Strandpaviljoens mogen van de minister van de winter blijven staan


Strandpaviljoen 't Gosje in Ouddorp

Strandpaviljoens – De strandexploitanten mogen in principe hun paviljoens laten staan deze winter. Voorwaarde is dat de waterschappen en kustgemeenten instemmen met het akkoord dat Minister Cora van Nieuwenhuizen op het verzoek van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) om de niet-permanente strandbedrijven de mogelijkheid te bieden hun locaties ook deze winter te mogen laten staan.

Het op- en afbouwen van de strandpaviljoens is een dure aangelegenheid voor veel strandexploitanten. Het laten staan van hun paviljoen scheelt daarom de ondernemers veel in de kosten. Vorig jaar mochten de strandondernemers hun paviljoen ook laten staan. Een verzoek dit voorjaar van KHN om het voor dit jaar ook toe te staan heeft recent telefonisch akkoord gekregen.

KHN is al vanaf het voorjaar in gesprek met betrokken instanties zoals Rijkswaterstaat, Unie van Waterschappen, VNG, Binnenlandse Zaken en Natuurbeheerorganisaties om toestemming te krijgen voor strandbedrijven om te mogen overwinteren. Een aantal van hen vroeg zich af waarom dit na afgelopen winter nu opnieuw nodig was: De horeca was immers weer open en er was toch financiële steun?, aldus KHN. In nauwe samenwerking met het bestuur van de Nederlandse Kust Vereniging (NKV) en met Strand Nederland heeft de belangenvereniging met behulp van aanvullend onderzoek, rekenvoorbeelden en met steun van VNO-NCW Minister van INW Cora van Nieuwenhuizen toch kunnen overtuigen. Haar goedkeuring was een voorwaarde voor alle andere betrokken instanties.

Verdere goedkeuring

Met deze goedkeuring zijn de paviljoenexploitanten er nog niet. Nu moeten ook de waterschappen, kustgemeentes en provincies individueel nog akkoord gaan met de overwintering in hun eigen regio. Ook daarover zijn KHN, NKV en Strand Nederland in gesprek en een aantal van hen heeft reeds aangegeven hier in beginsel positief tegenover te staan. KHn hoopt, samen met de andere partijen, dat na de goedkeuring van de Minister ook de andere waterschappen en gemeentes zullen instemmen en dat de strandbedrijven nu op korte termijn duidelijkheid krijgen.

Kosten afbraak en opbouw

Het jaarlijks afbreken aan het einde van het seizoen is onder andere van belang voor de kustveiligheid en het waterbeheer. De afbraak en opbouw gaan gepaard met hoge kosten. Normaal worden deze kosten ingecalculeerd. Maar door de coronacrisis met verplichte sluitingen en beperkende maatregelen hebben veel strandbedrijven hiervoor ook deze zomer geen reserves kunnen aanleggen. Afgelopen jaar maakten zo’n 130 niet-permanente strandbedrijven gebruik van deze mogelijkheid.

Bron: KHN/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Dirk Beljaarts neemt afscheid als Algemeen Directeur KHN

Persoonlijk – Dirk Beljaarts vertrekt nog voor de zomer na een periode van negen jaar bij Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Beljaarts begon zijn loopbaan bij KHN als lid van het Landelijk Bestuur en diende vervolgens de laatste vijf jaar als Algemeen Directeur. Hij vindt het nu voor een nieuwe uitdaging.

Lees bericht


Strandpaviljoenondernemers verwend met pizza bij opbouw

Strandpaviljoens - De strandpaviljoens zijn volop bezig met de start van het nieuwe seizoen. De tijdelijke locaties worden weer opgebouwd en de jaarrond paviljoens worden klaargemaakt voor het buitenseizoen. Dr. Oetker Professional speelde hierop in om een aantal van hen langs de Nederlandse kust te verrassen met warme pizza’s.

Lees bericht

Oud-bestuurders Booking.com en Ahold aan boord bij Amigos

Platform - Social platform Amigos heeft drie voormalige directeuren van Booking.com, Hyves en Ahold als investeerders aangetrokken, plus een bestuurslid KHN Amsterdam. De Amigos app heeft ruim 800.000 gebruikers, maar wil verder groeien. Ook internationaal. De nieuw aangetrokken investeerders gaan daarbij helpen.

Lees bericht

Nieuw huurcontract voor winkel- en horecapanden

Winkelpanden – Branche- en werkgeversorganisaties hebben een nieuwe Huurdersvariant’ van het ROZ-model gemaakt. In het ROZ zijn de verhuurders vertegenwoordigd. Het model moet huurcontractbesprekingen tussen partijen evenwichtiger maken en onwenselijke situaties voorkomen.

Lees bericht


Horeca akkoord met cao-onderhandelingsresultaat

Horeca - KHN is samen met FNV Horeca en CNV Vakmensen een nieuwe cao voor de horeca overeengekomen. Vandaag werd bekend dat de achterbannen akkoord zijn met het eerder bekendgemaakte onderhandelingsresultaat. Daarmee is de nieuwe Horeca-cao een feit. De nieuwe Horeca-cao gaat per 1 januari 2024 in en loopt tot en met 31 december 2024.

Lees bericht




© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid