Wakker Dier signaleert daling vleesverkoop supermarkten


Vleesschap bij Jumbo met de veganvarianten er naast

Analyse – Uit verkoopdata van marktonderzoekbureau Circana signaleert Wakker Dier dat de vleesverkopen de laatste vier jaar met 16,4 procent zijn gedaald. Ook vorig jaar verkochten supermarkten 2,3 procent minder vlees dan het jaar ervoor. “Veel consumenten eten al minder vlees en ook de meeste supermarkten zetten nu in op meer plantaardig. Dat telt inmiddels aardig op,” aldus Collin Molenaar van Wakker Dier als verklaring.

Supermarkten sturen de aankopen van hun klanten, bijvoorbeeld door middel van lage prijzen en de indeling van het schap. Ook het promotiebeleid heeft veel invloed, zo laat Wakker Dier weten. Supermarkten richten zich van oudsher op de verkoop van veel vlees, maar de grotere supermarkten hebben zich inmiddels gecommitteerd aan een transitie naar meer plantaardig. Supermarkt Jumbo heeft bovendien vanaf eind mei geen afprijzingen meer voor vers vlees.

Plantaardig goedkoper

Volgens Molenaar hebben ook de prijsontwikkelingen bijgedragen aan de dalende vleesverkoop. Door de oorlog in Oekraïne werd veevoer duurder en steeg de prijs van vlees sneller dan die van andere voedingsmiddelen. “Minder vlees eten is nu niet alleen beter voor de dieren, het klimaat en je gezondheid, maar ook voor je portemonnee.”

Bron: Wakker Dier/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

De Vegetarische Slager wordt steeds plantaardiger

Samenwerking - De Vegetarische Slager gaat meer samenwerken met de eivervangers van The EVERY Company, waardoor de producten steeds plantaardiger worden. Veel producten zijn dat al, maar nog niet allemaal. Het online platform ChangeInc. voor toekomstmakers vraagt zich daarom af wordt de Vegetarische Slager straks niet de Veganistische Slager?

Lees berichtSodexo streeft naar 33% plantaardig in 2025

Catering - In 2025 is minimaal 33% van de gerechten in Sodexo bedrijfsrestaurants volledig plantaardig. Dat laat de cateraar weten. Het is een van de kortetermijndoelen die onderdeel uitmaken van het internationale doel om in 2040 volledig klimaatneutraal te zijn.

Lees bericht‘Meer dan een kwart consumenten steelt per ongeluk’

Onderzoek – 9% heeft wel eens bewust gestolen uit de supermarkt, bij 27% gebeurt het per ongeluk. Dat is een van de uitkomsten van een onderzoek dat Q&A Retail heeft gehouden. Dat niet betalen gebeurt vooral bij de zelfscankassa. Reden voor sommige retailers het aantal zelfscankassa’s terug te brengen of de beveiliging op te voeren, maar deze manier van afrekenen heeft...

Lees bericht
© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid