Vakcentrum: tabaksban supers in strijd met Europese Dienstenrichtlijn


Een servicepunt bij Jumbo Leussink met tabaksverkoop

Tabak - Het Vakcentrum heeft in een brief aan staatsecretaris van Ooijen van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) nogmaals bezwaar gemaakt tegen het voorgenomen verbod op verkoop van tabak in supermarkten. Het Vakcentrum verwijst daarbij naar het advies van de Raad van State waarin naar die Europese Dienstenrichtlijn verwezen wordt.

Dat schrijft vakblad FoodPersonality in een bericht op de website. Het bericht meldt dat de Raad van State van mening is dat de Europese Dienstenrichtlijn van toepassing is. Die richtlijn stelt dat een maatregel niet verder mag gaan dan nodig is. Daarbij plaatst de Raad van State ook kanttekeningen bij de effectiviteit, consistentie en proportionaliteit van het voorgestelde verbod.

Toetsing

Voor het Vakcentrum is dit aanleiding als belangenbehartiger van zelfstandig supermarktondernemers om de staatssecretaris te verzoeken om voldoende tijd te nemen om een grondige toetsing uit te voeren. Daarmee moet voorkomen worden dat het besluit later weer moet worden teruggedraaid. Het Vakcentrum kondigt tegelijk ook eventuele juridische stappen aan als het voorgenomen besluit niet voldoende wordt onderbouwd en getoetst.

In de brief aan de staatssecretaris van VWS geeft het Vakcentrum ook aan dat het niet juist is dat de verkoop van tabaksproducten aan een specifieke groep dienstverleners wordt voorbehouden. Dat is in strijd met het gelijkheidsbeginsel, terwijl daarvoor geen objectieve rechtvaardiging is.

Voorzieningenniveau

Het voorgenomen verbod is volgens het Vakcentrum ook onredelijk c.q. onevenredig gezien de enorme gevolgen voor het voorzieningenniveau in Nederland. De impact op met name kleinere supermarkten is groot. Deze ondernemers hebben de klant nodig die naast tabak in het verlengde nog allerlei andere boodschappen doet. Deze klant wordt nu de wijk, buurt of dorp uitgejaagd en gaat elders alle boodschappen doen. Dit betekent een aftakeling van de leefbaarheid op het platteland met alle sociaal economische gevolgen van dien.

Melding bij EU

De Raad van State concludeert in haar advies dat het kritisch is op de maatregel en stelt de rechtmatigheid aan de orde. Het Vakcentrum heeft overigens niet alleen een brief aan de staatssecretaris gestuurd, het heeft bij het directoraat-generaal Interne Markt (het zogeheten ‘DG GROW’) van de Europese Unie melding gemaakt van de mogelijke overtreding van de Europese Dienstenrichtlijn.

Tabaksverbod opschorten

Als besluit van de brief kondigt het Vakcentrum eventuele juridische stappen aan in geval de staatssecretaris het besluit ongewijzigd publiceert. Om deze juridische stappen te voorkomen verzoekt het Vakcentrum de invoering van een verbod tot nader order uit te stellen. Minister Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat ontving een kopie van de brief aan staatssecretaris Van Ooijen. Het Vakcentrum vraagt de minister van EZK daarbij om het Vakcentrum te steunen in het verzoek om opschorting.

Bron: FoodPersonality/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

‘Meer dan een kwart consumenten steelt per ongeluk’

Onderzoek – 9% heeft wel eens bewust gestolen uit de supermarkt, bij 27% gebeurt het per ongeluk. Dat is een van de uitkomsten van een onderzoek dat Q&A Retail heeft gehouden. Dat niet betalen gebeurt vooral bij de zelfscankassa. Reden voor sommige retailers het aantal zelfscankassa’s terug te brengen of de beveiliging op te voeren, maar deze manier van afrekenen heeft...

Lees bericht
Al 45 Jumbo-locaties gestopt met tabaksverkoop

Supermarkt -  Jumbo bouwt de tabaksverkoop bij de servicebalies in de supermarkten langzaam verder af. Inmiddels zijn er zo’n 45 servicepunten zonder tabak, waarvan zo’n 25 verkooppunten bij franchisers. Supermarkten mogen nog tot 1 juli dit jaar tabak verkopen. Daarna moeten alle vestigingen vanwege een wettelijk verbod zijn gestopt.

Lees bericht


Jumbo Supermarkten stopt met de vers vleespromoties

Supermarkten - Jumbo stopt als eerste supermarktketen met vleespromoties in al haar winkels en online in Nederland. Dit besluit draagt bij aan het streven om in 2030 60% van de verkochte eiwitten van plantaardige oorsprong te laten zijn en 40% van dierlijke ingrediënten. Het gaat om de vers vleespromoties , niet die van vleeswaren.

Lees bericht

NSO Retail en Spotlight lanceren nieuwe beurs: SPOT ON RETAIL

Vakbeurzen - NSO Retail en Spotlight Events slaan de handen in één en lanceren een nieuw vakbeurs voor de non-food retail: SPOT ON RETAIL. Een beurs waar exposanten, brancheverenigingen, vakmedia, winkelformules, zoals Bruna, Blz./Libris, Readshop, CIGO, Giftclub, Primera en Tabac & Gifts en retailondernemers samenkomen om elkaar te ontmoeten, kennis te delen, inspiratie op te doen en producten in te...

Lees bericht© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid