Tweede Kamer stemt in met wetsvoorstel Franchise


Positie franchisenemers krijgt erkenning in nieuwe franchisewet. Foto: nieuwste Bakker Bart-concept

Wetgeving – De Tweede Kamer heeft vandaag ingestemd met het wetsvoorstel van staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat, dat een betere balans moet brengen in de verhouding tussen franchisenemer en franchisegever. De zogenaamde ‘franchisewet’ is tien jaar onderwerp van discussie geweest tussen diverse partijen.

Doel van het wetsvoorstel is de rol van de franchisenemer en franchisegever duidelijk te omschrijven en deze wettelijk te verankeren. Met name het Vakcentrum, de koepelorganisatie van zelfstandige supermarktondernemers heeft hier jarenlang voor gestreden. Patricia Hoogstraaten, directeur van het Vakcentrum is blij dat de positie van de franchisenemer erkenning krijgt en dat er, na jaren discussie, eindelijk een doeltreffende wet komt. Ze hoopt op snelle invoering van de wet, die daarvoor eerst nog door de Eerste Kamer moet worden goedgekeurd. “In de detailhandel zijn we al jarenlang bezig de positie van de franchisenemer te verbeteren. Zeker in de supermarktbranche werkt elke mkb-winkelier met een formule. Bij afwezigheid van specifieke wettelijke spelregels in de franchiserelatie werd het speelveld steeds ongelijker.”

Betere positie

In het wetsvoorstel van Keijzer zijn belangrijke verbeteringen voor de positie van de franchisenemers opgenomen. Alleen al de erkenning van franchise als samenwerkingsvorm, omdat er nu wetgeving voor is opgesteld. Zo wordt in de wet ook nadrukkelijk bepaald dat de franchisegever zowel voorafgaand aan als tijdens de overeenkomst alle informatie moet verstrekken die weloverwogen beslissingen van de (kandidaat)franchisenemer mogelijk maakt. “Daarbij is nu ook vastgelegd dat een potentiële franchisenemer zich kan laten adviseren door externe adviseurs. Daar krijgt de franchisenemer ook de tijd voor. Er is een bedenktermijn van vier weken.”

Instemming

Belangrijke pijler van de nieuwe wet is het instemmingsrecht van franchisenemers. “Franchisenemers krijgen een duidelijke stem bij wijzigingen in de formule met ingrijpende financiële consequenties. De franchisegever is dan verplicht het overleg aan te gaan met en instemming te vragen van de individuele franchisenemers of een vertegenwoordiging van franchisenemers. Dat maakt het overigens ook belangrijk dat franchisenemers zich goed organiseren.”

Met betrekking tot het beëindigen van de franchisesamenwerking wordt aangegeven dat al in de franchiseovereenkomst beschreven moet worden hoe de goodwill wordt bepaald. Ook worden strenge voorwaarden gesteld aan een beroep op een eventueel non-concurrentiebeding na de beëindiging van de relatie.

Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Slagersbeurs Slavakto onderdeel Vakbeurs Foodspecialiteiten

Vakbeurzen – De Nederlandse slagers krijgen weer een jaarlijkse vakbeurs. Stichting Slavakto heeft daartoe een overeenkomst gesloten met de Stichting Foodspecialiteiten Nederland, de organisator van de jaarlijkse Vakbeurs Foodspecialiteiten. Beide stichtingen bundelen hun krachten om een completere versbeurs te organiseren voor versspecialisten.

Lees bericht


Nieuw huurcontract voor winkel- en horecapanden

Winkelpanden – Branche- en werkgeversorganisaties hebben een nieuwe Huurdersvariant’ van het ROZ-model gemaakt. In het ROZ zijn de verhuurders vertegenwoordigd. Het model moet huurcontractbesprekingen tussen partijen evenwichtiger maken en onwenselijke situaties voorkomen.

Lees bericht

Mona Keijzer in gesprek met Amsterdamse horeca

Actie - Mona Keijzer, tweede op de lijst van de BBB, bracht vrijdag, tijdens de Dag van de Ondernemer, een bezoek aan de Amsterdamse horeca. Op deze dag worden ondernemers in het zonnetje gezet en wordt het belang van ondernemers voor Nederland nog eens extra benadrukt. Samen met horecaondernemers gingen Mona Keijzer en KHN in op thema’s, zoals arbeid,...

Lees bericht

Afscheid Harrie ten Have als voorzitter Vakcentrum

Persoonlijk - Harrie ten Have heeft na veertien jaar afscheid genomen als voorzitter van het Vakcentrum, de belangenvereniging voor zelfstandige detaillisten in food, non-food, fast moving consumer goods en franchisenemers. Voormalig Albert Heijn-franchiser Bram de Jong volgt hem op.

Lees bericht


Veel belangstelling bij start Vakbeurs Foodspecialiteiten

Vakbeurzen – Het was druk de eerst dag bij de beurs Foodspecialiteiten. De beurs die traditioneel veel bezocht wordt door (kaas)speciaalzaken krijgt tegenwoordig ook steeds meer bezoek vanuit foodservicebedrijven en zelfstandige retailers, zoals bakkers en slagers. Op elke stand liggen dan ook kwaliteitsproducten, waarmee je als bedrijf onderscheidend kunt zijn. Dit jaar zelfs internationaler dan ooit met producten uit Libanon...

Lees bericht
© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid