StatieHeld is nieuw inzamelingssysteem voor statiegeld


Ruben Autsema en zijn compagnon Quinten de Leeuw / Foto bij: StatieHeld

Statiegeld - De consument laten bijdragen aan duurzaamheid door het statiegeldsysteem eenvoudiger te maken. Dat is het doel van ondernemer Ruben Autsema. Om dat te realiseren ontwikkelde hij het initiatief StatieHeld.

Bij Statieheld draait het om geavanceerde recycle-automaten waar mensen gemakkelijk flesjes en blikjes in kunnen werpen voor het recyclen, maar ook het statiegeld direct digitaal terug ontvangen. De automaten moeten een alternatief zijn voor de automaten bij de supermarkten. De machines van StatieHeld moeten juist op de plekken komen te staan waar de consument de producten gebruikt: van bioscopen en pretparken tot (tank)stations en scholen.

Omslachtig

Hoe vaak heb je het al gehad?, schrijft de website Statiehelden. “ Je bent onderweg naar je werk, je hebt even een flesje of blikje gehaald. Nu moet je de hele dag je flesje bij je houden en mee naar huis nemen om het vervolgens in te leveren bij de supermarkt voor 15 cent.  Dit proces is omslachtig en onhandig”. StatieHeld gaat daar verandering in aanbrengen. Het doel van de automaten is om het inleveren van statiegeldproducten zo toegankelijk mogelijk maken, zodat de consument gemotiveerd wordt om mee te werken aan duurzaamheid.

Pilot

Eind mei start de eerste pilot, waarin de recyclebakken in gebruik worden genomen op de Wageningen Universiteit. De pilot is slechts een aftrap van het doel dat Autsema voor ogen heeft: recyclebakken door heel Nederland, op zoveel mogelijk plaatsen waar mensen blikjes en flesjes consumeren.

Bron: StatieHeld/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws




Steeds vaker worden flessen en blikjes ingeleverd

Statiegeld - Eén jaar na de invoering van statiegeld op blikjes, wordt op dit moment ongeveer 65% ingeleverd. Naar inschatting komt het inzamelpercentage voor alle plastic drankflessen, groot en klein, met én zonder statiegeld over 2023 op 71% uit. Dit is in lijn met de verwachting. Dat laat Verpact, voorheen Stichting Afvalfonds Verpakkingen, weten.

Lees bericht

TotalEnergies Bijleveld eerste Circle K store in Nederland

Tankstation – Het TotalEnergies station Bijleveld aan de A12 ter hoogte van Harmelen is voorzien van het Circle K store concept en is hiermee de eerste in Nederland. In slechts zeven dagen is de shop volledig omgebouwd en zijn de wereldwijd succesvolle Shop-, Food-, Drinks- & Coffee-concepten van het merk Circle K gelanceerd.

Lees bericht


Minder verspilling brood en banket blijkt uit NVB Monitor

Voedselverspilling – Brood is het product dat het meest wordt verspild. Dat komt vooral omdat het een dagvers product is. Daarom zet de Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij (NVB) zich in om de reststromen en verspilling in de keten inzichtelijk te maken, zodat ze gericht kunnen werken aan reductie. En met resultaat, zo laat de NVB weten. Op basis van de...

Lees bericht




© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid