Vijf grootste stations gaan plastic flesjes innemen


Logo dat de consument duidelijk maakt of er statiegeld op de plastic fles zit

Statiegeld - Vanaf september kunnen reizigers op de vijf grootste treinstations in Nederland hun plastic flesjes met statiegeld inleveren. Op ieder flesje zit namelijk sinds 1 juli dit jaar 15 eurocent statiegeld. De inlevermachines zijn ook geschikt voor het inzamelen van blikjes, waar vanaf 31 december 2022 statiegeld op zit.

Inleveren van plastic flesje met statiegeld is mogelijk op de treinstations Amsterdam Centraal, Utrecht Centraal, Rotterdam Centraal, Den Haag Centraal en Eindhoven Centraal. Volgens NS Stations zijn dat meer dan 10 miljoen kleine plastic flesjes per jaar.

Tikkie

NS heeft voor de inzameling machines aangeschaft bij RVM Systems. Deze zijn straks ook geschikt voor het inzamelen van statiegeldblikjes aan het einde van het jaar. Gebruikers ontvangen het statiegeld retour met een Tikkie door met hun mobiel de QR code te laten scannen. Anneke de Vries, directeur Stations en lid Raad van Bestuur van NS: “Onze ambitie is dat in 2040 de stations afvalvrij zijn. Wij zijn dan ook heel erg trots dat wij deze innovatieve aanpak van het inzamelen van statiegeldflesjes kunnen aanbieden aan de reizigers. Dit draagt bij aan een afvalvrij station, biedt gemak aan de reizigers en is een service aan onze huurders door het centraal aan te bieden op de stations.”

50 stations

Op de vijf grootste stations komen 17 automaten te staan waar statiegeld flesjes ingenomen kunnen worden. De planning is dat daar in 2023 nog eens 17 stations aan toegevoegd worden. Met uiteindelijk op 50 stations in Nederland automaten. NS is één van de eersten in Nederland die statiegeldverpakkingen inzamelt in de openbare ruimte. Statiegeld Nederland en NS hebben eind 2021 hiervoor een samenwerkingsovereenkomst getekend.

Bron: NS/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws



Steeds vaker worden flessen en blikjes ingeleverd

Statiegeld - Eén jaar na de invoering van statiegeld op blikjes, wordt op dit moment ongeveer 65% ingeleverd. Naar inschatting komt het inzamelpercentage voor alle plastic drankflessen, groot en klein, met én zonder statiegeld over 2023 op 71% uit. Dit is in lijn met de verwachting. Dat laat Verpact, voorheen Stichting Afvalfonds Verpakkingen, weten.

Lees bericht





Tikkie haalt met 6,6 miljard euro nieuw jaarrecord

Betalingen –In totaal is in 2023 voor ruim 6,6  miljard euro aan Tikkies verrekend. Het record van vorig jaar - 5,5 miljard euro - is hiermee opnieuw verbroken. Het totale bedrag dat sinds de start van Tikkie, ruim zeven jaar geleden, met de app is betaald, komt hiermee op ruim 25,2 miljard euro.

Lees bericht



© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid