Tweede Kamer stemt in met wetsvoorstel Franchise


Positie franchisenemers krijgt erkenning in nieuwe franchisewet. Foto: nieuwste Bakker Bart-concept

Wetgeving – De Tweede Kamer heeft vandaag ingestemd met het wetsvoorstel van staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat, dat een betere balans moet brengen in de verhouding tussen franchisenemer en franchisegever. De zogenaamde ‘franchisewet’ is tien jaar onderwerp van discussie geweest tussen diverse partijen.

Doel van het wetsvoorstel is de rol van de franchisenemer en franchisegever duidelijk te omschrijven en deze wettelijk te verankeren. Met name het Vakcentrum, de koepelorganisatie van zelfstandige supermarktondernemers heeft hier jarenlang voor gestreden. Patricia Hoogstraaten, directeur van het Vakcentrum is blij dat de positie van de franchisenemer erkenning krijgt en dat er, na jaren discussie, eindelijk een doeltreffende wet komt. Ze hoopt op snelle invoering van de wet, die daarvoor eerst nog door de Eerste Kamer moet worden goedgekeurd. “In de detailhandel zijn we al jarenlang bezig de positie van de franchisenemer te verbeteren. Zeker in de supermarktbranche werkt elke mkb-winkelier met een formule. Bij afwezigheid van specifieke wettelijke spelregels in de franchiserelatie werd het speelveld steeds ongelijker.”

Betere positie

In het wetsvoorstel van Keijzer zijn belangrijke verbeteringen voor de positie van de franchisenemers opgenomen. Alleen al de erkenning van franchise als samenwerkingsvorm, omdat er nu wetgeving voor is opgesteld. Zo wordt in de wet ook nadrukkelijk bepaald dat de franchisegever zowel voorafgaand aan als tijdens de overeenkomst alle informatie moet verstrekken die weloverwogen beslissingen van de (kandidaat)franchisenemer mogelijk maakt. “Daarbij is nu ook vastgelegd dat een potentiële franchisenemer zich kan laten adviseren door externe adviseurs. Daar krijgt de franchisenemer ook de tijd voor. Er is een bedenktermijn van vier weken.”

Instemming

Belangrijke pijler van de nieuwe wet is het instemmingsrecht van franchisenemers. “Franchisenemers krijgen een duidelijke stem bij wijzigingen in de formule met ingrijpende financiële consequenties. De franchisegever is dan verplicht het overleg aan te gaan met en instemming te vragen van de individuele franchisenemers of een vertegenwoordiging van franchisenemers. Dat maakt het overigens ook belangrijk dat franchisenemers zich goed organiseren.”

Met betrekking tot het beëindigen van de franchisesamenwerking wordt aangegeven dat al in de franchiseovereenkomst beschreven moet worden hoe de goodwill wordt bepaald. Ook worden strenge voorwaarden gesteld aan een beroep op een eventueel non-concurrentiebeding na de beëindiging van de relatie.

Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws
Versbranches laten de kracht van speciaalzaak zien in tv-spot

Campagne –  “Vers en met liefde”; dat is de boodschap van een tv-spot die door een aantal samenwerkende versdetailhandelbranches wordt gelanceerd. Het doel is om de consument attent te maken op de aanwezigheid van deze speciaalzaken en te laten zien dat het steunen van deze ondernemers van groot belang is.

Lees bericht

Franchisenemers Papa John’s stappen naar de rechter

Formulenieuws - Franchisenemers van pizzaketen Papa John's zijn naar de rechter gestapt. Volgens een artikel op NOS.nl voelen de ondernemers zich misleid en bedrogen door de organisatie en willen zij nu beslag leggen op ruim 4 miljoen euro van het Nederlandse hoofdkantoor PJ Europe Group BV..

Lees berichtVakbeurs Foodspecialiteiten groter dan ooit

Beurzen - De Vakbeurs Foodspecialiteiten, die maandag 30 september en dinsdag 1 oktober wordt gehouden in Expo Houten (NL), is dit jaar groter dan ooit. De verschuiving van de tweedaagse beurs naar de maandag en dinsdag, deze editie voor de tweede keer, heeft de beurs geen windeieren gelegd. De verschuiving zorgde vorig jaar al voor veel positieve geluiden van standhouders en winkeliers....

Lees bericht© 2021 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid