag per beker voor betaald worden. Ook bij gesloten evenementen mag dat, mits minimaal 75 procent van alle bekers ingezameld en gerecycled wordt.”

Inzamelingssystemen

Voor dat inzamelen zijn verschillende bewezen systemen voor bedacht, die bezoekers via inzamelboxen, afvalcontainers en duidelijke instructies stimuleren om bekers in te leveren. Aangezien tegenwoordig bijna alle festivals en evenementen met een statiegeldmuntje werken, leveren bezoekers vanzelf de meeste bekers in. Met die systemen worden net zulke goede resultaten bereikt als met de harde herbruikbare bekers. Dit is in 2023 getest op grote popfestivals zoals Tomorrowland, Rock Werchter en Intents en bij voetbalwedstrijden in de Eredivisie. Daar werd 90 procent van de wegwerkbekers ingezameld. Een recyclingbedrijf maakt er daarna weer nieuwe bekers van.

Lineair proces

Uit ervaringen bij Bordex blijkt verder dat van de harde herbruikbare bekers gemiddeld 15 tot 20 procent na het eerste evenement niet meer bruikbaar is, uitvalt of kwijtraakt. Die bekers zijn gemaakt van nieuw plastic en worden na gebruik verbrand of gerecycled tot laagwaardig producten zoals bermpaaltjes. Dit heet volgens Hengeveld een verlengd lineair proces. Bij wegwerpbekers valt gemiddeld 10 procent uit, maar die worden voor 100 procent gerecycled tot nieuwe bekers. Omdat Nederland in 2050 volledig circulair wil zijn en in 2030 al 55 procent minder primaire grondstoffen wil gebruiken, is recycling van plastic essentieel om die doelen te halen. Op basis hiervan heeft wegwerp plastic dus de voorkeur.

Afvalberg

Life Cycle Analyse ( LCA ) uit 2020, dat de milieu-impact tijdens de hele cyclus van beide producten beoordeelt, kon desondanks geen winnaar aanwijzen. Sindsdien is het recyclingspercentage van wegwerpbekers echter fors gestegen. “Bovendien zijn hardplastic bekers fors zwaarder, dus daarvan wordt de plastic afvalberg groter”, aldus Hengeveld. Bordex stelt dan ook dat nieuw LCA-onderzoek door een onafhankelijk instituut nodig is om beide systemen goed met elkaar te kunnen vergelijken.

Juiste plastic

Voor grote festivals zijn recyclebare wegwerpbekers qua duurzaamheid vaak de meest geschikte optie, is de mening van Hengeveld. Maar hij voegt daaraan toe dat beide opties hun voordelen hebben. “Organisatoren moeten zelf de keus tussen de twee systemen kunnen maken. Maar belangrijk daarbij wel is dat er met alle deelnemende partijen goede afspraken worden gemaakt. Als je plastic inzamelt wil je het juiste plastic verzamelen en bijvoorbeeld niet de friet- en snackbakjes. Dan is het goed om daarover afspraken te maken met de ander foodleveranciers dat zij bijvoorbeeld hun producten aanleveren in karton, zodat er geen vervuiling komt in het plastic.”

Bron: Bordex/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Nespresso introduceert feloranje Travel Mug

Introductie - Nespresso viert Koningsdag met de introductie van de multifunctionele Travel Mug in een nieuwe koninklijke kleur. Daarnaast gaat het koffiemerk recepten aanbieden voor een warme koffieboost of een verkoelende koffiecocktail.

Lees bericht



Eventseizoen 2024 geopend met fors meer eventcateraars

Analyse – In april start het evenementenseizoen en volgens cijfers van de Kamer van Koophandel is het aantal fors gegroeid. Het gaat dan om cateringpartijen die zowel festivals, bruiloften, verjaardagen en andere feesten verzorgen. Het handelsregister van de KvK telde er in het eerste kwartaal van 2024 ruim 27.000, dat zijn er bijna 16.000 meer dan vijf jaar geleden, een stijging van 133%.

Lees bericht

Bakkerij Pré Pain gaat brood maken van biergraan

Samenwerking – Bakkerij Pré Pain en circulair innovator MaGie Creations gaan samenwerken en hun assortiment uitbreiden met een duurzaam broodconcept. Pré Pain gaat broodproducten maken van het biergraan van MaGie Creations, een restproduct uit het bierbrouwproces.

Lees bericht



TNO test voedselkeuzegedrag op Lowlands

Onderzoek – TNO en de Wageningse Universiteit (WUR) hebben op Lowlands gezamenlijk onderzoek gedaan naar het eetgedrag van festivalbezoekers. Het onderzoek maakt onderdeel uit van een breder onderzoek naar het eetgedrag van mensen, nu en in de toekomst.

Lees bericht



© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid