Voedselverspilling in supermarkten stabiliseert
Voedselverspilling - Voor het eerst sinds 2018 is de voedselverspilling in Nederlandse supermarkten niet verder gedaald. De verspilling bleef in 2024 vrijwel gelijk, van 0,92% van het totale inkoopvolume tegenover 0,89% in 2023.
Dat blijkt uit nieuwe cijfers van Wageningen University & Research, in opdracht van stichting Samen Tegen Voedselverspilling en het CBL. Ondanks de stagnatie is er sinds 2018 een structurele daling van 33% gerealiseerd, de grootste afname binnen de voedselketen.
Brood
De afname van broodverspilling zet door (-16%), maar bij vlees werd een lichte toename gemeten. Volgens directeur Toine Timmermans van Samen Tegen Voedselverspilling, zijn de eenvoudigste maatregelen inmiddels genomen: “We staan op een keerpunt. Verdere reductie vraagt om slimme samenwerking en innovatieve oplossingen.”
Elf retailers
Aan het onderzoek namen elf retailers deel, waaronder Albert Heijn, Jumbo, Lidl, Aldi, en online partijen zoals Picnic en Crisp. Vooral online ligt de verspilling aanzienlijk lager, wat volgens de onderzoekers kansen biedt voor verdere verduurzaming van de sector.
Bron: CBL/@FoodClicks
Auteur: Steffen van Beek
Gerelateerd nieuws
Nieuw platform maakt voortgang eiwittransitie inzichtelijk
Platform - ProVeg Nederland lanceert het nieuwe platform Eiwitstand.nl, dat laat zien welke doelen Nederlandse organisaties hebben gesteld voor de overstap naar een meer plantaardig voedingspatroon en hoe ver zij daarin zijn. Het is voor het eerst dat de eiwittransitie zo uitgebreid en transparant in kaart is gebracht.
Lees berichtFrietHoes haalt in recordtempo €300.000 op voor uitbreiding
Crowdfunding - De Haarlemse frietproducent FrietHoes heeft binnen een week €300.000 opgehaald via crowdfundingplatform CrowdAboutNow. Met het bedrag wil het bedrijf investeren in een nieuwe baklijn en koelstraat voor de fabriek in Nieuw-Vennep.
Lees berichtVitam introduceert circulair brood in assortiment
Catering - Vitam, specialist in gezond en duurzaam eten en drinken, neemt als eerste grote cateraar circulair brood op in het assortiment. De circulaire meergranenbol is ontwikkeld door de Top Bakkers Groep en bestaat voor 30 procent uit gefermenteerd retourbrood van de vorige dag. Daarmee krijgt brood dat normaal zou worden weggegooid een tweede leven.
Lees berichtSportvoedingsbedrijf Upfront opent eigen supermarkten
Supermarkt – Het sportvoedingsmerk Upfront gaat eigen supermarkten openen in steden. De eerste locatie komt in Rotterdam op het fabrieksterrein van Van Nelle. De locatie gaat over zes weken open. Daarna volgen meer locaties in andere steden.
Lees berichtNederlanders redden 130.000 kilo Belgische druiven van verspilling
Voedselverspilling - Nederlanders hebben in korte tijd massaal gehoor gegeven aan de oproep van No Waste Army en Waste Warriors om Belgische druiven te redden van de afvalberg.
Lees berichtPoiesz test nieuwe broodjescorner met smoothies in tien filialen
Supermarkt - Poiesz Supermarkten test momenteel in tien winkels een vernieuwde broodjescorner met vers belegde broodjes en bijpassende drankjes, waaronder smoothies. Dat meldt vakmedium FoodPersonality.
Lees bericht