Wiersma op NLvoedt: “Voedsel is de basis voor alles”
Event - Tijdens de derde editie van foodevent NLvoedt onderstreepte demissionair landbouwminister Femke Wiersma het strategische belang van voedselproductie. “Voedsel is de basis voor alles. Niet alleen voor onze welvaart, maar ook voor onze veiligheid,” zei ze tijdens de bijeenkomst in Nieuwspoort.
LTO Nederland-voorzitter Ger Koopmans opende het event namens de organiserende partners. Hij benadrukte de kracht van de Nederlandse voedselketen en het belang van politieke aandacht voor voedselzekerheid. “NLvoedt zet de mensen achter ons dagelijks eten in de schijnwerpers van boer tot visser en van jager tot verwerker.”
Voedselverspilling
Wiersma ontving een krat met producten van Nederlandse bodem, met extra aandacht voor initiatieven tegen voedselverspilling. Toine Timmermans van Samen Tegen Voedselverspilling benadrukte de noodzaak van innovatie en ketensamenwerking om verspilling verder terug te dringen.
Anker
Volgens Wiersma bevestigen internationale spanningen het belang van eigen voedselproductie. “We zijn niet zomaar een schakeltje, maar een anker. Nederland heeft de kennis, technologie en verantwoordelijkheid om hierin voorop te lopen.”
Einde politieke seizoen
De bijeenkomst markeerde het einde van het politieke seizoen en bracht bewindspersonen, Kamerleden, ketenpartijen en maatschappelijke organisaties bijeen voor een inhoudelijk én culinair samenzijn.
Bron: NLvoedt/@FoodClicks
Auteur: Steffen van Beek
Gerelateerd nieuws
Nederlanders redden 130.000 kilo Belgische druiven van verspilling
Voedselverspilling - Nederlanders hebben in korte tijd massaal gehoor gegeven aan de oproep van No Waste Army en Waste Warriors om Belgische druiven te redden van de afvalberg.
Lees berichtKoningin Máxima opent Verspillingsvrije Week 2025
Actieweek - Met de onthulling van het campagnebeeld gaf Koningin Máxima gisterochtend het officiële startsein voor de Verspillingsvrije Week 2025. Centraal dit jaar staat het thema houdbaarheid. Jongeren, professionals en ondernemers lieten tijdens de opening zien hoe zij verspilling tegengaan - thuis, in de horeca en in de voedselketen.
Lees berichtQR Code van GS1 helpt in strijd tegen voedselverspilling
Voedselverspilling - Tijdens de Verspillingsvrije Week (8 t/m 14 september) staat Nederland stil bij de enorme hoeveelheid voedsel die jaarlijks verloren gaat: 1,6 miljard kilo, goed voor 23 miljoen gemiste maaltijden in één week. Een nieuw hulpmiddel in de strijd tegen verspilling is de QR Code powered by GS1.
Lees berichtTop Bakkers Groep sluit zich aan bij Samen Tegen Voedselverspilling
Voedselverspilling - Top Bakkers Groep is sinds kort stakeholder van Stichting Samen Tegen Voedselverspilling. De organisatie uit Apeldoorn zet hiermee een volgende stap in haar duurzaamheidsbeleid, waarin het tegengaan van voedselverspilling een speerpunt is.
Lees berichtVoedselverspilling in supermarkten stabiliseert
Voedselverspilling - Voor het eerst sinds 2018 is de voedselverspilling in Nederlandse supermarkten niet verder gedaald. De verspilling bleef in 2024 vrijwel gelijk, van 0,92% van het totale inkoopvolume tegenover 0,89% in 2023.
Lees berichtMidden Nederland Hallen pakt voedselverspilling aan met Orbisk
Voedselverspilling - Midden Nederland Hallen in Barneveld zet sinds maart de slimme weegschaal van Orbisk in om voedselverspilling in het Theaterrestaurant actief terug te dringen. Het systeem registreert welke reststromen uit de keuken en van borden komen.
Lees bericht