Tour Culinair viert 40-jarig jubileum op Mallorca
_1080_655_90.jpg)
Jubileum – Tour Culinair, een horecanetwerkgroep waar ondernemers elkaar al fietsend inspireren, had onlangs het 40-jarig jubileum. Om het te vieren vertrok de groep van 1 tot en met 4 oktober naar het fietseiland Mallorca. Het weekend stond in het teken van bezoeken aan inspirerende horecaconcepten, gecombineerd met twee zware fietsritten op het bergachtige Spaanse eiland.
Voor de tweede keer in het 40-jarig bestaan van de Tour Culinair werd de rit niet in Nederland verreden. Mallorca staat bij veel wielrenners bekend als hét wielerparadijs. Ook op hospitality-gebied valt er veel inspirerends te beleven. Voorzitter Richard Francke, in het dagelijks leven directeur van de Koninklijke Industrieele Groote Club in Amsterdam: “De ondernemers hebben dit jaar extra getraind om het zware parcours aan te kunnen. Bijkomend voordeel is dat ze tijdens al die trainingsuren hun hoofd helemaal leeg konden maken”.
Sportief én zakelijk
Met 40 jaar is Tour Culinair een van de oudste netwerkplatforms in de horeca. In 1984 werd het peloton 'weggeschoten' door Prins Bernhard, ook Hans Wiegel en Erica Terpstra hebben die rol wel eens vervuld. Tegenwoordig zijn er vaak burgemeesters en profwielrenners bij de start of finish aanwezig. De leden van de Tour Culinair zijn beslissers in de gastrvijheidsbranche, die elkaar al fietsend inspireren. Volgens voorzitter Francke is sporten cruciaal voor ondernemers om binnen het eigen bedrijf tot goede prestaties te komen. “Sporten en ondernemen zijn in mijn ogen onlosmakelijk met elkaar verbonden, zeker in onze hectische bedrijfstak. In dit vak moet je lichamelijk en geestelijk fit zijn.”
Een ander belangrijk doel van de Tour Culinair is het uitwisselen van kennis. Francke: “Wij zijn een fietsende studieclub. Ondernemers nemen dagelijks talloze beslissingen: over investeringen, personeel, overnames, financiering, contracten, noem maar op. En dan hebben ze ook nog eens te maken met ingewikkelde regelgeving. Het helpt ontzettend als je hoort hoe een ander het doet. Een ritje op de fiets kan je zomaar een paar duizend euro opleveren.”
Oeuvre award
Tijdens het weekend werd routinier en tourvriend Rick Claus van Claus Company in het zonnetje gezet. Hij ontving uit handen van Tour Culinair voorzitter Richard Francke de Tour Culinair Oeuvre Award. Francke: “De altijd enthousiaste Rick Claus heeft als eigenaar van Claus Park Collection veel bereikt. Tijdens de vele ritten met Tour Culinair heeft hij de collega's weten te inspireren met zijn vele anekdotes”.
Naast de Tour Culinair wordt er jaarlijks een klasbaktrofee uitgereikt. Met deze prijs wil Tour Culinair het belang van overdragen van vakkennis in de horeca positief onder de aandacht brengen.
Bron: Tour Culinair/@FoodClicks
Auteur: Steffen van Beek
Gerelateerd nieuws
HANOS-ISPC Breda heropent met culinaire spektakel
Groothandel - HANOS-ISPC Breda heeft zijn vernieuwde vestiging feestelijk heropend. Actrice Nicolette van Dam verrichtte symbolisch de opening met een druk op de knop, waarna een uitgebreid culinair programma startte.
Lees berichtKoningin Máxima opent Verspillingsvrije Week 2025
Actieweek - Met de onthulling van het campagnebeeld gaf Koningin Máxima gisterochtend het officiële startsein voor de Verspillingsvrije Week 2025. Centraal dit jaar staat het thema houdbaarheid. Jongeren, professionals en ondernemers lieten tijdens de opening zien hoe zij verspilling tegengaan - thuis, in de horeca en in de voedselketen.
Lees berichtHoreca Academie trapt af met 85 nieuwe koksstudenten
Opleiding - De Horeca Academie is deze week officieel gestart met het nieuwe schooljaar. Maar liefst 85 koksstudenten begonnen aan hun eerste lesdag, verspreid over zes locaties: Rotterdam, Rijswijk, Zwolle, Houten, Amsterdam en voor het eerst Eindhoven. Daarmee groeit het landelijke bereik van de academie verder.
Lees berichtSVH Meestertour 2025 geeft inkijkje bij de topgastronomie
Meestertour - Op maandag 15 september 2025 vindt de zesde editie van de SVH Meestertour plaats. Voorafgaand aan de Week van de Horeca krijgen horecaprofessionals en studenten een unieke kans om achter de schermen mee te kijken bij drie SVH Meesters, samen goed voor vijf Michelinsterren.
Lees berichtGastvrij Rotterdam 2025 volledig volgeboekt
Vakbeurzen - De 12e editie van horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam is weken voor de opening al volledig volgeboekt. Vrijdagochtend werd de laatste stand gereserveerd, waarmee de beurs een nieuwe mijlpaal bereikt.
Lees berichtFaillissementsgraad horeca daalt, maar zorgen blijven
Analyse - De horeca blijft ook in juli de sector met de hoogste faillissementsgraad in Nederland. Hoewel het aantal faillissementen onder horecabedrijven flink is gedaald ten opzichte van vorig jaar, blijft het risico op faillissement in de branche aanzienlijk hoger dan in andere sectoren.
Lees bericht